În ultimii 25 de ani, femeile japoneze au deţinut recordul mondial la capitolul "speranţă de viaţă", întrucât ele trăiesc mai mult decât orice alt popor de pe Pământ. Acest record se datorează faptului că japonezele trăiesc 84 de ani şi jumătate, în medie, şi par că nu se îngraşă în timpul vieţii.
Ei bine, astăzi încercăm să aflăm răspunsul acestor femei norocoase, care nu se confruntă cu excesul ponderal.
În cartea ei intitulată "Japanese women don't get old or fat", autoarea Naomi Moriyama îi transportă pe cititori în lumea bucătăriei mamei sale din Japonia şi dezvăluie care sunt secretele care te ajută să ai o viaţă lungă şi sănătoasă.
Naomi Moriyama subliniază că alimentele care ajută la pierderea în greutate fac parte din bucătăria japoneză de zi cu zi şi mai spune că aceste alimente sunt consumate cu regularitate. Printre alimentele de top recomandate pentru o viaţă lungă şi sănătoasă, dar şi pentru o talie subţire, se numără peştele, fructele de mare, algele, fructele, soia, orezul, legumele şi ceaiul verde.
Toate aceste ingrediente au proprietăţi anti-îmbătrânire şi contribuie la pierderea în greutate într-un mod sănătos, dar în acelaşi timp îţi oferă un control sporit pentru a avea un proces sănătos de slăbire.
Japonezii se bucură de mese gătite zilnic, în care sunt preparate tradiţionale care conţin peşte la grătar, un bol de orez, legume fierte, supă, ceai verde şi fructe. Este important de reţinut că japonezii consumă aproximativ 10% din toată producţia de peşte din lume, deşi ei reprezintă doar 2% din populaţia lumii.
Regulile pe care se bazează dieta japonezelor
Naomi Moriyama spune că părinţii îşi învaţă copiii de la vârste fragede să mănânce încet şi să aprecieze fiecare îmbucătură. Regulile la care trebuie să adere japonezii implică şi alte noţiuni: nu trebuie să umpli niciodată bolul complet (până la refuz) şi nu trebuie să serveşti porţii uriaşe de mâncare; de asemenea, fiecare mâncare trebuie să fie servită separat.
Bucătăria japoneză este relativ uşoară, mâncarea este preparată încet şi alimentele sunt de obicei fierte, uşor fripte sau gătite la abur. În loc de pâine, japonezii mănâncă orez la fiecare masă şi aceasta este una dintre principalele diferenţe dintre alimentaţia occidentalilor şi a celor din Asia.
Ce conţine un mic dejun japonez
Mic dejunul japonez este considerat cea mai importantă dintre mese şi poate fi alcătuit dintr-un anumit număr de preparate şi băuturi, dar în principal, prima masă a zilei include ceai verde, orez gătit la abur, supă, tofu, usturoi verde, alge marine, omletă sau o bucăţică de peşte.
Cum se "împacă" desertul cu dieta femeilor din Japonia
Deserturile şi dulciurile sunt rar consumate în Japonia, dar atunci când aceste preparate se află în meniu, ele sunt servite sun forma unor porţii mici. Nu este ca şi când japonezelor nu le plac ciocolata, prăjiturile, îngheţata sau tortul, dar ele realizează pur şi simplu ce consecinţe negative au aceste preparate dulci asupra corpului şi ce efecte pe termen lung pot avea asupra sănătăţii lor.
"Exerciţiile fizicie fac parte din rutina zilnică în Japonia şi pentru a menţine un stil de viaţă sănătos, japonezii au construit o întreagă cultură ce implică mersul pe bicicletă, mersul pe jos şi drumeţiile", a concluzionat Naomi Moriyama în cartea ei "Japanese women don't get old or fat". (Sursa)