Daca ai tinut vreodata un regim alimentar sau o dieta, probabil ai observat ca viata iti saboteaza planurile tale de slabire. Sarbatorile, weekendurile prelungite, gratarele pe care le faci cu prietenii vara si vacantele in tara sau peste hotare - toate acestea pot face ca pana si cele mai dedicate eforturi sa "deraieze" de la scopul initial. Dar dieta calendarului poate repara acest lucru, spun autorii cartii.
Dieta "o viata mai buna" - 3 etape care te ajuta sa slabesti
Dr. Melina Jampolis si Karen Ansel au gasit o modalitate care te ajuta sa slabesti in timp ce poti sa te bucuri de sarbatori, vacante si alte ocazii speciale din viata ta. Aceasta se numeste dieta calendarului si combina cercetarile avansate cu sfaturi practice din viata reala. Aceste doua unelte puternice te vor ajuta sa reusesti si sa treci cu bine prin provocarile pe care ti le scoate in cale dieta pe tot parcursul anului.
Dieta 1:1:1 - Formula care te ajuta sa slabesti rapid
Secretul dietei calendarului pentru a slabi este o abordare care include sfaturi usor de urmat, in functie de sezon, retete sanatoase si sfaturi in materie de exercitii fizice. Iata o scurta prezentare generala a lucrurilor pe care le vei manca in "dieta calendarului":
1. Vei manca putin mai multe proteine slabe (carne slaba) pentru a controla foamea, pentru a stabiliza nivelul zaharului din sange, pentru a creste metabolismul, dar si pentru a construi si proteja masa musculara.
2. Vei manca mult mai multe legume. Legumele sunt pline de fibre si contin multa apa, dar in acelasi timp au un continut scazut de grasimi, astfel incat ele scad densitatea calorica (acest lucru se traduce prin calorii per portie) din dieta ta, in vreme ce sporesc calitatile nutritionale generale ale alimentatiei.
3. Vei manca in mare parte cereale integrale pentru a regla nivelul insulinei si pentru a mobiliza depozitele de grasime.
4. Vei manca cantitati moderate de grasimi sanatoase din alimente precum nuci, avocado si ulei de masline, pentru a tine caloriile sub control si pentru a spori absorbtia vitaminelor solubile grase precum A, D, E si K.
Dieta Omni: Slabesti 5 kg in 2 saptamani
Sase principii care stau la baza planului "dieta calendarului":
1. Mananca ceva proteine la majoritatea meselor si gustarilor pe care le iei. Acest lucru poate include proteine din carne slaba, proteine pe baza de plante (nuci, leguminoase, fasole) sau proteine din produse lactate fara grasime sau cu un continut scazut de grasime. Acest lucru te va ajuta sa iti mentii glicemia la un nivel stabil si va tine sub control foamea pe tot parcursul zilei.
2. "Lucreaza" in bucatarie cu alimente cu un continut bogat de apa, supe (sa nu fie creme) si cantitati moderate de fructe si produse lactate fara grasime sau low fat ori de cate ori este posibil, pentru a creste volumul de alimente pe care le consumi, fara a creste caloriile. Acest lucru te va ajuta sa te simti mult mai satula atat la nivel mental, cat si fizic. Dar fii cu ochii in patru dupa adaosul de grasimi si dupa alimentele bogate in grasimi. Chiar si portii foarte mici din aceste alimente pot creste foarte mult numarul de calorii. Pe de alta parte, alimentele bogate in fibre te ajuta sa te simti mai plina si mai satula, prin faptul ca cresc volumul de mancare de pe farfuria ta, fara sa adauge calorii in plus.
3. Mentine carbohidratii la un nivel moderat. Carbohidratii provin, in principal, din fructe, cereale si din legume cu amidon. La modul ideal, cele mai multe dintre cerealele pe care le consumi ar trebui sa fie cereale integrale. Daca iti place, poti face schimbari la fiecare masa, incercand alte cereale. Daca mananci mai multe fructe (de exemplu, in timpul verii, cand fructele proaspete se gasesc din abundenta), mananca mai putin amidon sau mai putine legume cu amidon.
Iar daca mananci mai multe legume cu amidon (lucru comun toamna si iarna), mananca mai putine fructe si mai putine cereale. Autoarea principala a dietei calendarului recomanda sa mananci una sau doua fructe pe zi in perioada toamna/iarna si doua pana la trei fructe pe zi in lunile de primavara/vara.
4. Mananca 3 mese principale + 1 pana la 2 gustari pe zi. Micul dejun ar trebui sa aiba aproximativ 300 de calorii, pranzul si cina ar trebui sa aiba aproximativ 400 de calorii, iar gustarile si deserturile ar trebui sa aiba intre 100 si 200 de calorii. Daca esti mai mica, mai putin activa din punct de vedere fizic sau ai mai putine kilograme de dat jos, opteaza pentru gustari cu mai putine calorii. Daca, in schimb, esti mai mare, mai tanara sau mai activa, ai putea sa optezi pentru gustari cu mai multe calorii.
Daca iubesti desertul, nu este nicio problema. In carte exista o lista de deserturi cu 100 de calorii care iti pot satisface pofta de ceva dulce. Poti inlocui desertul cu una dintre gustarile tale, poti reduce portia de mancare de la cina sau poti alege un preparat cu mai putine calorii pentru masa de seara.
5. Limiteaza consumul de alcool la 3 bauturi pe saptamana (sau mai putin). Daca bei mai mult de atat, va trebui sa reduci din cantitatea de amidon, fructe sau grasime, lucru care poate provoca altceva: vei omite astfel cativa nutrienti importanti de care ai nevoie pentru a te simti bine. Atunci cand este posibil, sari peste cocktail-uri si alege bere, vin sau alcool fara zahar sau care sa contina cat mai putin zahar.
6. Mananca ce alimente de sezon gasesti, cat de des este posibil. Este important sa stii care sunt fructele si legumele de sezon, dar si cateva retete care includ produse de sezon. Acestea sunt prezentate in cartea "Dieta calendarului". Incearca sa experimentezi in bucatarie cu un nou fruct sau cu o noua leguma in fiecare saptamana (sau un nou mod de a prepara un fruct sau o leguma de sezon).
Acest lucru nu numai ca te va asigura ca mananci o varietate de produse bogate in nutrienti, te va ajuta sa nu te plictisesti cu dieta ta. Vei gasi o multime de retete de sezon in cartea nutritionistilor americani, dar, in acelasi timp, esti libera sa iti faci propriile retete folosind produse din grupele principale de alimente.
Amidon si cereale - exemple: orez, paste, covrigei/biscuitei, paine, cartofi, mazare pastai, porumb, fasole, fulgi de ovaz.
Proteine - exemple: peste, carne slaba de vita, pui, leguminoase, fasole, oua.
Grasimi - exemple: uleiuri, nuci, seminte, avocado.
Citeste si: Dieta "mananca curat" te ajuta sa slabesti sanatos
Dieta "reuniunea de clasa" - Slabesti 13 kilograme in 30 de zile
Dieta "floare la ureche" - Cea mai usoara cale de a slabi 5 kg