Cartoful are putine calorii, doar 68 la 100 g, contine multa apa, carbohidratii ne refac nivelul de energie si, in plus, contine si vitaminele C, B1, B2 si B6. Totusi, cartoful asociat cu grasimi nu este nici sanatos si nici nu ne ajuta sa slabim. Cand cartofii sunt preparati in coaja, fierti sau copti, vitaminele si mineralele sunt perfect conservate. Amidonul se transforma in zaharuri lente, usor asimilabile de organism, cu conditia ca prepararea sa nu dureze mai mult de 25 de minute.
Meniu zilnic
Luni
Mic dejun: cafea sau ceai, un bol mic de branza degresata si compot de mere sau caise.
Pranz: salata dintr-un ou fiert, doua rosii, sase masline, o lingura de porumb, una de ulei de masline si un iaurt cu 0% grasime.
Cina: piure de cartofi cu pastrav la gratar.
Reteta:
• 750 g de cartofi curatati si taiati cubulete se fierb cu sare.
• Dupa 20 de minute se scurg, se adauga 200 ml de lapte si o lingura de unt si se paseaza.
• 300 g de pastrav curatat, dezosat si condimentat se frige intr-o tigaie, fara grasime, incise bine.
Marti
Mic dejun: cafea sau ceai, un corn, un kiwi si o cana de lapte degresat.
Pranz: un sfert de bagheta cu 100 g branza de vaca si trei mandarine.
Cina: cartofi umpluti.
Reteta:
• 8 cartofi se coc in coaja 20 de minute, se taie in jumatati, se scobesc si se umplu.
• Umplutura: 250 g de carne de pui, un dovlecel mic, se calesc in putin ulei de masline, se amesteca cu miezul scos din cartofi si se condimenteaza dupa gust.
Miercuri
Mic dejun: cafea sau ceai, un sfert de bagheta neagra (sau 2 felii de paine integrala), unsa cu unt, un iaurt 0% grasime si un grepfruit.
Pranz: salata din patru felii de jambon, un cartof fiert, o ceapa mica si, ca desert, o cana cu compot de piersici.
Cina: cartofi cu kaizer.
Reteta:
• 1 kg de cartofi se fierbe 25 de minute.
• se taie kaizerul cubulete (200 g) si se caleste, fara grasime, intr-o tigaie incinsa.
• cand s-a rumenit se adauga doua cepe taiate marunt.
• cartofii curatati se taie rondele, se amesteca cu kaizerul, ceapa, cimbru si sare, dupa gust.
Joi
Mic dejun: cafea sau ceai, doi biscuiti, doua linguri cu dulceata si un iaurt 0% grasime.
Pranz: un cartof si un dovlecel, fierti in abur si un file de porc, pe gratar.
Cina: cartofi cu branza.
Reteta:
• patru cartofi rosii se fierb in coaja, se decojesc si se taie felii.
• intr-un vas de yena uns cu unt se asaza feliile de cartofi si se tine la cuptor 5 minute,
• se adauga busuioc si branza de capra (200 g).
• se face un sos din 125 g smantana si un catel de usturoi pisat, care se pune peste branza.
• se mai lasa 5 minute la cuptor.
Vineri
Mic dejun: cafea sau ceai,doua felii de jambon, un sfert de bagheta neagra, jumatate de grepfruit.
Pranz: salata verde cu omleta cu ciuperci (din doua oua) si o banana.
Cina: cartofi indieni.
Reteta:
• 200 g de pui se frig la gratar.
• 500 g cartofi se fierb in coaja, se curata si se taie cubulete.
• O conopida mica se opareste 4 minute si se scurge intr-o sita.
• Se face un sos dintr-un iaurt, sare, chimen, coriandru, o lingura cu ulei, o lingura cu zeama de lamaie si menta tocata, care se toarna peste buchetelele de conopida, cartofi, salta verde si carne.
Sambata
Mic dejun: cafea sau ceai, un pahar de suc de portocale si doua felii de paine neagra unsa cu unt.
Pranz: doua oua, un morcov si un mar.
Cina: cartofi grecesti.
Reteta:
• 500 g de cartofi se fierb in coaja, se lasa sa se raceasca, se curate si se taie felii.
• Se adauga 2 rosii taiate, 2 oua fierte tari, o ceapa taiata julien,
• 200 g branza maruntita, o cutie cu sardele,
• 4 linguri cu ulei, 2 linguri cu otet din vin rosu,
• 100 g masline, o legatura cu patrunjel, sare si piper.
Duminica
Mic dejun: cafea sau ceai, o clatita cu gem sau miere
Pranz: 2 rosii, 3 iaurturi 0% grasime si un mar.
Cina: cartofi cu ton.
Reteta:
• 500 g de cartofi se fierb in coaja, se curata si se taie felii.
• se adauga 200 g de masline,
• fasole verde,
• un ou fiert,
• o conserva de ton in suc propriu,
• 4 linguri cu otet de mere si
• 2 catei de usturoi tocati.
Toate retetele sunt calculate pentru patru portii. Regimul se reia pentru inca o saptamana, pentru a se stabiliza greutatea.
Durata: 7 zile
Greutate: 3 kg