Pana la acest moment al anului, multe femei au renuntat deja la o dieta pe care au inceput-o cu mult entuziasm in ianuarie. Unele dintre ele s-au simtit infometate, altele s-au saturat sa numere calorii si sa analizeze liste intregi de alimente pentru a elimina ingredientele care le afecteaza silueta.
Ce inseamna sa ai un metabolism bun
Daca si pentru tine este un scenariu familiar, astazi iti spunem ca poti evita acest scenariu prin adoptarea unei rutine corecte in dieta ta. Nu te vei simti obosita sau infometata. Exista chiar dovezi convingatoare pentru abordarea prezentata in noua carte "The Ice Diet" (editura Penguin Books). Si autoarea acestei carti spune ca dieta de gheata chiar functioneaza.
Cercetarile sugereaza acum ca nu conteaza doar ceea CE mancam, dar si CAND anume mancam si, pentru o pierdere in greutate mai rapida si mai durabila, s-a dovedit ca organismul nostru raspunde cel mai bine la scurte perioade de POST (a se citi repaus alimentar).
Dieta biblica - Invata sa slabesti pe o cale veche de cand lumea
Cu toate astea, adoptand dieta de gheata, spre deosebire de alte diete bazate pe post (5:2 diet), tu nu va trebui sa iti reduci numarul de calorii pe care le "mananci" pana atingi un nivel extrem de disconfort, de doua ori pe saptamana.
In loc de asta, vei adopta o abordare de 12:12 a repausului alimentar sau postului. Asta inseamna sa iti limitezi consumul de alimente la o perioada de 12 ore si sa ii permiti corpului tau sa se bucure de o pauza de 12 ore.
Dieta de gheata: ce argumente prezinta stiinta
Cercetatorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California au dovedit recent ca acest mic post zilnice este cel mai eficient mod de a scapa permanent de kilograme.
Intr-un studiu publicat in jurnalul Cell Metabolism, soarecii de laborator au fost hraniti pe baza uneia dintre aceste diete: bogata in grasimi, bogata in fructoza, combinata (grasime si sucroza) sau mancare obisnuita pentru soareci.
O parte dintre soareci au avut voie sa manance ori de cate ori voiau; altii au avut mancarea limitata la perioade de timp de 9, 12 sau 15 ore. Toti soarecii au avut acelasi numar de calorii in dieta, desi unora li s-a permis sa triseze si sa manance mai mult in weekenduri.
La sfarsitul perioadei de testare de 38 de saptamani, soarecii care au fost restrictionati si obligati sa respecte o fereastra de 9 sau 12 ore (timp in care aveau voie sa manance) si-au mentinut o greutate corporala sanatoasa, chiar daca aveau voie sa triseze la sfarsit de saptamana.
Dieta de gheata este simpla si te ajuta sa lupti cu obezitatea
"Alimentatia restrictionata la anumite intervale de timp nu doar ca a prevenit, dar in acelasi timp a inversat obezitatea", spune profesorul Satchidananda Panda, care a supervizat studiile. Iar aceeasi abordare functioneaza si la oameni.
Regimul cunoscut sub numele de "dieta de gheata" este simplu. Pentru inceput, este usor de gestionat. Impartirea pe ore a zilei (atunci cand mancarea nu este consumata) este o etapa incredibil de usor de adoptat.
Niciun aliment (cu exceptia celor care sunt in mod flagrant nesanatoase) nu este interzis si nu ai restrictii, asa ca nu trebuie sa te simti torturata, sa numeri calorii atat timp cat dieta ta este in limitele prevazute de specialisti.
Gustarile nu sunt permise, dar nu vei fi tentata sa rontai in cele 12 ore cand nu ai voie sa mananci, pentru ca cele 2-3 mese pe zi sunt bogate in nutrienti si satioase.
Frumusetea dietei de gheata este ca poti programa mesele pentru a se potrivi in orice imprejurare, in functie de ceea ce ai planificat pentru ziua respectiva. Iar dieta functioneaza dupa propria rutina. Pe masura ce te obisnuiesti cu "fereastra alimentara" a acestei diete, poti alege sa restrangi numarul de ore la 10 sau 11.
Prin faptul ca prelungesti perioada naturala de repaus alimentar pana mai tarziu in noapte, ai alte beneficii. Aceasta metoda revitalizeaza depozitele corpului de grasime bruna (grasimea "buna"), acel tip de grasime care este activata de temperaturi mai scazute si care ne face sa ardem caloriile ca intr-un cuptor.
Ce mai trebuie sa stii despre Dieta de gheata
Desi niciun ingredient nu este interzis de Dieta de gheata, anumite alimente sunt incluse, deoarece ele accelereaza arderea grasimilor. Ardeii iuti (cu cat sunt mai iuti, cu atat mai bine pentru silueta ta) au un efect puternic asupra metabolismului tau, prin faptul ca "aprind" si pun in functiunea grasimea "buna" care arde caloriile.
De asemenea, un compus numit acid ursolic, care se gaseste in multe fructe, legume si plante aromatice - inclusiv in prune uscate, afine, merisoare, busuioc, cimbru si mere (cea mai bogata sursa) - poate accentua de asemenea capacitatea organismului de ardere a grasimilor. Alimentele procesate sunt evitate in Dieta de gheata.
Asadar, cum incepi sa urmezi dieta de gheata?
Este mai usor decat ai fi crezut. Ia in considerare tiparele tale curente in ceea ce priveste alimentatia, atunci cand iti este cel mai foame (sa iti fie cu adevarat foame, nu atunci cand mananci pentru ca esti plictisita). Incepe cu o perioada mica de post (repaus alimentar) de 12:12 (asta inseamna sa mananci intr-un interval de 12 ore).
Daca tu iei micul dejun la ora 8.00 dimineata, ultima ta masa ar trebui sa se termine nu mai tarziu de ora 20.00. In mod ideal, rezuma-te la doua mese pe zi (acestea sunt substantiale) sau trei mese pe zi daca esti foarte activa din punct de vedere fizic (sau foarte infometata), dar cu siguranta nu trebuie sa mananci mai mult decat este recomandat in aceste 2-3 mese principale pe zi.
Si nu uita ca nu ai voie sa mananci gustari intre mese. Odata ce ai inceput sa te simti confortabil cu raportul de 12:12 ore, poti sa prelungesti perioada de postire (repaus culinar) cu o ora la un moment dat, iar scopul final este sa reduci intervalul orar la 10 ore (timpul in care ai voie sa manaci peste zi).
Recapitulare: Care sunt regulile de baza in Dieta de gheata
1. Ideal ar fi sa mananci doua mese substantiale pe zi - trei mese daca esti foarte activa (sau iti este foarte foame), dar cu siguranta nu ai voie sa mananci mai mult de atat. Nu sunt permise gustarile intre mese.
2. Incepe cu raportul 12:12 ore (o fereastra de 12 ore in care ai voie sa mananci) si vezi cum te descurci cel putin doua saptamani. Apoi incearca sa prelungesti si sa extinzi perioada de repaus alimentar (post, in limbajul curent) cu o ora pe saptamana; scopul suprem este sa iti reduci intervalul in care ai voie sa mananci la aproape 10 ore.
3. Nu te lasa influentata de convingerile si miturile care spun ca o masa principala este mai importanta decat alta in ceea ce priveste alimentatia. Ai auzit probabil ca micul dejun este de importanta majora pentru stimularea metabolismului si pentru reducerea aportului de calorii, per total. Acest lucru este in prezent contestat de oamenii de stiinta si de studiile publicate in American Journal of Clinical Nutrition. Asa ca alehe cand vrei tu sa mananci cele doua sau trei mese principale ale zilei si le poti diversifica in functie de nevoile tale.
4. Fara gustari. Oamenii de stiinta si-au schimbat opiniile cu privire la gustarile multiple de peste zi. Daca pana acum se credea ca ajuta la pierderea in greutate, un studiu de la Universitatea Purdue a descoperit ca persoanele supraponderale aflate la dieta s-au simtit mult mai satule si au avut o senzatie mai scazuta de foame atunci cand au mancat de trei ori pe zi, comparativ cu acele momente in care serveau 6 mese pe zi (insa erau mese mai mici).
5. Da-le aroma alimentelor tale cu condimente si cu ajutorul ardeiului iute atunci cand poti. Nu numai ca mesele tale vor avea un gust mult mai apetisant, dar condimentele si ardeiul iute pot stimula apetitul si activitatea grasimii "bune" din organism - acel tip de grasime care arde calorii. (Sursa)
Citeste si: Dieta PMS - Invata sa tii in frau sindromul premenstrual
Dieta semaforului - Cele 3 culori care te ajuta sa slabesti
O dieta de acum 53 de ani iti arata cum topesti 2,7 Kg in 2 zile