O inima sanatoasa nu inseamna ca trebuie sa renunti la lucrurile pe care le iubesti. Iar daca stii cum sa valorifici puterea acestor 6 alimente, vei reusi sa scazi nivelul colesterolului din organism.
Scenariul este simplu si poate ti s-a intamplat si tie la un moment dat: ai fost la medic, ti-ai facut un test de sange si ti s-a spus ca trebuie sa reduci nivelul colesterolului. In cazul in care nu ti s-a intamplat tie personal, ar putea fi vorba de cineva cunoscut, de o persoana apropiata sau o ruda.
Ce este trebuie sa retii: nivelul colesterolului din sange este cel care creste riscul de aparitie a bolilor de inima. Iar motivul pentru care ti s-a spus ca trebuie sa reduci colesterolul are legatura cu reducerea acestui risc? Asa ca astazi iti prezentam o dieta care literalmente iti poate salva viata si iti explicam cum anumite alimente pot reduce nivelul colesterolului din sange.
Este important sa realizezi ca, desi trebuie sa stii care este nivelul colesterolului tau, cifrele nu reprezinta totul. Riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare depinde de o serie de factori, care includ, printre altele, predispozitia genetica, fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, sedentarismul (adica lipsa exercitiilor fizice) si obezitatea.
De fapt, majoritatea oamenilor care sufera un atac de cord au niveluri de colesterol care sunt considerate "normale". Chiar si asa, colesterolul este o parte fundamentala a problemei privite in ansamblu.
Indiferent daca doctorul tau ti-a recomandat un tratament medicamentos, stilul de viata este extrem de important. Iar un element central in ceea ce priveste scaderea colesterolului este dieta - dar asta nu inseamna ca totul se reduce la excluderea alimentelor din dieta ta.
Includerea anumitor ingrediente in dieta ta poate, de fapt, sa scada nivelul colesterolului si poate reduce riscul de boli de inima si de accidente vasculare cerebrale.
Specialistii britanici au analizat cercetarile internationale de top in acest domeniu si au identificat 6 alimente in cazul carora exista cele mai bune dovezi ca ajuta la scaderea colesterolului si la protejarea inimii.
Studiile au aratat ca exista o reducere a colesterolului de tip LDL (colesterolul "rau") cu pana la 20% in trei luni, atunci cand au fost combinate aceste 6 alimente cu o dieta sanatoasa.
Cum poate avea efect alimentatia asupra vietii noastre
Stim cu totii cate ceva despre mancare si sanatate. Insa cele mai recente cercetari arata ca daca vei consuma anumite alimente nu doar ca vei reusi sa reduci nivelul colesterolului, dar, de asemenea, vei avea beneficii mai multe pentru sanatatea inimii tale:
* Anumite alimente, cum ar fi boabele de fasole bogate in fibre si leguminoasele sau ovazul impiedica colesterolul sa fie absorbit in circulatia sangelui.
* Exista, de asemenea, dovezi ca anumite tipuri de fibre pot reduce de fapt cantitatea de colesterol produs de ficat.
* In plus, exista unele alimente - cum ar fi nucile, maslinele si uleiul de rapita - care pot impiedica acel tip de colesterol "rau" sa provoace daune in organism.
Aceste trei aspecte sunt reprezentate de cele 6 alimente pe care ni le recomanda specialistii:
1. Fibrele. Aceasta este o materie nedigerabila din plante. Ovazul si cerealele (si, prin urmare, painea) sunt cele mai bogate surse de fibre. Dar si taratele, boabele de fasole, nucile, semintele, legumele si fructele contin fibre.
Doza zilnica: Cercetatorii sugereaza ca dietele care includ 20 de grame de fibre (sau chiar mai mult) pe zi sunt asociate cu niveluri mai scazute ale colesterolului. Nu este usor sa obtii aceasta doza dintr-o data si in intregime - acest lucru ar putea provoca un anumit disconfort digestiv. In general, specialistii recomanda ca cel putin 9 grame de fibre sa provina din ovaz, iar cel putin 11 grame sa provina din alte surse. Mananca aceasta cantitate in fiecare zi, timp de trei luni, pentru o reducere a colesterolului cu pana la 12 procente.
2. Uleiurile sanatoase. Grasimile sunt o parte vitala intr-o dieta echilibrata. Vorbind la modul general, exista doua tipuri de grasimi: saturate si nesaturate. Insa suntem interesate in special de grasimile nesaturate (asa-numitele "grasimi sanatoase"), iar acestea se gasesc din abundenta in masline si in uleiul de rapita.
Doza zilnica: Studiile arata ca ar trebui sa consumam cel putin 25 ml (doua linguri) de ulei de masline virgin sau extravirgin pe zi. Insa poti sa pui ulei in salatele tale preferate sau poti sa il folosesti cand gatesti legumele la aburi; il mai poti folosi in locul untului pe care il pui pe paine. Aceste trucuri poate ca nu iti scad nivelul de colesterol LDL (colesterol "rau"), dar pot creste nivelul colesterolului "bun", HDL.
3. Soia. In cele mai multe supermarketuri gasesti acum lapte de soia, tofu (facut din lapte de soia), boabe de soia, iaurt de soia, inghetata si branza facute din lapte de soia si chiar "carne tocata" de soia.
Specialistii subliniaza ca are proprietati modeste in ceea ce priveste reducerea colesterolului si are un continut scazut in grasimi saturate; in plus, soia reprezinta o sursa buna de proteine.
Doza zilnica: Aproximativ 30 de grame de produse din soia consumate zilnic ar putea reduce colesterolul cu 1 procent. Asta ar insemna o jumatate de litru de lapte de soia si un iaurt de soia zilnic sau 30 de grame de tofu.
4. Nucile. Migdalele, nucile braziliene, alunele de padure, nucile macadamia, nucile pecan, fisticul si nucile romanesti sunt foarte bune si au un efect benefic asupra colesterolului. Nucile si semintele sunt bogate in fibre si in grasimi nesaturate si, totodata, reprezinta surse ideale de vitamina E si acid fenolic.
Doza zilnica: Aproximativ 30 de grame - cam un pumn - pe zi. Aceasta cantitate inseamna 20 de migdale, 10 nuci braziliene sau 15 nuci caju.
5. Ovazul sau fulgii de ovaz. Insa orzul nu consumat doar ca un terci. Incearca musli, turta de ovaz sau prajiturile de ovaz; de asemenea, mai poti incerca sa amesteci fulgi de ovaz in smoothie-urile tale preferate. Ovazul si fulgii de ovaz vontin o fibra solubila numita Beta-glucan, care are ca efect reducerea colesterolului.
Doza zilnica: Doar 3 grame de Beta-glucan zilnic sunt suficiente pentru a reduce nivelul colesterolului din sange cu pana la 5 sau 10 procente. O turta de ovaz iti va oferi aproximativ 1 gram de Beta-glucan. Un bol de terci de ovaz iti ofera 1,5 grame, iar o felie de paine de ovaz are 0,5 grame de Beta-glucan.
6. Alimentele inteligente. Anumite iaurturi, alimente tartinabile (untul, margarina) si alte alimente imbogatite sau fortifiate pretind ca pot ajuta "in mod activ la scaderea colesterolului". Acestea pot sa contina doi compusi chimici naturali (steroli si stanoli) care se gasesc in plante si care au un efect de reducere a nivelului colesterolului.
Doza zilnica: Studiile sugereaza 2 grame de steroli impreuna cu cea mai bogata masa a zilei ar putea insemna o reduce a colesterolului cu pana la 15% dupa trei luni. O cantitate mai mica de 2 grame ofera putine beneficii. Sursa.
Citeste si: Vrei un corp fara pic de grasime? Dieta care te ajuta sa il remodelezi
Dieta iubitorilor de carbohidrati: slabesti pana la 4 kilograme
Dieta "mananca ce iti place" - filosofia care te ajuta sa slabesti