Unul dintre cele mai pretioase si desavarsite diamante din lume este, desigur, diamantul Taylor-Burton, de 69.42 de carate, care a magulit superba linie a gatului actritei Elizabeth Taylor timp de cativa ani . Cu toate ca a fost o batalie scumpa si destul de intensa pe acea piatra, in final, dupa ce a facut ocolul lumii, a ajuns in posesia lui Richard Burton, pe care nu l-a interesat cat costa acea piatra, atata timp cat ar fi avut suficienti bani sa o achizitioneze. Vanduta initial pentru suma de peste 1.000.000 de dolari in 1969 lui Robert Kenmore, presedintele faimoasei case de bijuterii Cartier, acesta a licitat impotriva actorului, dar, in final, piatra a ajuns, pentru suma de doua milioane de dolari, in posesia lui Richard Burton. Din pacate, dupa divortul dintre cei doi actori, in 1978, frumoasa Elizabeth Taylor a dat piatra pentru a fi scoasa la licitatie, iar in 1979, aceasta a fost cumparata de catre un bijutier newyorkez, Henry Lambert.
Ei bine, cu o piatra atat de frumoasa si valoroasa, vine si o poveste pe masura caratelor pietrei. Diamantele au cuvantul.
Cel mai mare diamant din lume, in schimb, este "Golden Jubilee Diamond" si are 545.67 carate, provenind din mina Premier din Africa de Sud. Piatra originala, netaiata, maro-aurie, a trebuit sa treaca printr-o serie de procese pentru a arata spectaculos, asa cum arata acum. Aceasta se afla acum in in palatul regal din Thailanda si face parte din bijuteriile care impodobesc coroana regala.
Cullinan I cu o valoare de 530.40 in carate, este estimat la aproximativ 400 de milioane de dolari in bani. Aceasta este cea mai mare nestemata bruta gasita, tot in mina Premier din Africa de Sud, detinatorul acesteia fiind Thomas Cullinan, dupa care i s-a si dat numele. Piatra a fost taiata in 105 pietre, cea mai mare avand forma unei pere, numita Cullinan I sau "The Great Star of Africa" - Marea stea a Africii, potrivit blogului didyouwonder. Este de o claritate perfecta si fara niciun defect. Aceasta a ajuns in sceptrul regelui Eduard VII, ce face parte din colectia bijuteriilor regale engleze.
Un alt diamant maro-auriu, "The Incomparable Diamond" - Diamantul Incomparabil - este un alt diamant gasit in Africa, ce are 407,48 de carate si a fost taiat in mai multe bucati pentru a incerca sa ascunda sau sa elimine defectle, dandu-i-se o forma neobisnuita, astfel obtinand si o noua denumire, "triolette" si a fost etichetat drept fara defect pe interior.
Cel de-al doilea Cullinan, cel de 317.40 de carate, face parte, de asemenea, din bijuteriile regale engleze, doar ca de aceasta data, piatra a fost batuta in Coroana Britanica Imperiala. Aceasta piatra a fost descoperita tot de Thomas Cullinan in mina Premier din Africa de Sud si a fost numita Cullinan II, de asemenea si "Lesser Star of Africa" - Mai Mica Stea a Africii.
"The Spirit of de Grisogono" - Spiritul lui de Grisogono - are 312,24 de carate si este cel mai mare diamant negru gasit vreodata in lume. Diamantele negre sunt extrem de rare, iar aceasta frumusete cu totul deosebita a fost descoperita in inima Africii si a fost taiata de catre bijutierul elvetian De Grisogono, dupa care i se trage si numele. Piatra a fost asezata intr-un inel din aur alb, pe care au mai fost batute alte 702 diamante mici albe, care, in total, ajung la 36,69 de carate. Casa de bijuterii De Grisogono a vandut inelul unui client privat, caruia nu i-a dezvaluit numele sau suma de bani obtinuta in schimbul giuvaierului.
Pentru a le privi prin lumina prielnica acestor "printese", ai nevoie de putina educare, apreciere a informetiilor din partea unor cunoscatori, precum Arie David, un angrosist de diamante, care este intr-o frumoasa relatie, am spune noi, cu splendidele pietre rare.
Acesta ne povesteste despre produsul de lux ca si cum ar fi o parte din sine, are respect fata de pietre si le trateaza pe toate cu rafinament. Un muncitor in slujba acestor pietre-printese de mai bine de 32 de ani, a batut lumea pentru a deprinde meseria si a le prezenta valoare in fata oamenilor. Din Africa de Sud la New York, la Hong Kong, la Singapore, la Chicago, iar acum, din nou, in Romania, de unde a plecat. Omul de afaceri ne invata si despre avantajoasa investitie pe care o face oricine posedao asemenea piatra si cu cat timpul se lasa nederanjat asupra bijuteriei, cu atat valoarea acesteia creste semnificativ. Oricare dintre modelele alese - o printesa, o para, o marchiza, o inima, un oval sau clasica, rotunda - nu are cum sa nu fie o investitie de termen lung de mare valoare in acestea. Trebuie sa ai grija la claritate si taietura, in special, ne invata domnul David, sa ii vezi stralucirea si sa ii distingi splendoarea.
Asadar, doamnelor si domnisoarelor, prima piatra care va trage cu ochiul, nu ezitati sa ii intrati in posesie. Veti fi printese alaturi de ele si veti straluci la fel de puternic purtandu-le.
Surse foto: famousdiamonds.tripod.com, diamondringsorangecounty.com, jewelrynewsnetwork.com, didyouwonder.com