Pentru ca am experimentat tot soiul de regimuri, unele mai rigide ca altele. Unora le-am facut fata, iar in fata altora am cedat. Poate ca nu am facut alegerile potrivite, poate ca nu am consultat un nutritionist, cum as face acuma daca m-as apuca iar, sunt multe “poate” la mijjloc pentru care nu am reusit sa le duc la capat pe unele. Nu tin minte sa fi trecut prin sarbatori atunci cand ma incapatanasem fie sa ma mentin “pe linia de plutire”, fie sa mai dau jos cate un kilogram doua. Dar cu siguranta ca prin petreceri care mai de care mai bogate in preparate speciale, exotice sau pur si simplu traditionale, am trecut si stiu cat de greu este. Daca as fi stiut tot ce stiu acum, cu siguranta ca le-as fi facut fata mult mai bine si poate, de ce nu, mi-as fi transformat dieta intr-un stil de viata sanatos.
Tu ai fost la nutritionist sau ai gasit dieta potrivita tie si te gandesti cu teroare la perioada ce se apropie? Te gandesti la multitudinea de preparate traditionale pe care familia ta le degusta si pe care tu le-ai lasat demult in urma? Ti-e frica de tentatiile machiavelice? Stai linistita si nu te ingrijora! Exista cateva ponturi psihologice care te vor ajuta sa depasesti aceasta perioada si care te vor tine departe de alimentele “inamice” ale dietei tale. Sa nu uitam ca “pofta” pirneste din mintea noastra, si tot ea o poate inlatura, iar pentru a realiza acest lucru am rugat-o pe Cristina Calarasanu, psiholog la Centru de Psihologie de Actiune si Psihoterapie sa ne impartaseasca care sunt momentele de cumpana prin cre poti trece si cum sa le depasesti.
Psihologul sustine ca regimul alimentar impus constituie o presiune asupra persoanei prin faptul ca impune interdictii care conduc automat la frustrari.
Insa in functie de motivatie, de natura acesteia, femeile se simt capabile sa duca la bun sfarsit o dieta, sa o intrerupa, sa aiba oscilatii sau sa o amane.
In prag de sarbatori, sustine Cristina, aceasta presiune pe care o impune de obicei dieta devine si mai accentuata, deoarece sarbatorile sunt asociate cu o stare, o stare de bine, de bucurie, de delectare, de desfatare. Aceasta stare se leaga de toate momentele sarbatorilor: ornamente, brad, pregatirea mesei, alimente specifice, vizite, etc.
In acest fel, interdictia de a gusta din aceste alimente devine de fapt o interdictie de a te bucura de fapt de aceasta stare de sarbatori, de a fi altfel decat ceilalti. Astfel, apare tristetea, tensiunea, stanjeneala, dorinta de a renunta, furia sau confuzia. Acesti factori psihologici pot pune un abstacol mai mare dorintei de slabi decat alimentele in sine.
Psihologul te scapa de frustrari:
Nu uita ca nimic nu este imposibil daca iti doresti cu adevarat ceva, iar perioada sarbatorilor si dieta nu sunt capat de lume, sau lucruri greu de invins. Sunt foarte usoare atata timp cat motivatia ta, asa cum spunea si Cristina Calarasanu, este suficient de puternica cat sa faca fata tentatiilor inevitabile pana la urma care se “posteaza” comod in fata ta. Iata ce ne indeamna psihologul:1. In primul rand vorbeste cu un nutritionist si incercati impreuna sa adaptati dieta ta cu unele preparate care nu se afla in meniul tau zi de zi, pentru a simti si tu o schimbare in meniul tau, asa cum se intampla de obicei de sarbatori. Vei experimenta si alte alimente (slab calorice) si te vei indeparta de monotonia preparatelor pe care le consumai zi de zi; te vei bucura de faptul ca si tu vei avea mancaruri speciale de sarbatori.
2. A gusta nu este capatul lumii, pofta este cea care determina cel mai mult starea de frustrare, iar ea poate fi satisfacuta si in cantitati mici.
3. A inlocui este o varianta – puiul sau alta carne foarte slaba poate lua locul porcului “traditional” chiar si in sarmalute. Pestele poate fi o varianta chiar mai buna ca friptura de porc, iar salata de fructe cu un strop de frisca este o “tentatie” mai mare decat cozonacul care te baloneaza si te ingrasa. Trebuie doar sa vrei si sa le “vezi” asa!
4. A improviza poate fi o surpriza placuta si un truc pe masura. Fructele si legumele pot fi folosite cu multa imaginatie pentru aperitive sau desert. Daca vezi pur si simplu rosie castravete sau morcov pe farfurie parca nu te atrage, dar aranjamentul sau combinarea lor intr-un mod ingenios si vesel te poate determina sa gusti in primul rand din ele, iar apoi esti deja satula, iar sarmalele si friptura nu iti mai vor face cu ochiul. Nu uita ca in prmul rand mancam cu ochii!
5. A te bucura indiferent de ceea ce vei manca, de atmosfera, si nu de specificul mancarii. Craciunul nu inseamna in primul rand mancare traditionala romaneasca, el inseamna bucurie, veselie, distractie, atmosfera si nu in ultimul rand cadouri; inseamna sa te bucuri de ceea ce e in jurul tau in aceasta perioada: linistea familiei, impodobirea casei si luminetele de peste tot care ne inveselesc indubitabil si de colindele superbe care fac caldura in sufletul tau.
6. A-ti face un cadou, dar fara a exagera, o feliuta de cozonac sau o sarmaluta desfata papilele gustative si iti ofera si “gustul” sarbatorilor fara kilograme in plus.
Fetelor, daca vreti puteti, poate aceste sfaturi nu sunt solutia pentru a face fata tentatiilor, dar sunt un adjutant al dietei si te ajuta sa treci mai usor peste perioada sarbatorilor atat de tentante din toate punctele de vedere. Ginditi-va bine inainte de a renunta! In ianuarie s-ar putea sa regretati!
Spune-ne povestea ta de “eroina” care a reusit sa treaca peste perioade dificile in dieta pe forum.