Cartofii se dovedesc acum a fi noul super aliment. Consumati de doua ori pe zi, reduc tensiunea arteriala si nu dauneaza siluetei. Cheia este, sustin cercetatorii, modul de preparare.
Metoda cea mai potrivita de a gati cartofii este prin fierbere. Ii poti consuma intregi cu garnitura de legume sau piure. Poti pregati cartofii si la cuptor, in coaja proprie, deoarece coaja contine substante care stimuleaza sanatatea si pregatiti astfel isi pastreaza savoarea si nutrientii. Evita adaugarea untului, a uleiului si a altor condimente care deterioreaza sanatatea si duc la ingrasare.
La studiu au participat 18 persoane, femei si barbati, supraponderale care luau medicamente pentru tensiune. Participantilor li s-a cerut sa manance in plus la pranz si la cina 6 - 8 cartofi de dimensiunea unei mingi de golf. La o luna, acestora le-a fost masurata tensiunea si s-a constatat ca scazuse considerabil iar greutatea lor nu a suferit modificari.
Potrivit cercetatorilor, cartofii iti dau senzatia de satietate si inclusi in alimentatia zilnica te impiedica sa mananci aceeasi cantitate pe care o consumai de obicei.
Studiile anterioare au aratat ca in compozitia cartofilor se regasesc substante folosite in prepararea medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale ridicate, cauza atacurilor de cord.