La ce sa renunti.
1. Produsele de tip fast-food. Exista, de altfel, vreo dieta care sa le permita? Daca vrei sa mananci ceva fast, rontaie mai degraba niste migdale, sau, de ce nu, taie doua rosii si un castravete si fa-ti o salata. Va dura mai putin decat statul la coada in toiul zilei intr-unul dintre acele restaurante pacatoase.
2. Cele trei cani de cafea care te tin treaza intr-o zi stresanta la birou, pe care le bei pe nerasuflate. Inlocuieste-le cu ceai verde (sau o infuzie din orice alte plante). Iti incarci bateriile si te si hidratezi in acelasi timp.
3. Maioneza, sosuri de salata pe baza de maioneza si margarina. Daca in ultimii trei ani nu ai trait sub o piatra, sigur ai auzit de conservanti, coloranti si potentiatori de aroma si stii cat de periculosi pot fi acestia. Maioneza din comert, ca sa nu mai vorbim de margarina, abunda in aceste "ingrediente". Daca ti-e pofta de maioneza, prepar-o acasa, la mixer. Dar ai grija sa nu poftesti prea des!
4. Nu trebuie sa renunti la produsele lactate, ci doar sa le inlocuiesti cu variantele lor light, fie ca e vorba de lapte, smantana, lapte batut, iaurt sau branzica de casa.
5. Prajeli. Cine spune ca noi romanii nu mancam destule legume, se insala. Cartofii prajiti sunt cea mai des intalnita idee de cina rapida, servita in fata televizorului. Lasand la o parte gluma, ideal ar fi ca legumele sa fie mancate crude, sub forma de salata. Daca vrei totusi sa simti ca mananci ceva gatit, frige-le la gratar sau gateste-le la abur.
6. Batoane de ciocolata, prajituri, bomboane, inghetata. Chiar daca sunt sarace in grasimi, au un continut ridicat de zahar. Daca ti-e pofta de ceva dulce, mananca un fruct. Merisoarele, afinele, zmeura si celelalte fructe de padure te vor face sa uiti de zahar.
Ai unda verde la:
Carbohidrati, dar cu masura. Exista alimente care desi sunt sarace in grasimi, au destul de multe calorii. Painea, de exemplu, dar si pastele fainoase. Opteaza pentru paine si paste din faina integrala. Le gasesti in orice hypermarket si, contrar asteptarilor, nu sunt cu mult mai scumpe decat cele din faina alba.
Grasimi nesaturate, categorie in care se regasesc si uleiul de masline, semintele, migdalele si alunele, precum si cateva specii de peste gras, cum ar fi somonul.
Rezultatele la care sa te astepti: avantajul cel mai de pret al dietei cu continut redus de grasimi e eficienta in timp. Judecand dupa marturiile unor proaspete mamici, care au dat jos gretutatea acumulata in urma sarcinii – fiind vorba de 10-15 kilograme – in mai putin de trei luni, aceasta dieta are potentialul de a se transforma intr-un stil de viata sanatos. Daca in cazul altor diete, kilogramele date jos sunt puse rapid inapoi dupa ce ne intoarcem la vechile obiceiuri alimentare, acest lucru nu e valabil si in cazul dietei cu continut redus de grasimi: cele care au testat-o sustin ca odata ce si-au recapatat silueta, le-a fost usor sa si-o mentina, greutatea lor ramanand constanta, cu fluctuatii de plus sau minus 2kg-2 ½ kg in anii care au urmat.Exemplu de meniu:
Cam acesta ar fi meniul intr-o zi de dieta cu un continut redus de grasimi. Deloc saracacios, nu-i asa? Si, dupa cum probabil iti vei da seama pe parcurs ce citesti, spre deosebire de alte diete, fiecare din felurile de mancare de mai jos ar arata destul de apetisant in farfurie.
Micul dejun:
- Fulgi de ovaz cu lapte degresat. Pentru un plus de aroma, poti adauga fragute sau afine.
- O cana de ceai (infuzie de plante, ceai verde, ceai negru etc.)
Pranzul:
- Supa crema de morcovi condimentata cu ghimbir si cateva felii de paine integrala.
- Salata de fructe din mere, pere si merisoare.
Cina:
- Pui mediteranean cu garnitura de spaghetti din faina integrala.
- Legume la gratar.
- Felii de pepene si/sau cirese (sau alte fructe cu proprietati diuretice).
*Iar daca ti-e pofta, ai dezlegare la un pahar (mic!) de vin rosu.
Gustari:
- Salata de telina si broccoli, cu ulei de masline sau cu dressing light.
- Branzica de casa degresata si fructe.