Dieta DASH a luat America cu asalt si succesul sau va cuceri in curand femeile di intreaga lume. Ceea ce face ac acest regim alimentar sa fie cu totul diferit de toate celelalte consta in caracterul sau benefic nu doar pentru silueta, ci si pentru sanatate.
Tradusa “abordari dietetice pentru a opri tensiunea arteriala”, aceasta dieta se bazeaza pe alimente benefice pentru sistemul cardiovascular, reducand considerabil riscul afectiunilor de inima si eliminand totodata kilogramele in plus.
Votata cea mai sanatoasa dieta, nu este de mirare ca a devenit tot mai populara si promite sa reduca tensiunea arteriala si colesterolul, iar impactul pe care il are asupra siluetei este de necombatut.
Iata cum poti slabi fara sa numeri caloriile si sa stai cu orele la sala
Potrivit nutritionistului Marla Heller, cheia reusitei presupune sa te concentrezi asupra tipului de alimente consumate, fara sa iti faci griji in privinta grasimii si a caloriilor.
Se recomanda consumul de proteine slabe si grasimi sanatoase care iti vor da senzatia de satietate reusind astfel sa tii sub control apetitul.
Dieta DASH se imparte in doua faze:
Se determina o pierdere in greutate de 3 kilograme in primele 14 zile, urmand sa se slabeasca intre 5-15 kilograme in termen de 2 luni.
Faza 1
Dureaza 2 saptamani si are rolul de a reseta metabolismul, facand trecerea la o alimentatie cu un aport de carbohidrati redus.
Se vor consuma cat mai multe alimente bogate in proteine, fara insa fructe si cereale integrale, mentinandu-te satula o perioada indelungata, iar consumul redus de carbohidrati si zahar va duce la pierderea in greutate in ritm rapid.
Timp de 14 zile, serveste 3 mese (mic dejun, pranz, cina) si asigura-te ca fiecare contine alimente din urmatoarele categorii:
- Alimente bogate in proteine si sarace in grasimi saturate: carne slaba, petse, pui, linte, mazare, soia, oua, iaurt neindulcit.
- Grasimi benefice sanatatii inimii: alimente care contin omega 3 si grasimi polinesaturate: avocado, uleiuri vegetale (ulei de masline, de rapita si nuca).
- Alimente bogate in proteine si grasimi sanatoase: somon, macrou, fructe cu coaja lemnoasa, preferabil neprajite si fara sare.
Iti sunt permise orice legume, exceptand cele bogate in carbohidrati, precum cartofi.
Alimente bogate in carbohidrati care trebuie eliminate: paine, orez, preparatele gatite, paste.
5 pasi pentru ca dieta sa fie una de succes
- Mananca trei mese pe zi, plus o gustare la pranz si optional poti servi si una inainte de cina. Nu sari peste niciuna dintre aceste mese sau gustari pentru ca au rolul de a emntine nivelul de zahar din sange echilibrat, astfel nu vei simti nevoia de a manca.
- Activitati fizice solicitante, precum aerobic, Zumba, jogging, trebuie evitate. In schimb, fa exercitii moderate timp de 30 de minute, pe zi. Plimbatul sau o sesiune de alergat de voie va reduce grasimea abdominala.
- Mergi la culcare mai devreme. Cele doua saptamani te vor face mai putin energica si trebuie sa te odihnesti mai mult. Stai linistita, faza a doua a programului iti va readuce starea de energie.
- Consuma multe lichide. Evita cafeina si bea cel putin 8 pahare cu apa zilnic, ceai de palnte si suc de legume.
- Nu elimina sarea. Alimentatia abordata in cele 14 zile, fara zahar si carbohidrati, poate duce la deshidratare, asa ca acorda-ti un consum moderat de sare pentru aimpiedica pierderea rapida a fluidelor.
Vezi in pagina urmatoare ce presupune faza a doua a dietei DASH
Faza 2 - Tine kilogramele la distanta
Dupa ce in cele 14 zile ai reusit sa slabesti, acum trebuie sa gasesti o metoda pentru a-ti mentine silueta mai slaba pentru totdeauna.
Trebuie acum sa reintroduci in alimentatia ta fructele, cerealele integrale si legumele bogate in carbohidrati fara sa iei insa in greutate.
Continua sa mananci la fiecare masa legume, proteine, dar sa adaugi si cereale integrale, nu mai mult de trei portii) si fructe (doar doua portii).
Pierderea in greutate va fi acum mai inceata decat in prima faza, dar tocmai asta face ca aceasta dieta sa fie de fapt un plan pentru toata viata.