Potrivit cercetătorilor, dieta Mind reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer și a fost creată de cercetatorii de la Rush Medical University, ea ocupând primul cercetatorii de la Rush Medical University.
În urma studiilor, aceasta dietă și-a dovedit eficiența în scăderea riscului apariției bolii Alzheimer la 53% din subiecții care au urmat-o strict și la 36% din subiecții care au aplicat-o orientativ, fiind redus ritmul declinului cognitiv printre pacienții în vârstă.
Dieta Mind est un hibrid între dieta mediteraneană și dieta DASH (abordarea dietetică pentru stoparea hipertensiunii arteriale), ambele diete avand meritul de a reduce riscul cardiovascular (hipertensiunea, atacul de cord sau accidentul vascular), precum și al apariției demenței senile.
Dieta MIND are 15 componente alimentare cu impact asupra creierului, 10 categorii de alimente benefice și 5 categorii de alimente nocive pentru creier.
Cele 10 componente alimentare recomandate sunt:
- legumele verzi cu foi (spanac, salată verde, rucola, etc)
- legumele de sezon
- oleaginoasele
- leguminoase cu bob: fasole, năut, linte
- fructele de pădure
- cerealele integrale
- peștele
- carnea de pasăre și lactatele fermentate
- uleiul de măsline
- în cantităti limitate (100 ml), vinul.
Cele 5 categorii alimentare interzise sunt:
- carnea roșie
- untul și margarina
- brânzeturile
- produsele de patiserie și dulciurile
- alimentele prăjite și de tip fast food.
Așadar, pentru a urma și pentru a beneficia de efectele programului alimentar MIND, o persoană ar trebui să consume zilnic cel puțin 3 porții de cereale integrale, o salată din frunze verzi și una din alte legume de sezon, max 50 g oleaginoase (nuci, migdale, caju), măcar la 2 zile să consume leguminoase tip fasole uscată, de 2 ori pe săptămână pește, de 2 ori pe săptămână carne de pasăre și de 3 ori pe săptămână fructe de pădure, ele având un important rol protector la nivel cerebral, potrivit Antena 3.
Cele cinci categorii de alimente cu efect devastator asupra funcției cognitive trebuie limitate la maxim o porție pe săptămână.
Dieta MIND în alimentația zilnică:
Luni – Gustare: oleaginoase nesărate și neprăjite (20 buc)
Marti – Prânz: Pește de captură la cuptor cu spanac și orez integral la abur
Miercuri – Gustare: humus cu morcovi
Joi – Mic dejun: fulgi de ovâz/secară cu citrice și mere
Vineri – Cina: salată de rădăcinoase cu ulei de măsline și boabe fierte de năut
Sâmbătă – Prânz: pui/curcan (crescut bio/porumb) cu sote de legume de sezon și salată verde
Duminică – Gustare: amestec de fructe de pădure.