Stella Metsovas, autoarea dietei de detoxifiere de 21 de zile a sistemului digestiv (21-Day Digestive Health Detox) spune ca clientii ei care au mancat cel putin o jumatate de cana de alimente probiotice zilnic (cum ar fi iaurtul sau varza murata) au slabit, in medie, 9,52 kg pe durata a 6 luni - fara sa taie calorii din alimentatia lor.
Cum faci dieta cu bacterii sanatoase sa functioneze si in cazul tau
Bacteriile joaca un rol important in reglarea metabolismului si a apetitului, spune Dr. Gerard E. Mullin, profesor asociat de medicina la Johns Hopkins. "Tu nu esti ceea ce mananci, dar esti ceea ce absorbi: o raport sanatos de bacterii intestinale bune si bacterii intestinale rele poate ajuta la prevenirea cresterii numarului de kilograme", spune profesorul. Pentru a-ti echilibra raportul, Dr. Mullin recomanda consumul de alimente fermentate in fiecare zi. Include in alimentatia ta varza murata, care are multe bacterii sanatoase (probiotice). La fel de important este sa reduci consumul de alimente grase si foarte dulci, dar si consumul de carbohidrati rafinati, deoarece bacteriile rele prospera in acest gen de alimente, spune dr. Mullin.
Probioticele te ajuta sa slabesti
Potrivit unui studiu publicat in British Journal of Nutrition, cercetatorii de la Universitatea Laval din Quebec au instruit 125 de barbati si femei - toti supraponderali - sa urmeze o cura de slabire timp de 12 saptamani, urmata de o perioada de 12 saptamani mentinere a greutatii la acelasi nivel. Jumatate dintre participantii la studiu au inghitit si pastile cu probiotice in fiecare zi, iar cealalta jumatate a primit pastile cu efect placebo.
Ce s-a intamplat? Dupa perioada de 12 saptamani de pierdere in greutate, femeile care au luat pastile cu probiotice au slabit, in medie, 4,4 kg, in vreme ce femeile care au luat pastilele cu efect placebo au slabit doar 2,6 kg. Si apoi, dupa perioada de 12 saptamani in catre subiectii trebuiau sa isi mentina greutatea la acelasi nivel, femeile care au luat pastilele cu efect placebo si-au mentinut greutatea - dar grupul de femei care a luat probiotice a continuat sa slabeasca, femeile pierzand aproape inca un kilogram - in medie, 800 de grame.
O noua dieta iti poate schimba rapid tipul de bacterii din intestin
Tipurile de bacterii pe care le ai in intestine astazi pot fi diferite de cele de maine, in functie de genul de alimente pe care le mananci, sugereaza un nou studiu. In cadrul acestei cercetari, participantii care au schimbat planul alimentar - de la dieta lor normala la un consum ce presupune doar produse de origine animala (inclusiv carne, branza si oua), au observat o schimbare rapida in ceea ce priveste bacteriile din intestin - o schimbare produsa in decurs de o zi.
Participantii care erau pe dieta bazata pe produse animale au inregistrat o crestere in ceea ce priveste tipurile de bacterii din intestine care pot tolera bila (un lichid produs de ficat care ajuta la descompunerea grasimilor) si o scadere in privinta numarului de bacterii numite Firmicutes, care descompun carbohidratii din plante.
Alimente care contribuie la productia de bacterii bune
Desi ai putea crede ca toate bacteriile sunt daunatoare, multe specii diferite de bacterii benefice traiesc in tractul nostru digestiv, unde indeplinesc un numar de functii care ajuta la protejarea organismului. Consumand anumite alimente, vei putea sa ajuti aceste colonii de bacterii sa se mentina sanatoase si sa le refaci atunci cand o boala sau alta afectiune reduce din numarul lor.
Probioticele lactate - alimentele probiotice contin colonii de bacterii vii care sunt similare sau identice cu cele care traiesc, in mod normal, in tractul tau digestiv. Consumand aceste alimente in mod regulat, vei sprijini flora intestinala prin adaugarea de noi microorganisme vii un tractul intestinal. Iaurtul care contine bacterii vii si laptele cu bacterii acidopholus adaugate sunt alimente probiotice care pot sprijini sau reface flora normala din intestinul tau. Verifica etichetele pentru a confirma daca produsul ales de tine contine culturi vii.
Kefirul este, de asemenea, un produs lactat probiotic, realizat prin adaugarea drojdiei si bacteriilor la laptele de vaca, oaie sau capra. Deoarece aceste microorganisme descompun lactoza pe masura ce cresc, kefirul este un produs fara lactoza si reprezinta o alegere buna daca ai intoleranta la lactoza. Iaurtul, esential in alimentatia sanatoasa
Alimentele fermentate - Produsele care au fost fermentate, prin adaugarea de bacterii benefice si vii, sunt, de asemenea, considerate alimente probiotice. Exemplele includ produse precum natto si tempeh, facute din boabe de soia fermentate, si miso - care este o combinatie de boabe de soia, orz, orez sau alte cereale germentate cu un tip de ciuperca. De asemenea, exista mai multe feluri de varza fermentata (murata) care contin colonii de bacterii sanatoase, care pot sustine sau reface flora normala din intestin.
Un exemplu comun este varza murata - realizata prin fermentarea unei cantitati de varza si sare. Microorganismele sanatoase din aceste preparate fermentate variaza in functie de modul in care au fost produse si preparate, dar, de obicei, includ bacterii din genurile Lactobacillus, Aspergillus, Rhizopus si Pediococcus. Surse: 1, 2, 3.
Citeste si: Probioticele te pot ajuta sa slabesti?
Probioticele sunt recomandate pe perioada sarcinii pentru ca...
Un smoothie delicios te scapa de balonare!
Ti se face foame la ore nepotrivite? Incearca aceasta gustare