O noua carte de diete aparuta peste hotare, The Marie Antoinette Diet (in traducere dieta Maria Antoaneta), pretinde ca poti sa iti iei portia de tort sau de prajitura si, in acelasi timp, sa slabesti. Practic, premisa acestei diete este ca poti (si ar trebui) sa mananci precum regina Maria Antoaneta - cunoscuta pentru faptul ca isi acorda "tratatii" precum tort si ciocolata calda la micul dejun. Logica este ca, daca ai o cantitate normala din ceea ce iti doresti cu adevarat, iti vei tine poftele sub control si nu vei ajunge sa exagerezi mai tarziu cu alimentatia.
Principiul care sta la baza dietei Maria Antoaneta
Avand in vedere isteria actuala care s-a iscat in legatura cu consumul excesiv de zahar si dulciuri, o dieta (care, teoretic, ar trebui sa te ajute sa slabesti) care pledeaza si te indeamna sa consumi tort a micul dejun pare oarecum desprinsa din alte vremuri.
Dar in cazul de fata, se bazeaza pe un regim pe care, potrivit lui Karen Wheeler, autoarea cartii "Marie Antoinette diet", se baza si Maria Antoaneta pentru a-si pastra talia subtire. Karen Wheeler a fost inspirata de o biografie a reginei Frantei, care a inclus detalii fascinante desprece a mancat aceasta, informatii extrase din memoriile uneia dintre doamnele de la Curte care a lucrat pentru regina, Madame Campan. Si regina Maria Antoaneta intr-adevar manca tort dimineata.
Ai voie sa mananci tort la micul dejun
Maria Antoaneta isi satisfacea pofta de ceva dulce dimineti la randul, isi lua masa principala a zilei la pranz, alcatuita din carne sau peste cu legume si leguminoase, iar serile nu manca mai mult decat o supa. Dieta pare sa fi dar roade, pentru ca masuratorile inregistrate de croitoreasa ei dezvaluie ca regina a avut o talie mica, de 58,4 centimetri, si a ramas echilibrata dupa nasterea a patru copii.
Insasi autoarea cartii, Karen Wheeler, a slabit, dupa 10 saptamani in care a urmat acest regim, 9,5 kilograme. Cercetarile ei au aratat ca, daca esti nevoita sa mananci tort, atunci cel mai bun moment al zilei pentru a face asta este cat mai devreme dimineata, deoarece atunci metabolismul corpului tau este cel mai activ si ai tot restul zilei la dispozitie pentru a arde caloriile pe care le-ai mancat.
Iar pentru ca dieta Maria Antoaneta sa functioneze, este necesar sa, intr-o oarecare masura, putin bun simt in ceea ce priveste marimea portiilor. Felia ta de tort nu ar trebui sa aiba mai mult de 75 de grame. De asemenea, este recomandat sa iti faci singura tortul pentru aceasta dieta, pentru a evita aditivii alimentari care se gasesc adesea in produsele cumparate de la cofetarii, iar autoarea acestei diete ne sfatuieste sa reducem continutul de zahar cu 25-30%, ceea ce nu ar trebui sa reprezinte o diferenta uriasa pentru gustul tau - nu vei simti vreo schimbare.
Un pranz rational invinge foamea de mai tarziu
Dieta Maria Antoaneta implica, printre altele, urmatoarea regula: sa mananci masa principala a zilei la ora pranzului, asa cum era obiceiul in secolul 18, la Curtea Regala a Frantei. Aceasta masa trebuie sa contina alimente cu un indice glicemic scazut, care elibereaza energia treptat pe parcursul dupa-amiezii, cum ar fi orezul brun, cartofii dulci sau lintea.
Acestea ar trebui sa reprezinte un sfert din farfuria ta, iar jumatate din ea sa fie formata din legume, iar ultimul sfert sa reprezinte o proteina slaba, cum ar fi carnea sau pestele. Nutritionistii spun ca aceasta este partea cea mai buna a dietei Maria Antoaneta: o masa echilibrata ca aceasta te va ajuta sa evizi minusul de energie de la mijlocul dupa-amiezii, care te poate duce, uneori, la pofte mari in fata carora cedezi usor.
Cum arata planul alimentar "dieta Maria Antoaneta" intr-o zi obisnuita:
Micul dejun - fructe de padure amestecate cu un iaurt simplu si nuci, plua o felie modesta (75 grame) de tort facut de tine sau prajitura de casa.
Pranzul - o supa usoara, light, urmata de un piept de pui (fara pielita) sau file de somon cu quinoa si un amestec de legume.
Gustarea de dupa-amiaza - un pumn de migdale amestecate cu seminte de floarea-soarelui si seminte de susan.
Cina - (nu mai tarziu de ora 20.00, daca este posibil) o supa subtire cu garnitura de salata si o bucata mica de pui sau branza.
Supa - ingredientul special de la "dieta Maria Antoaneta"
Un element major al dietei Maria Antoaneta este o "supa minune" preparata dupa o reteta veche de secole, o supa pe care Maria Antoaneta o manca in fiecare seara, ca parte din cina ei foarte usoara la Palatul Versailles. Supa minune ar fi fost preparata din oase ramase si legume proaspete de la bucataria regelui. Supa, spune autoarea dietei Maria Antoaneta, satisface foamea mai repede decat alte alimente.
Senzatia de satietate - cu cat o ai pentru mai mult timp - impiedica celulele din peretele stomacului sa elibereze un hormon care declanseaza foamea, starile acelea in care simti ca te "roade" stomacul. Supa Mariei Antoaneta este preparata prin fierberea oaselor de pui, de miel sau de vita timp de cateva ore sau chiar un timp mai indelungat.
Timpul de fierbere mare elibereaza mineralele din oase - un proces care este ajutat prin adaugarea unui strop de otet (din vin) sau de vin alb. In unele cazuri, carnea poate fi lasata pe oase pentru a stimula si imbogati continutul de proteine al supei. In final, acest amestec fiert un timp indelungat va produce comusi precum glucozamina, condroitina si colagenul, toate vitale pentru sanatatea articulatiilor tale. Legumele precum ceapa, usturoiul, telina, varza, morcovii sunt adaugate in aceasta fiertura, la fel si putin turmeric si alte plante aromate, fiecare bol de supa continand doar 108 calorii. Surse: 1, 2.
Citeste si: Dieta "varcolac" - Slabesti 3 kilograme in 24 de ore
Dieta part-time - Incearc-o si tu
Dieta de 2 zile - Slabesti fara sa numeri caloriile
Dieta DODO: slabesti 3 kilograme in prima saptamana