Dieta "o viata mai buna" a fost dezvoltata de Bob Greene, un specialist care a ajuns faimos in 1996, cand Oprah Winfrey i-a promovat o carte pe care a scris-o. Bob Greene a devenit ulterior antrenorul personal al prezentatoarei Oprah Winfrey, ajutand-o sa slabeasca aproape 36 de kilograme.
Programul lui Bob Greene, prezentat mai tarziu intr-o carte intitulata "The Best Life Diet", este conceput ca sa contrabalanseze rezolvarea rapida la nivel mental ale celor mai multe programe si planuri alimentare care exista pe piata.
Autorul cartii considera ca dieta este atat un proces fizic, cat si un proces emotional si ca trebuie sa ne supunem dietei in mod deliberat pentru a avea succes. El a conceput un program alcatuit din trei etape:
Faza 1 - Revizuirea alimentatiei
Faza 3 - Fericita pana la adanci batraneti
Promisiunea din spatele dietei "o viata mai buna"
Dieta "o viata mai buna" iti promite ca vei pierde in greutate si ca va tine la distanta kilogramele pentru totdeauna. Daca vrei cateva cifre care sa sustina informatiile, autorul dietei spune ca ar trebui sa te astepti sa slabesti 0,5-1 kilograme pe saptamana in timpul etapelor 1 si 2.
Mai important insa, dieta "o viata mai buna" iti promite ca te ajuta sa descoperi, in primul rand, de ce nu ai fost in forma pana acum si foloseste acest argument ca punct de plecare pentru schimbarile fizice si emotionale care vor dura o viata intreaga.
Citeste si: 4 ingrediente "sanatoase" care te fac sa iei in greutate
VIDEO: S-a inventat masinaria care NUMARA caloriile
Dieta 1:1:1 - Formula care te ajuta sa slabesti rapid
Faza 1 - Revizuirea alimentatiei: are o durata de pana la 4 saptamani, timp in care incepi sa dezvolti incet obiceiuri sanatoase. In timpul acestei etape, Greene sugereaza sa renunti la alcool, sa eviti sa mai mananci cu doua ore inainte de a merge la culcare, sa incepi sa iei vitamine zi de zi si sa te asiguri ca mananci trei mese principale si o gustare pe zi. Dieta Omni: Slabesti 5 kg in 2 saptamani
In primele 4 saptamani, concentreaza-te si incearca sa faci mai multa miscare, schimba-ti metodele alimentare si elimina 6 alimente-problema. Pentru a incepe, urca-te pe cantar pentru a obtine astfel greutatea de plecare. Apoi pune cantarul deoparte.
Alimentele pe care sa le eviti:
1) bauturile non-alcoolice; autorul dietei spune ca sucul este una dintre cele mai importante surse de calorii goale. In loc sa bei sucuri indulcite si carbogazoase, mai bine bei apa plata sau apa aromatizata, ceai rece din plante sau lapte degresat.
Daca tanjesti sau ai pofta de o bautura racoritoare dulce, limiteaza-te la un pahar de suc de fructe pe zi - sau, mai bine, il diluezi cu apa minerala sau sifon.
2) alimentele care contin grasimi trans; printre cei mai mari "infractori" se afla margarina si alimentele procesate, cum ar fi preparatele congelate, biscuitii, supele instant cu taitei, chipsurile si bomboanele.
Pentru a vedea daca un produs are grasimi trans, verifica lista de ingrediente de pe eticheta si vezi daca regasesti formularea "ulei vegetal partial hidrogenat". Autorul dietei ne recomanda sa inlocuim aceste grasimi nocive cu unele sanatoase, cum ar fi uleiul de masline si uleiurile de canola.
3) alimentele prajite; a nu se confunda alimentele preparate cu grasimi trans cu alimentele simple, prajite. Exista o diferenta, dar ar trebui sa faci tot posibilul sa le eviti pe amandoua. Chiar daca acestea nu au grasimi transm, alimentele prajite de la restaurante sunt de multe ori gatite in ulei care este refolosit. 3 mituri despre diete care te fac sa acumulezi kilograme
Acest lucru poate crea produse secundare care sunt legate de o multime de boli si afectiuni. Iar alimentele prajite sunt foarte bogate in calorii. Autorul dietei spune ca prajirea cauzeaza ca acea mancare sa absoarba mai multa grasime si mai multe calorii.
De aceea este bine sa inlocuiesti mancarurile prajite cu alternative mai sanatoase. Una dintre ele este ca poti incerca prajirea la cuptor. Se taie cartofii in fasii, se stropesc cu putin ulei de masline, sare si piper si apoi se gatesc la cuptor pana cand devin maro.
4) painea alba; nu intra in panica, poti sa iti iei in continuare carbohidrati din alimentatie, numai ca acestia trebuie sa fie din cereale integrale. Comparativ cu faina alba rafinata, cerealele integrale nu numai ca sunt mai hranitoare, dar au si o multime de fibre care te vor mentine satula un timp mai indelungat.
Insa pentru a obtine cu adevarat o paine din "grau integral" sau din "cereale integrale", trebuie sa fii atenta. Ambalajele pot fi inselatoare. Unele produse - painea neagra, de exemplu - nu contin grau integral. Ca sa te asiguri ca vei primi o cantitate semnificativa de cereale integrale, verifica daca acestea par la inceputul listei de ingrediente. Dieta X Factor: planul care te ajuta sa slabesti in 7 zile
5) alcoolul; aceste doua lucruri - alcoolul si procesul de slabire - nu se combina. In mod evident, alcoolul poate adauga o multime de calorii in plus la dieta ta si este mai caloric decat alte alimente. Alcoolul contine 7 calorii pe gram (glucidele si lipidele contin doar 4 calorii pe gram; grasimea contine 9 calorii pe gram).
Dar exista si alte motive pentru care ar trebui sa eviti alcoolul, in afara de calorii. Alcoolul, care este un depresiv, iti poate incetini metabolismul. Si este greu sa iei decizii alimentare sanatoase dupa ce ai baut cateva pahare. Ia o pauza de la consumul de alcool in prima etapa a dietei.
6) iaurtul si laptele bogate in grasimi; desi laptele si iaurtul sunt surse excelente de calciu si proteine, nu ai de ce sa consumi variantele cu un continut ridicat de grasime atunci cand sunt atat de multe optiuni low-fat disponibile pe piata. Autorul dietei recomanda laptele fara grasimi sau laptele cu 1% grasime.
Iar in ceea ce priveste branza, opteaza pentru versiuni cu un continut redus de grasimi, nu mai mult de 5 grame de grasime la 30 de grame de branza. Asa poti sa slabesti FARA sa numeri CALORIILE
Exista alte cateva reguli in aceasta prima etapa:
* ar trebui sa incepi sa mananci trei mese principale si o gustare pe zi; planifica-ti mesele astfel incat sa obti 25-30% din totalul de calorii la fiecare masa, iar restul il obtii de la gustarea pe care o iei.
* nu uita de micul dejun: acesta ii ofera metabolismului tau un impuls si te va mentine satula pana la pranz; daca te trezesti fara pofta de mancare, asteapta o ora pana ti se face foame. Daca tot nu iti este foame, mananca oricum.
* ar trebui sa stai departe de cele 6 alimente care sunt o sursa majora ce determina acumularea kilogramelor la majoritatea oamenilor. Inlocuieste-le cu alimente maii sanatoase, care sa iti reduca pofta de mancare.
* bea un pahar cu apa la fiecare masa;
* ia multivitamine, un supliment de Omega-3 si un supliment de calciu daca nu obtii suficienti nutrienti din dieta ta.
* nu mai manca cu cel putin doua ore inainte de a merge la culcare;
* cantareste-te dupa patru saptamani. Daca ai slabit jumatate de kilogram sau mai mult pe saptamana, atunci mai ramai la aceasta etapa inca doua sau trei saptamani.
Faza 2 - Verificarea foamei
Faza 3 - Fericita pana la adanci batraneti
Faza 2 - Verificarea foamei: o perioada minima de 4 saptamani in care incepi sa iti revizuiesti activitatea fizica si incepi sa faci schimbari serioase in ceea ce priveste dieta, cum ar fi sa numeri caloriile.
Etapa a doua pune accentul pe controlul foamei atat la nivel fizic, cat si la nivel emotional si, in acelasi timp, te determina sa elimini din dieta ta sase alimente-problema (diferite pentru toata lumea). Cei care tin dieta incep in aceasta etapa sa se cantareasca saptamanal si incep sa isi controleze portiile mai strict.
In timpul acestei etape, care ar trebui sa dureze cel putin 4 saptamani, vei invata cum sa tii caloriile sub control prin faptul ca intri in contact cu foamea ta, punand capat poftei de dulciuri si alte bunatatii si mancand portii adecvate.
In functie de nevoile tale zilnice in materie de calorii si de nivelul de activitate fizica, poti avea un aport caloric cuprins intre 1500 si 2500 de calorii. Insa iti poti aloca un mic numar de calorii pe care sa le folosesti pe orice alimente care iti plac, inclusiv cele pe care le-ai eliminat in etapa 1.
In aceasta etapa, te cantaresti o data pe saptamana. Daca numarul indicat de cantar creste, nu fi prea dura cu tine. Doar analizeaza schimbarile pe care le-ai facut si vezi unde este nevoie sa iti ajustezi eforturile. De asemenea, creste nivelul de intensitate in ceea ce priveste activitatile fizice pe care le faci. Acest lucru este optional, dar exercitiile fizice iti pot oferi un anumit confort pe care, in caz contrar, anumite alimente ti-l pot oferi, gratie endorfinelor secretate de organism. Topeste grasimea in 2 saptamani si fii pregatita de vacanta
Reevalueaza situatia la sfarsitul celor patru saptamani. Daca ti-ai atins greutatea dorita, mergi mai departe. Daca mai ai 10 kilograme sau mai putin pana cand iti atingi scopul si inca mai slabesti, ai doua optiuni.
Fie ramai la etapa a doua pana cand iti atingi obiectivul. Fie mergi in etapa a treia, unde vei continua sa slabesti in timp ce faci, de asemenea, niste schimbari importante in dieta, cum ar fi sa reduci cantitatea de sare si sa inlocuiesti produsele mai putin hranitoare cu niste alimente sanatoase. Dieta calugarului grec te ajuta sa slabesti 10 kg in 7 zile
Daca observi ca ai incetat sa mai slabesti sau ca mai ai multe kilograme pana iti atingi obiectivul, nu te descuraja. Asigura-te ca urmezi primele doua etape si ca nu lasi caloriile in plus sa se strecoare inapoi in dieta ta. Pastrarea unui jurnal alimentar te poate ajuta sa obtii o imagine buna asupra situatiei - vei vedea ce se intampla cu adevarat cand tii dieta. Nu manca aceste alimente daca mergi la plaja!
Faza 1 - Revizuirea alimentatiei
Faza 3 - Fericita pana la adanci batraneti
Faza 3 - Fericita pana la adanci batraneti: etapa de mentinere sau intretinere, care este menita sa dureze pentru tot restul vietii tale. In timpul acestei etape, tu ar trebui sa iti stabilesti un regim alimentar sanatos si cateva obiceiuri legate de exercitiile fizice pe care trebuie sa le urmezi pentru totdeauna. Iata de ce este mai usor sa slabesti VARA
Nu trebuie sa incluzi toate recomandarile acestei etape dintr-o data, dar poti incerca sa faci tot ce iti sta in putinta. Ia in considerare modul in care mananci si felul in care faci exercitii si vezi cum decurge progresul tau.
Mentine schimbarile pe care le-ai facut in etapele 1 si 2 si acum incearca sa incluzi cat mai multe alimente sanatoase, care iti vor oferi fibre, vitamine, minerale si fitonutrienti care te ajuta sa tii la distanta bolile cronice. Evita alimentele care sunt bogate in grasimi saturate, au un adaos de zahar si sare si sari peste alimentele ce contin ulei partial hidrogenat. 4 pasi simpli pentru a slabi si a scapa de foame
Incearca sa iti concentrezi dieta in primul rand pe legume, dar las-o mai usor cu cartofii, porumbul si mazarea, deoarece sunt surse de amidon si au multe calorii. De asemenea, incearca sa incluzi mai multe tipuri de boabe de fasole, soia etc. in dieta ta, de cateva ori pe saptamana, deoarece acestea sunt super-alimente.
Cel putin doua portii de fructe pe zi sunt recomandate in aceasta etapa. In plus, continua sa inlocuiesti cerealele rafinate cu cele integrale. La modul ideal, 75% din cantitatea de cereale din dieta ta ar trebui sa fie integrale. 4 lucruri pe care nutritionistii ar vrea sa nu le mai spui
Tot in aceasta etapa trebuie sa cresti activitatea fizica, sa faci mai multe exercitii. Acestea te vor ajuta sa iti mentii panta de scadere in greutate si iti vor permite sa mananci mai multe alimente , fara a pune inapoi acele kilograme pierdute. In etapa a 3-a este recomandat sa te cantaresti o data pe saptamana si cel putin o data pe luna.