Dieta celor 5 factori (in orgininal, The 5 Factor Diet) este, spun specialistii, un plan de alimentatie bine echilibrat, care include toate grupele de alimente, nu lasa nimic pe dinafara si, intr-un mod foarte subtil si foarte inteligent, ii ajuta pe oameni sa isi schimbe comportamentele alimentare care i-au determinat sa acumuleze kilogramele nedorite.
Ce este dieta celor 5 factori?
Numarul care apare in denumirea acestei diete vine nu doar de la numarul de elemente pe care fiecare masa principala ar trebui sa le includa - proteine, carbohidrati complecsi, fibre, grasimi si fluide - dar aceasta cifra arata si cele 5 mese zilnice recomandate (mic dejun, pranz, cina si cele doua gustari dintre mese); dieta celor 5 factori include retete care contin nu mai mult de 5 ingrediente sau mancaruri care nu dureaza mai mult de 5 minute sa le prepari sau sa le gatesti. De asemenea, exista un plan de exercitii care se desfasoara pe parcursul a 5 zile, plan care contine 5 exercitii - cate 5 minute pentru fiecare exercitiu. Exista si o zi in care doamnele pot trisa, o data pe saptamana, atunci cand pot manca tot ceea ce isi doresc.
Nutritionistii americani cred ca aceasta abordare atinge toate punctele sensibile pentru a-i conduce pe majoritatea oamenilor catre o slabire in etape, alaturi de o alimentatie echilibrata. Dieta celor 5 factori este un plan sanatos care incorporeaza toate categoriile de alimente in proportii corespunzatoare. Iar exercitiile sunt o combinatie de antrenamente cardio si de forta.
Cum functioneaza dieta celor 5 factori?
Baza acestui plan de 5 factori sunt cele 5 mese zilnice, fiecare masa fiind un amestec echilibrat ce contine proteine slabe (carnuri precum pui, peste sau produse lactate cu un continut scazut de grasime); carbohidrati complecsi (fructe si legume); fibre (cereale integrale); grasimi sanatoase (uleiul de masline monosaturat); si apa sau alte lichide fara zahar.
Specialistii citati de webmd.com subliniaza ca punctul forte al acestei diete este legat de indicele glicemic al alimentelor. Atunci cand mancam alimente care au un indice glicemic scazut (proteine din carne slaba si legume), plus fibre, care ajuta la randul lor la incetinirea eliberarii insulinei, si le consumam la fiecare trei sau patru ore, nivelul insulinei devine din ce in ce mai stabilizat - iar astfel, foamea este mai usor de controlat si in acest fel te poate ajuta alimentatia sanatoasa sa slabesti.
Ideea pe care trebuie sa o respecti: fiecare masa trebuie sa fie alcatuita din: o proteina; un carbohidrat cu un indice glicemi acceptabil; intr 5 si 10 grame de fibre; o grasime sanatoasa; intre 230-350 ml de apa sau alta bautura care sa nu contina zahar. Obiectivele acestei diete sunt: sa nu mananci mai mult de 65 de grame de grasime pe zi, adica grasimi monosaturate sau polisaturate, sa te limitezi la carbohidratii cu un indice glicemic mai mic de 80 si sa mananci proteine slabe.
Exemplu de meniu pentru dieta celor 5 factori
Acesta este un exemplu de meniu pentru saptamana a 4-a din program si include: * la micul dejun: clatite din fulgi de ovaz cu afine * la gustare: pachetele turcesti cu mar, condimente si mustar * la pranz: ciuperci umplute si legume verzi * la gustare: salata de pui cu mere * la cina: homar si mazare cu sis de rosii cu busuioc si orz.
Exercitii fizice din cadrul dietei celor 5 factori
Planul acesta incurajeaza persoanele sa faca cinci antrenamente pe saptamana, 25 de minute pe zi, cate 5 minute la fiecare exercitiu: * incalzirea - exercitii cardio * exercitii de forta pentru partea superioara a corpului * exercitii de forta pentru partea inferioara a corpului * exercitii pentru intarirea muschilor trunchiului * antrenament cardio de incheiere. Surse: 1, 2, 3.
Citeste si: Ingredientul secret de la micul dejun care te ajuta sa slabesti
Dieta care o ajuta pe Rihanna sa se mentina in forma
Slabesti vazand cu ochii consumand asta intre mese!
Dieta care da rezultate: 5 trucuri pentru incepatoare
De cate calorii ai nevoie atunci cand tii dieta?
Vrei ca dieta ta sa aiba rezultate durabile? Iata 5 obiceiuri sanatoase
Femeile care tin dieta mediteraneana, mai multe sanse la o viata sanatoasa