De unele diete m-am apucat convinsa ca o sa reusesc sa le respect pana la capat. Pe altele nici nu le-am testat, constatand doar din parcurgerea lor cu privirea ca mi-e imposibil sa le respect intocmai.
Iar cum majoritatea dintre ele sunt extrem de restrictive si exacte, am abondonat complet ideea de a mai tine o dieta vreodata. Dar am inceput sa aud in... clubul fetelor care tin dieta un zvon despre o dieta care este mai deloc restrictiva. Initial nu i-am dat atentie. Am zis in sinea mea "de toate se spune ca nu sunt greu de urmat, si pana la urma constati cu dezamagire strictetea programului; mai rau te demoralizezi".
Alte informatii continuau sa ajunga la mine, pentru a-mi anula tendinta de negativism, culminand cu aceea ca pentru a avea rezultate, nu este necesara o asociere cu exercitii fizice. Hmm, deja mi s-a parut interesant si am zis sa fac un "studiu" mai aprofundat. Am descoperit o multime de lucruri interesante.
Dieta mediteraneana este ideala pentru cei care adora bucataria mediteraneana, care au o pasiune pentru gatit si care sunt interesati de a face din aceasta dieta un stil de viata. Aceasta este considerata o adevarata sursa de energie si are un continut extrem de scazut in grasimi.
Alimente permise si interzise
Dieta pune accentul foarte mult pe hrana cu proteine din plante si mai putin pe cea cu proteine animale, dar nu o exclude in totalitate. Este considerata o adevarata sursa de energie si are un continut extrem de scazut in grasimi. Iti vine greu de crezut sau nu, painea are un rol foarte important in ea si este consumata mai ales sub forma de lipie. Cheia succesului o reprezinta portionarea cantitatii de mancare. Dieta pune foarte mult accentul pe petrecerea timpului in principal in scopul prepararii si savurarii portiilor mici si gustoase de mancare si mai putin pe mancatul propriu-zis.
Dieta mediteraneana propune consumul de fructe, legume, cereale integrale, fasole, alune (nuci, arahide, migdale etc), paste, orez si seminte. Uleiul de masline este un element esential si acompaniaza intotdeauna majoritatea tipurilor de mancare. Produsele lactate sunt consumate in catitati mici si numai sub forma de branza sau iaurt. Proteinele animale sunt incluse de asemenea in aceasta dieta, dar sunt consumate in cantitati mult mai mici in comparatie cu celelalte ingrediente.
Restrictii mici, beneficii mari
Reiese foarte clar din prezentarea dietei ca restrictiile sunt destul de mici, dieta fiind extrem de permisiva, atata timp cat totul este consumat cu masura. In locul schimbarilor majore si drastice din regimul tau alimentar, noi iti propunem un plan de viata echilibrat, deschis si permisibil care nu cere de la tine decat putin autocontrol in calcularea caloriilor din farfurie.
In dieta mediteraneana, exercitiile fizice nu sunt obligatorii, in sensul ca ele nu sunt parte integranta a dietei. Desigur, cum un pic de miscare nu strica niciodata, sportul nu este interzis in nici un caz, avand in vedere ca sportul este o sursa de sanatate care nu ar trebui sa lipseasca din programul nostru.
Deoarece dieta mediteraneana promoveaza controlul portiilor, rezultatele nu sunt extrem de rapide, dar este preferata o pierdere in greutate lenta si indelungata, in detrimentul unor schimbari corporale drastice si periculoase pentru sanatatea ta. Aceasta dieta ii ajuta pe cei care o urmeaza sa reduca gradual portiile zilnice de mancare, iar in acelasi timp ii ajuta la crearea unui obicei culinar care evita mancarurile bogate in calorii si carbohidrati.
In acest fel, se pierde si in greutate si se adopta totodata si un stil de viata sanatos! Slabesti facandu-i un bine corpului tau!
Top 3 restaurante cu specific mediteranean
1. Restaurant Trattoria As del Cuore
Deoarece meniul mediteranean este unul dintre cele mai sanatoase din lume, restaurantul vine in intampinarea ta cu o propunere interesanta. Un nutritionist impreuna cu bucatarul sef al restaurantului au colaborat si au dat nastere unui meniu gustos, care vine in intampinarea celor care vor sa slabeasca sau sa-si mentina greutatea.
Contact: Str. Marcel Andreescu (vizavi de Lic. I.L. Caragiale)
Mobil: 0742.200.008
Tel: 021.230.02.49
2. Restaurant Mazagran
Un loc care te transpune in atmosfera Bucurestiului de alatadata. Mancarea mediteraneana si atmosfera linistitoare recomanda acest restaurant ca o alegere potrivita pentru un pranz de afaceri, o intalnire cu prietenii sau o cina romantica.
Contact: Str. Biserica Amzei nr. 30
Mobil: 0729.624.262
Tel: 021.311.61.80
3. Restaurant Fitto Cafe
Fitto nu e un loc de fite, e mai degraba un concept care incearca sa mentina un standard al bunului gust,serviciilor de calitate si ingredientelor proaspete si naturale. Fitto Cafe incearca sa impuna un mod de viata echilibrat, sanatos si delicios, in spirit occidental si cosmopolit.
Contact: Calea Floreasca nr. 72
Mobil: 0752.148.400
Tel: 021. 230.90.93
Optiuni culinare
Carne cu prune
Ingrediente: 1.5 kg. carne (porc, miel, vaca sau pui), 1 ceapa, sare, piper, nucsoara, un baton scortisoara suc de lamaie, 5-6 cuisoare, 2-3 linguri ulei masline, 1/5 kg prune, 1 ceasca migdale, 2 linguri zahar sau miere.
Mod de preparare
Se spala carnea si se taie in portii. Se pune intr-un castron si punem peste ea ceapa taiata marunt, sare, piper,scortisoara, nucsoara si sucul de lamaie. Lasam carnea la marinat pentru 2-3 ore, iar intre timp punem prunele in apa pentru a o absorbi, si migdalele de asemenea pentru a putea fi decojite mai usor.
Punem uleiul de masline intr-o oala si sotam carnea. Punem peste si sosul de la marinat, adaugam 1-2 pahare cu apa fierbinte si fierbem carnea la foc mic, pana se fragezeste. Punem de asemenea inauntru si prunele, migdalele si zaharul sau mierea si le lasam sa fiarba pentru cateva minute.
Frigarui in stil mediteranean
Ingrediente: 1 muschi de vita 3 cepe 1/2 cana ulei, 1 lingurita usturoi pisat 2 lingurite tarhon, 3 linguri suc de lamaie 1 lingurita oregano uscat, 1 lingurita piper negru macinat.
Mod de preparare
Se prepara o marinada din ceapa, ulei de masline, suc de lamaie, usturoi, tarhon, oregano si piper.
Muschiul de vita se taie cuburi si se pun intr-un vas inchis ermetic. Pe deasupra se toarna marinada, se inchide vasul si se tine la frigider intre 4 si 24 ore, amestecand ocazional.
Se scurge carnea si se infig cuburile in 12 tepuse de metal, lasand spatii intre ele. Frigaruile se pun pe gratar si se lasa 10-12 minute, pana cand carnea este facuta.
Sauce de iaurt cu marar
Ingrediente: 300g iaurt cu continut scazut de apa, 1 lingura marar uscat, 1 catel de usturoi, sare, piper, 2 linguri de ulei masline, 1 lingura de suc de lamaie.
Mod de preparare
Pasam usturoiul cu sare. Intr-un catron adanc amestecam iaurtul cu usturoiul, apoi cu mararul si piperul, si continuam cu uleiul de masline pana ce le amestecam bine. Amestecul se tine la frigider. se serveste legume si salata verde.