Uită de dietele fade, care sunt pline de restricţii alimentare, sau de dieta Paleo. Noul trend în materie de nutriţie şi alimentaţie sănătoasă este orientat acum către o dietă curată ("alimentaţie curată"), iar asta înseamnă că poţi să scapi în doar 6 săptămâni de acele kilograme în plus care se încăpăţânează să îţi strice silueta, chiar la timp pentru sezonul estival.
Există o dietă complet nouă pe piaţă - şi ceea ce o face să fie cu adevărat revoluţionară este faptul că nu are nimic de-a face cu a mânca mai puţine alimente. Cea mai recentă şi cea mai "hot" tendinţă în materie de alimentaţie se numeşte pur şi simplu "dieta curată" sau "alimentaţia curată".
Dieta curată are adepţi printre care se numără şi câteva celebrităţi, cum ar fi Gwyneth Paltrow şi Miranda Kerr. Dacă vrei să arăţi la fel de bine ca aceste vedete, citeşte care sunt principiile pe care se bazează dieta curată.
Cele 5 reguli alimentare "curate" pe care trebuie să le respecţi
1. Mănâncă doar alimente "reale", adevărate
Cu alte cuvinte, asta înseamnă să cumperi ingrediente recunoscute pe care să le poţi prepara acasă şi să eviţi alimentele procesate şi ambalate.
De exemplu, ai putea folosi fulgi de ovăz integrali sau cereale integrale şi afine pentru a face un mic dejun delicios, un fel de terci acoperit cu fructe de pădure. Dar trebuie să renunţi la cumpărarea brioşelor cu tot felul de creme pe care le găseşti în magazine.
Atunci când, în ciuda regulii, mănânci alimente ambalate, trebuie să cumperi doar branduri care conţin ingrediente alimentare adevărate, ale căror nume le recunoşti şi pe care le foloseşti dacă prepari o reţetă similară, de la zero, în bucătăria ta proprie.
2. Păstrează mesele şi preparatele cât mai simple
Alimentele sănătoase şi delicioase nu trebuie să însemne că petreci ore bune în bucătărie. Ideea este să menţii ingredientele la un nivel minim. Trebuie doar să te asiguri că vei include la fiecare masă o sursă de cereale integrale, proteine slabe şi grăsimi sănătoase.
De exemplu, carnea de pui şi ardeiul roşu - pregătite la tigaie cu puţin sos de soia şi servite cu puţin orez brun - sunt mai sănătoase decât mâncarea chinezească gata cumpărată şi nu durează mult să le prepari.
3. Mănâncă mai încet
Studiile arată că, pe măsură ce mâncăm mai repede, cu atât consumăm mai multe calorii. Aşa că este indicat să mesteci mâncarea încet, să îţi "odihneşti" tacâmurile pe farfurie între două îmbucături pentru a reduce ritmul tău cu care te-ai obişnuit şi pentru a savura cu adevărat gustul şi savoarea alimentelor din farfuria ta.
4. Mănâncă mese regulate
Nu lăsa să treacă mai mult de 4 ore între mesele principale sau între gustări. Această regulă te va ajuta să reglezi concentraţia de glucoză din sânge, lucru care te va menţine plină de energie şi te va ajuta să îţi reduci pofta de mâncare.
5. Ascultă-ţi corpul
Mănâncă atunci când îţi este foame şi opreşte-te din mâncat atunci când eşti plină - adică te simţi sătulă, nu "îndopată" în urma unor excese alimentare.
Spre deosebire de aproape toate dietele care există pe piaţă, reţetele din cartea de succes scrisă de surorile Melissa şi Jasmine Hemsley, "The Art of Eating Well", nu includ cantităţi precise din fiecare aliment recomandat şi asta pentru că o dietă curată înseamnă să te obişnuieşti să te bazezi pe foamea ta naturală şi pe indiciile de saţietate care îţi spun când să mănânci şi când să te opreşti din mâncat.
Principiile de bază în dieta curată
De exemplu, pentru a mânca 100 de calorii, am putea să ronţăim două mere (200 de grame de mâncare) sau să înfulecăm o treime dintr-un baton de ciocolată (care are o greutate de aproximativ 20 de grame).
Aproape cu certitudine, merele te vor face, la finalul gustării, să te simţi mai plină, mai sătulă, de parcă ai fi mâncat o cantitate mult mai mare de alimente. Însă dacă ai vrea să alegi batonul de ciocolată, asta ar însemna că poate nu te poţi abţine să nu îl mănânci pe tot şi rezultatul inevitabil ar fi că ai mâncat, per total, mai multe calorii.
Cu alte cuvinte, trucul de magie din dieta curată pentru a consuma mai puţine calorii este, pur şi simplu, să alegi alimente şi preparate mai săţioase, care îţi umplu stomacul şi creează senzaţia de saţietate.
O alimentaţie curată înseamnă să gătim cât mai mult din mesele noastre principale, la fel cum făceau părinţii şi bunicii noştri, în loc să ne bazăm pe alimentele procesate şi care par mai convenabile.
Planul meselor tale principale
Alege un preparat pentru fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei (ai o mulţime de variante), folosind o mărime a porţiei tale care să fie de bun simţ, plus două elemente din lista de gustări. Ai putea pierde în greutate până la 6,35 kilograme în doar 6 săptămâni.
Variante pentru micul dejun
* Terci de ovăz (porridge, cum zic britanicii), făcut din fulgi de ovăz, lapte semi-degresat şi un pumn de afine, coacăze.
* Omletă din două ouă, spanac şi ardei gras.
* Un castron de iaurt grecesc gras, cu două felii de banană şi un pumn de migdale.
* Clătite făcute cu făină integrală, lapte şi un ou, stropite cu sirop de arţar şi zmeură.
* Smoothie de banane şi migdale - făcut din banană, lapte semi-degresat, o linguriţă de unt de migdale (sau unt de arahide), o linguriţă de scorţişoară.
Variante pentru masa de prânz
* Spanac şi frunze de salată cu o cutie de boabe de fasole la conservă, un pumn de roşii cherry, jumătate de avocado, tăiat felii, şi dressing de salată făcut din oţet balsamic şi ulei de măsline.
* Ton şi salată într-o lipie (sau wrap, cum spun britanicii), cu o jumătate de ardei gras roşu tocat.
* Supă de linte şi legume cu o chiflă din făină integrală.
* Salată făcută dintr-un ou fiert tare şi feliat, sparanghel, cartofi noi fierţi sau preparaţi la aburt şi două linguriţe de unt topit.
* Cartof dulce copt la cuptor, cu un topping de legume preparat în casă sau un sos de ardei iute făcut de tine.
Variante pentru cină:
* Pui şi mix de legume trase în tigaie, cu sos de soia şi tăiţei (noodles, în limbajul de specialitate) din făină integrală.
* Creveţi fierţi cu felii de mango, ulei de cocos, ghimbir ras şi trei fire de ceapă verde, tocată, servite toate cu orez brun basmati.
* Plăcintă cu carne tocată de miel, legume şi acoperită cu un piure făcut din cartofi dulci.
* Friptură la grătar cu ciuperci făcute pe grătar şi roşii, plus o salată ca garnitură.
* Spaghette bolognese, servite cu paste din făină integrală sau fâşii ori felii de dovlecel.
Variante pentru gustare:
* Un pumn mic de nuci nesărate de orice fel;
* Orice fruct, dar servit câte unul;
* Iaurt cu fructe, cu un conţinut ridicat de grăsime, dar fără aditivi alimentari;
* Hummus cu felii de morcov;
* Felii de măr cu unt de arahide.
Alimente curate şi neprocesate, permise în dieta curată:
Toate fructele şi legumele (inclusiv cele congelate) ; Boabe de fasole şi linte; Carne – de la păsări sau animale crescute în libertate; dacă este carne ecologică, este cu atât mai bine; Peşte; Nuci; Ouă; Făinoase neprocesate, care nu au fost rafinate prin anumite procese, cum ar fi pâinea din cereale integrale şi pastele, popcornul, fulgii de ovăz şi orezul brun; Produsele lactate - brânza, laptele, untul - toate ecologice, dacă este posibil; Uleiul de măsline.
Alimente "murdare" şi procesate pe care trebuie să le eviţi în dieta curată:
Mesele semi-preparate şi comandate; Biscuiţii şi prăjiturile cumpărate din magazin; Borcanele şi pacheţelele de sosuri; Margarinele; Cârnaţii, şunca şi baconul; Rulourile cu cârnaţi şi produsele de patiserie; Chips-urile şi alte alimente crocante din comerţ; Băuturile carbogazoase. (Sursa)