Am citit pe diverse site-uri si forumuri (de femei) despre diverse descoperiri in materie de diete. Foarte multe femei doresc sa slabeasca, eventual fara prea mare efort si cheltuiala. Posibil? Probabil. Sau putin probabil. Multe isi povestesc experientele, incercarile (de multe ori esuate), eforturile si riscurile chiar, la care s-au supus pentru a scapa de kilogramele in plus. Unele anunta victorioase ca au pierdut cel putin 10 kg din cele 40-50 pe care le au in plus. Altele se plang de pilulele incercate, care au fost cam piparate la pret, nu la gust, dar care nu prea au dat rezultatele asteptate.
Cel mai nenatural si chiar creepy mi s-a parut operatia aceea, de “injumatatire” a stomacului. In definitiv, e o contra natura. Organismul e dotat complet cu organele necesare functionarii lui, in marimea, lungimea si cantitatea necesare. Daca tai din stomac, asta poate insemna doar ca o sa mananci mai putin, sau foarte foarte des. Organismul si, mai ales, psihicul, va cere aceeasi cantitate de mancare pe care ti-o cerea si inainte, numai ca nu o va mai putea primi si digera.
De ce incearca toata lumea sa slabeasca din afara inauntru? Cred ca prima intrebare pe care ar fi bine sa si-o puna cele cu kilograme in plus ar fi: Cand am inceput sa ma ingras? Iar a doua: De ce? Unul dintre motive poate fi lipsa stresului. Am auzit pe multe femei ca au inceput sa puna pe ele dupa ce s-au casatorit. Nu mai aveau stresul singuratatii, al cautarii unui barbat, plus ca intrasera intr-un ritm al cuplului, care are si beneficiile lui.
O alta motivatie a ingrasarii si incapacitatii de a scapa de surplus sunt anticonceptionalele. La cele mai multe dintre femei, hormonii acestia artificiali, pompati nenatural in organism, schimba metabolismul. Ce face un astfel de tratament hormonal? Fenteaza natura, organismul si functionarea acestuia. Asa ca, daca iti furi singura caciula, nu are rost sa te plangi, pentru ca dai in penibil.
Si mai e si metoda aceea ideala (contra slabit), cand iti spui, sau le spui altora, ca pe o scuza (tot penibila): doar gust putin; ca doar nu mananc in fiecare zi chestia asta nesanatoasa dar delicioasa. Pai nu o mananci in fiecare zi, dar daca in fiecare alta zi alegi sa mananci ceva ce nu iti face bine si care cu siguranta nu te ajuta sa slabesti, poti tu sa gusti mult si bine, efectul va fi acelasi: vei continua sa pui pe tine.
Cartofii prajiti, ciocolata si prajiturile, berea si toate bunatatile astea de care nu ne putem lipsi. Stim cu toate ce nesanatosi sunt cartofii prajiti, dar parca poti sa te tii departe de ei?!? Mai ales acum, vara, cu o salata de rosii langa, cu branza, eventual si 2 oua ochiuri…Si uite ce masa copioasa de vara am incropit! Si ce buna eeeeee! Ei bine, e suficient sa mananci chestia asta o data pe saptamana, ca sa blochezi cel putin 1 kilogram pe tine. Nu se vede bine treaba asta cand porti costumul de baie? Ei, lasa, ca daca mai inoti putin, cine stie…
Ca manaci pentru ca esti stresata (cum fac unele femei in timpul examenelor), ca mananci pentru ca nu mai esti stresata, treaba e ca mananci. Si, in functie de varsta, metabolism, mediu, meniuri, kilogramele fluctueaza sau se depun si raman.
Pavel Corut spunea ca a slabit nu stiu cate kilograme (destul multe, zicea el) inoculandu-si ideea ca organismul lui s-a stabilizat la, sa zicem 90 de kg. Si isi tot repeta treaba asta, zilnic, de mai multe ori pe zi ca pe o mantra, fara sa faca alte eforturi sau sacrificii de la mancare. Oare o functiona cu adevarat daca incercam sa ne autoprogramam astfel?