"Dieta micilor schimbari" (in original: The Small Change Diet) este o carte scrisa de nutritionista Keri Gans si iti ofera 10 pasi pentru a fi mai sanatoasa si mai slaba. Aceste schimbari mici nu implica infometarea sau privarea de la anumite lucruri si nici lupte grele cu kilogramele. Iar cu ajutorul acestui plan poti sa atingi o greutate sanatoasa, prin simplul fapt ca faci mici ajustari in stilul tau de viata.
Aceste 10 schimbari iti vor oferi rezultate in ceea ce priveste greutatea - autoarea sustine ca vei slabi - dar schimbarile sunt mici, asa ca va fi nevoie sa le respecti de acum inainte, pentru toata viata. Schimbarile sunt urmatoarele:
1. Creeaza un program de alimentatie sanatoasa. Asta inseamna 5 mese pe zi, dintre care 3 mese principale si 2 gustari. La modul ideal, ar trebui sa mananci la fiecare 3-4 ore. Afla care este Dieta care o ajuta pe Rihanna sa se mentina in forma.
2. Mananca mai multe fructe si legume. De acum inainte, farfuria ta trebuie imbogatita cat mai mult cu legume si fructe, deoarece acestea te vor ajuta sa slabesti intr-un mod sanatos. Citeste Reteta zilei: Ioana Ginghina iti prezinta o supa crema de legume.
3. Elimina bauturile cu multe calorii si fara nicio valoare nutritionala. Gandeste-te bine inainte de a bea bauturi racoritoare carbogazoase, deoarece acestea nu iti fac niciun bine. Au mult zahar, multi conservanti si coloranti, dar si multe calorii; iar toate acestea contribuie la depunerea kilogramelor in zonele cu probleme.
4. Creste aportul de fibre. Citeste aici Cum te ajuta fibrele sa slabesti mai rapid.
5. Redu caloriile 'sub acoperire' care vin din sosuri si dressing-uri pentru salate. Daca iti place sa adaugi tot felul de topping-uri, ei bine, ar trebui sa renunti la ele. Chiar daca tu crezi ca mananci o salata sanatoasa si ca aceasta nu are cum sa te ingrase, daca ai pus un sos sau un dressing, atunci planul tau va esua din start. Tu stii care este Dieta care te scuteste de numaratul caloriilor?
6. Mananca tipuri de carne mai slaba. Evita carnea de porc si indreapta-ti atentia catre carne de peste, pui, curcan sau vita. Afla care sunt cele 5 alimente pe care sa nu le consumi inainte de culcare.
7. Gaseste grasimile sanatoase si consuma-le mai des; si scapa de grasimile care nu sunt benefice. Specialistii spun ca este bine sa identifici acele grasimi benefice pentru organismul uman; ideal este sa manaci grasimi "bune", in cantitatile corecte, ideale. Piramida alimentatiei sanatoase - Tu stii cat sa mananci?
8. Redu cantitatea de zahar si sare din alimentatie. In teorie, stii ca ar trebui sa iti pui pofta in cui si sa nu exagerezi cu dulciurile; dar acelasi lucru este valabil si in cazul solnitei, care ar trebui sa stea cat mai departe de tine atunci cand esti la masa. Afla Ce spun poftele despre tine si cum sa scapi de ele.
9. Mentine-ti o atitudine sanatoasa in situatiile sociale. Ce inseamna asta? De pilda, sa imparti mancarea cu cei dragi, cu prietenii, sa nu te deranjeze daca iubitul sau sotul vrea sa manance din farfuria ta, sa nu te simti prost atunci cand se intampla asta. Barbatii nu inteleg nevoia de a gusta din mancarea altuia.
10. Fa exercitii fizice sau sport in mod regulat. Ideea este sa nu mai fii sedentara si sa faci miscare de cel putin 3 ori pe saptamana. Incepe usor, apoi antreneaza-te cel putin 15 minute pe sesiune, de trei pana la 5 ori pe saptamana - la modul ideal.
Autoarea dietei micilor schimbari sustine ca, urmand acesti 10 pasi simpli, vei reusi sa intri pe un fagas normal in ceea ce priveste slabirea si un stil de viata mai sanatos. Cele 10 schimbari te vor ajuta sa dobandesti obiceiuri alimentare mai sanatoase, sa topesti kilograme si sa ai mai multa energie. Exercitii pentru un posterior mai ferm
Argumente "pro":
- schimbarile mici sunt usor de implementat
- aceasta dieta implica doar 10 pasi simpli, care sunt explicati in 10 capitole separate
- dieta iti ofera solutii usor de gestionat pentru a slabi.
- schimbarile pot fi mentinute pe parcursul intregii vieti
- te incurajeaza sa mananci la fiecare 3 sau 4 ore
- te incurajeaza sa dormi cel putin 7 ore pe noapte.
Dieta si nutritie
Dieta micilor schimbari s-ar traduce si prin faptul ca totul tine de tine, iar tu trebuie sa faci mici schimbari pe care sa le poti implementa lent, iar acestea vor face diferenta. Esti incurajata sa mananci de mai multe ori pe parcursul zilei, astfel incat sa nu ti se faca prea foame si sa iti mentii metabolismul la cei mai buni parametri de functionare.
Micul dejun - sa iei aceasta masa este un lucru foarte incurajat, deoarece este o modalitate care te impiedica sa consumi mai multe calorii mai tarziu. Micul dejun este si cel care da startul metabolismului tau pentru acea zi. Niciodata nu ar trebui sa sari peste mese, deoarece acestea ii ofera organismului tau "combustibilul" de care are nevoie.
In plus, in aceasta carte exista sfaturi si sugestii pentru fiecare masa a zilei, inclusiv pentru gustari. Iar unele dintre cele mai importante schimbari pe care vrei sa le faci includ alcatuirea meniurilor ce contin preparate pe baza de fructe si legume si alegerea acelor tipuri de carne mai slabe, cu un continut cat mai scazut de grasimi.
Prin ce se deosebeste de alte diete
Potrivit autoarei Keri Gans, planul ei simplu de slabit are succes si daca este urmat pentru tot restul vietii. Dieta micilor schimbari nu inseamna sa iti creeze asteptari nerealiste, reguli care nu se sustin singure, precum numaratul caloriilor, restrictionarea de la anumite alimente sau eliminarea unor categorii de alimente; acest plan alimentar este despre cum poti transforma obiceiurile sanatoase si inteligente intr-o a doua ta natura. Surse: 1, 2, 3.
Citeste si: Dieta si sport: ce destainuiri fac vedetele online
Cum iti afecteaza sanatatea "efectul yo-yo"