Postul Crăciunului poate fi perioada perfectă pentru a da și câteva kilograme jos, înainte de mesele copioase de la sărbători. Nutriționistul Mihaela Bilic a venit cu mai multe sfaturi pentru cei care vor să își detoxifieze organismul.
"Multe persoane au impresia că postul alimentar este o cură detox. Putem ține post fără să ne îngrășăm și chiar să obținem o regenerare a organismului? Ce înseamnă detox și care sunt obiectivele unui astfel de regim? Să creștem eficiența rinichilor de a elimina toxine, deci hidratarea este pe primul loc! Beți multă apă, ceai verde și infuzii de plante. Apa caldă cu zeamă de lămâie sau oțet de mere alcalinizează și este de ajutor.
Să protejăm ficatul de un efort prea mare legat de digestie și metabolizare: eliminați alcoolul și zahărul, ele sunt procesate exclusiv în ficat. Eliminați produsele bogate în grăsime, prăjelile, brânzeturile, mezelurile, tocăturile și afumăturile, ele obosesc ficatul. Aveți grijă de piele, prin transpirație se elimină o parte din toxine. Masajul corporal și exercițiile fizice regulate îmbunătățesc circulația, ameliorează celulita și au efect detox. Nu în ultimul rând, renunțați la fumat, țigara este un concentrat de produși toxici.
Mâncați puțin și rar, luați o pauză de la mâncare, e cea mai simplă și sigură metodă de detoxifiere; multă apă și maximum două mese pe zi, asta-i rețeta. Consumați multe legume proaspete sau gătite, conțin minerale și vitamine, apă și fibre și sunt ușor de digerat; ciorba este alimentul Detox prin definiție!
Atenție la fructele mâncate în exces, mai ales dacă sunt transformate în suc, fructoza obosește ficatul și nu hrănește organismul. Nu uitați de alimentele fermentate cu efect probiotic; iaurtul, borșul sau murăturile conțin bacterii benefice ce echilibrează flora intestinală și cresc imunitatea.
La capitolul proteine, alegeți pește în loc de carne, e ușor de digerat și conține grăsimi esențiale omega 3. Nu întâmplător, în Postul Crăciunului avem 14 zile cu dezlegare la pește! Folosiți plante aromatice și condimente precum ardeiul iute, usturoiul sau ghimbirul, sunt recunoscute pentru proprietățile lor detoxifiante. Ca un ultim sfat, dormiți șase-opt ore pe noapte, somnul profund și odihnitor contribuie la refacerea și regenerarea organismului", a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro TV.
Există un aliment de care ar trebui să ne ferim în Postul Crăciunului, deși Biserica nu-l interzice. Cei care vor ține acest „regim” trebuie să renunțe la carne, ouă, brânză, lapte și, în unele zile, la ulei.
Dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui aliment de care, deși nu este interzis de Biserică în post, ar trebui să ne ferim de el. Este vorba despre zahăr. Mihaela Bilic a spus că este bine să-l evităm pe cât posibil.
"O alimentație echilibrată se bazează pe regula “puțin din tot”; pentru ca organismul să-și poată extrage nutrienții de care are nevoie, e recomandat să mâncăm zilnic minimum 15 alimente diferite.
Diversitatea face sănătatea, iar moderația menține silueta. Putem slăbi fără intervenția nutriționistului dacă reducem la jumătate porția, iar lucrul ăsta trebuie să-l facem pe viață; numărul de kilograme crește automat când ne apucăm să mâncăm mai mult. Ca să fie mai simplu voi spune “se slăbește cu foame, nu cu nutriționist!”, a fost mesajul transmis de Mihaela Bilic.