O cură de detoxifiere de o săptămână este stimulentul suprem pentru sănătate şi frumuseţe, dar şi modalitatea perfectă de a scăpa de un program de slăbit.
Pentru cele mai multe dintre noi, cu toate acestea, detoxifierea este egală cu imaginea unei femei care nu trăieşte cu nimic de mâncare preţ de câteva zile bune, doar se hidratează şi bea multă apă. Însă acum nu mai este cazul să crezi în astfel de mituri.
Mai jos îţi prezentăm o dietă de detoxifiere "fără dureri de cap", care te va ajuta să te simţi mai bine, iar după această perioadă, vei elimina toxinele din corp.
O dietă de detoxifiere te poate scuti de o serie de probleme de sănătate, de la creşterea în greutate, balonare abdominală şi indigestie, până la dureri de cap, piele cu aspect nesănătos, pierderea energiei şi sentimentul acela de a nu te simţi "tocmai bine".
Kate Troup, doctor naturist la un centru de sănătate şi înfrumuseţare din Londra, ne-a pregătit o serie de recomandări pentru un detox ca la carte. După ani de experienţă în domeniu, ea spune că a reuşit să găsească în sfârşit un program de detox simplu, care nu îţi dă bătăi de cap.
Principiul de bază al programului "detox fără bătăi de cap" este să elimini din dieta ta acele alimente şi băuturi care induc alergii şi sunt "toxice", timp de o săptămână.
După doar 3 zile în care au ţinut această dietă fără toxine, pacienţii doctorului naturist au observat o diferenţă substanţială în ceea ce priveşte forma corpului lor, nivelul energiei resimţite şi stima de sine.
Dimensiunile porţiilor depind de tine. Deoarece alimentele recomandate în dieta "detox fără bătăi de cap" sunt bogate în fibre şi sărace în grăsimi (iar tu vei bea apă din belşug) este puţin probabil ca tu să reuşeşti sau să simţi că mănânci prea mult.
Elimină alimentele negative
1. Grâul şi produsele lactate
În această săptămână de detox, elimină din dieta ta alimentele din grâu (făina albă) şi produsele lactate. Acestea sunt doi dintre cei mai comuni alergeni alimentari care - chiar şi fără ca tu să îţi dai seama - ar putea să te facă să te simţi balonată, obosită şi chiar contribuie la poftele alimentare.
Alimentele pe bază de grâu, cum ar fi pâinea de diverse feluri, pastele şi unele tipuri de cereale pentru micul dejun pot fi cu uşurinţă înlocuite cu alternative de preparate care nu conţin făină din grâu: prăjituri din orez, secară şi cereale pe bază de porumb, precum şi terciul din fulgi de ovăz.
Pentru a elimina produsele lactate fără să suferi de pofta lor, foloseşte lapte de soia sau lapte de orez, iaurturi din soia şi brânză din soia.
2. Carnea roşie
Este o carne greu de digerat şi adeseori conţine niveluri ridicate de grăsimi saturate. Produsele din carne roşie precum baconul, şunca, pateul şi sandvişurile cu carne ar trebui, de asemenea, evitate pe tot parcursul acestei săptămâni din aceleaşi motive, dar şi pentru că, de cele mai multe ori, acestea conţin niveluri mari de sare şi conservanţi artificiali.
Înlocuieşte carnea roşie cu carnea de pui ecologică (crescut la curte, care are un conţinut scăzut de grăsime), carnea de peşte proaspăt, brânză tofu şi ouă.
3. Carbohidraţii rafinaţi
Renunţă la prăjituri, torturi şi biscuiţi, precum şi la alte gustări de tip junk food pe care le consumi din când în când.
În schimb, poţi lua gustări sănătoase mâncând fructe şi legume. Poţi adăuga o mulţime de legume (fierte sau preparate la aburi) la alegerile alimentare pe care le faci, pentru a-ţi umple stomacul.
4. Grăsimi saturate
Untul, margarina, toate alimentele prăjite, maioneza şi chips-urile - toate acestea trebuie scoase din alimentaţia şi meniul tău atunci când ţii dieta "detox fără bătăi de cap".
În schimb, poţi folosi un pic de ulei de măsline sau ulei de seminţe de in pentru a completa salatele tale şi pentru a găti legumele după bunul plac.
5. Aditivi alimentari
Evită toţi aditivii şi conservanţii artificiali, dar mai ales evită zahărul. De fapt, pentru a-ţi face viaţa mai uşoară, evită toate mâncărurile pre-ambalate pe toată durata curei tale de detox. Ori de câte ori este posibil, alege produse bio.
Alimentelor pe care le găteşti singură, de la zero, le poţi da un plus de aromă şi savoare, adăugând ceapă şi usturoi din belşug. Să nu uităm că ambele legume sunt recunoscute pentru proprietăţile lor uimitoare de curăţare a organismului de toxine.
6. Băuturi
Evită ceaiul, cafeaua, băuturile acidulate, sucul de fructe îndulcit şi piureurile de fructe. În loc de acestea, bea cel puţin 2 litri de apă la temperatura camerei, pe tot parcursul zilei, plus ceai de păpădie, ceaiuri din plante, sucuri de fructe diluate (la 20 de procente de suc, poţi adăuga 80 de procente de apă filtrată), şi mai poţi consuma oţet din mere în apă călduţă, dacă îţi place. Sursa: Kate Troup pentru Daily Mail.