Sirtuina este, potrivit unui articol din descoperă.ro, o proteină ce joacă un rol important în controlarea metabolismului celulelor. Mai mulţi oameni de ştiinţă cred că sirtuina are un rol cheie în procesul de extindere a longevităţii observat în experimentele de restricţie calorică. În acelaşi articol din martie 2011 se menţiona că unele companii farmaceutice erau interesate de conceperea unui medicament care să activeze această proteină-minune în corpul uman.
Anul nou ne aduce în prim plan o nouă dietă şi prima care ne-a trezit interesul este dieta cu sirtuină (Sirt Food Diet), care se axează pe un grup de alimente de zi cu zi, care funcţionează la o performanţă înaltă, iar printre aceste alimente se numără vinul, ciocolata şi cafeaua, spun experţii.
Te întrebi ce dietă îţi poate atrage atenţia anul acesta? Să fie dieta Paleo, dieta vegetariană sau dieta Pegan? Ei bine, Aidan Goggins şi Glen Matten, autorii cărţii "The Sirt Food Diet" (dieta cu sirtuină) cred că ei au răspunsul corect.
Dieta lor se axează pe alimente cu sirtuină, un grup de alimente de zi cu zi care include, printre altele, sugestii sănătoase, precum varza furajeră/Kale, nucile şi ţelina. Cu toate acestea, dieta cu sirtuină include şi alte variante surprinzătoare, precum cafeaua (ideal ar fi să o bei simplă, neagră), ciocolata (atâta timp cât are cel puţin un conţinut de 85% de cacao) şi vinul roşu (în special din struguri pinot noir).
Atunci când sunt consumate în mari cantităţi, autorii Aidan Goggins şi Glen Matten cred că aceste alimente vor contribui la sănătatea şi bunăstarea ta, în timp ce îţi aduc beneficii şi la scăderea în greutate.
În esenţă, argumentul lor este că, prin consumul acestor alimente (în mari cantităţi - ceea ce înseamnă că nu vei face foamea în timp ce ţii dieta), impactul acestora asupra corpului tău imită impactul restricţiilor de calorii.
Da, ai citit corect. Poţi mânca oricât de mult îţi place în timpul dietei cu sirtuină. Poţi chiar să bei ocazional un pahar cu vin sau să mănânci ocazional o tabletă de ciocolată, iar dieta ta va avea acelaşi efect asupra corpului tău, la fel ca atunci când ai ţine post.
Care este teoria de la baza dietei cu sirtuină
Glen Matten explică teoria din spatele dietei: "Atunci când energia este în cantităţi mici sau limitate, aşa cum vedem în cazul restricţiilor calorice, există o creştere a nivelui de stres exercitat în celulele noastre. Acest stres este simţit de proteinele numite sirtuine, care se "aprind", se activează şi apoi intensifică eforturile metabolismului, cresc eficienţa muşchilor noştri, activează butonul de ardere a grăsimilor, reduc inflamaţia şi reduc deteriorarea celulelor. Alimentele (din această categorie) au şi ele puterea de a "vorbi" cu sirtuinele, activându-le şi declaşând aceleaşi beneficii pentru sănătate."
Teoria de mai sus poate că sună prea complicat când o citeşti, dar autorii dietei cu sirtuină, Aidan Goggins şi Glen Matten sunt calificaţi şi pot să o traducă într-un plan pentru o dietă uşor de urmat.
Glen Matten are diplomă de master în medicină nutriţională, iar Aidan Goggins este farmacist şi nutriţionist. Împreună, cei doi specialişti au 25 de ani de experienţă în tratarea clienţilor din unele centre medicale şi de fitness de top din Anglia şi Irlanda.
De ce să includem aceste alimente în dieta noastră
Autorii au recomandat întotdeauna diete bazate pe proteine din plante, dar alimentele cu sirtuine sunt o nouă variantă adăugată pe lista "aliaţilor" din dieta noastră.
"Are sens să le includem în dieteloe noastre. Atunci când am început să ne uităm în direcţia alimentelor cu sirtuină, am văzut că cele mai sănătoase popare din lume mâncau chiar şi de 10 ori mai mult (cantitativ) din aceste alimente, comparativ cu noi", spune Aidan Goggins.
Aidan Goggins şi Glen Matten au decis să efectueze un studiu pe cont propriu. Ei le-au cerut membrilor unui club de sănătate din cartierul Chelsea, Londra, să urmeze o dietă bogată în proteina numită sirtuină. Aceşti oameni au urmat ceea ce acum este numită faza 1 a dietei cu sirtuină, adică o etapă cu durata de o săptămână, care combină alimentele care conţin proteina sirtuină cu restricţiile calorice.
În primele 3 zile, aportul caloric este redus la 1000 de calorii pe zi, care este echivalent cu 3 sucuri verzi preparate din alimente cu sirtuină şi o masă bogată în alimente ce conţin proteina de bază în dietă. În următoarele 4 zile, aportul calori este crescut la 1500 de calorii pe zi, echivalentul a două sucuri din fructe şi legume şi a 2 mese principale.
Dintre cei 39 de participanţi care au luat parte la studiul celor doi autori, 2 persoane erau obeze, 15 oameni erau supraponderali, iar 22 aveau o masă corporală sănătoasă. Rezultatele pe care le-au înregistrat autorii dietei a surprins pe toată lumea.
Participanţii la studiul lor clinic au slăbit, în medie, 3,2 kilograme în 7 zile, dar totodată, pe lângă scăderea în greutate, oamenii au înregistrat o creştere în ceea ce priveşte masa musculară, energia şi starea generală de sănătate.
"În cadrul unei diete standard, te aştepţi de obicei să slăbeşti aproape 1 kilogram într-o săptămână. Împreună cu grăsimea, ajungi să pierzi şi masă musculară. Dar nu şi cu această dietă. Participanţii noştri au arătat că alimentele cu sirtuină nu doar activează arderea grăsimilor, dar în acelaşi timp contribuie la creşterea masei musculare, la întreţinerea şi repararea ei", a spus Glen Matten, citat de irishexaminer.com.
Aceasta nu a fost singura surpriză plăcută pe care au observat-o cei doi specialişti. Spre deosebire de dietele convenţionale, niciunul dintre participanţi nu a raportat că a simţit senzaţia de foame. De fapt, unii participanţi chiar s-au străduit să mănânce toate alimentele care le-au fost furnizate în cadrul studiului şi s-au simţit plini de energie de-a lungul celor 7 zile, cât a durat micul studiu.
Ce trebuie să faci dacă adopţi dieta cu sirtuină
În urma acestui succes, autorii au dezvoltat o a doua etapă a dietei cu sirtuină, adică o perioadă de 14 zile de întreţinere, timp în care participanţii trebuie să mănânce trei mese bogate în alimente cu sirtuină şi să bea un suc verde în fiecare zi. Scopul în acest moment este de a le oferi oamenilor informaţiile necesare şi sprijinul de care au nevoie pentru ca dieta (cu alimente cu proteina numită sirtuină) să devină o parte esenţială din stilul lor de viaţă.
"Odată ce cele 3 săptămâni s-au încheiat, majoritatea oamenilor se simt atât de bine şi sunt atât de fericiţi cu rezultatele obţinute încât nu îşi mai doresc să revină la vechiul lor stil de viaţă. Această dietă nu este una restrictivă. De fapt, ea se rezumă la includerea a cât mai multe alimente, nu la excluderea lor din alimentaţie. Dieta aceasta îi face pe oameni să se simtă bine.", spune Glen Matten.
Însă autorii acestei diete cred că, pentru ca oamenii să beneficieze din plin de pe urma dietei lor, ar trebui să includă alimentele cu sirtuină în alimentaţie pe termen lung, nu doar vreme de 3 săptămâni.
Ghidul esenţial al alimentelor ce conţin proteina numită sirtuină
Dieta cu sirtuină este o dietă bazată pe includere, şi nu pe excludere. Autorii cărţii te îndeamnă să adaugi următoarele 20 de alimente ce conţin sirtuină în dieta ta. Şi ideea este să le consumi în mari cantităţi pentru a te bucura de rezultate maxime:
- 1. Ardei iute "ochi de pasăre"
- 2. Capere
- 3. Ţelină - cu cât este mai verde, cu atât mai bine. Nu uita că cele mai multe elemente nutritive se găsesc în frunze şi în "inima" plantei.
- 4. Cacao - Reţine că o tabletă de ciocolată trebuie să conţină cel puţin 85% cacao în formă solidă pentru ca ciocolata să se califice la categoria "alimente cu sirtuină".
- 5. Cafea - cartea celor doi autori prezintă cercetări care arată că băutorii de cafea au un risc mai scăzut de diabet zaharat, anumite tipuri de cancer şi boli neurodegenerative.
- 6. Uleiul de măsline extravirgin
- 7. Ceaiul verde: este recomandat, în special ceaiul verde Marcha
- 8. Varza furajeră numită Kale: acum ai încă un motiv pentru a mânca acest superaliment.
- 9. Leuşteanul
- 10. Curmale Medjool - acestea au fost legate de un risc scăzut de diabet şi boli de inimă atunci când sunt consumate în moderaţie.
- 11. Pătrunjel
- 12. Cicoare: cea roşie este mai bună decât cicoarea galbenă
- 13. Ceapa: varianta roşie este mai bună decât ceapa albă
- 14. Vinul roşu - Multă vreme, vinul roşu a fost considerat un motiv esenţial pentru vieţile de duratelungi şi siluetele subţiri asociate cu stilul de viaţă francez tradiţional.
- 15. Rucola
- 16. Soia
- 17. Căpşune
- 18. Turmeric: acesta trebuie să fie folosit împreună cu piperul negru şi un anumit tip de grăsime pentru a fi eficient.
- 19. Hrişcă
- 20. Nucile simple.
Dieta cu sirtuină îţi recomandă să te bucuri de cea mai mare parte a profilului nutriţional al acestor alimente, incluzând cât mai multe de pe lista de mai sus în sucul tău pe care îl bei dimineaţa.
De asemenea, autorii dietei cu sirtuină recomandă să nu mănânci şi să nu consumi sucul după ora 19.00. Alimentele consumat devreme, pe parcursul zilei, au mai mari şanse pentru a fi folosite de organism pentru a avea energie. Alimentele consumate mai târziu au şanse mai mari să fie depozitate de organism şi transformate în grăsime.
Nu uita: mănâncă în funcţie de apetitul tău. Nu te forţa să termini preparatele din faţa ta.
Bea apă, cafea neagră şi ceai verde, iar la final te poţi răsfăţa cu un pahar cu vin roşu, la o masă principală, de două sau trei ori pe săptămână. Surse: 1, 2, 3.