Ce presupune dieta Omni?
Pe baza acestui plan alimentar, poti manca in cea mai mare parte alimente vegetale (plante), plus proteine slabe. Dieta creata de Tana Amen ia tot ce este mai bun din dietele pe baza de plante si din dietele bogate in proteine si le combina.
Astfel, organismul tau obtine toate beneficiile nutrientilor din plante si senzatia de satietate, energia durabila si un nivel stabilizat de zahar in sange - care vin din consumul de proteine slabe.
Planul alimentar are trei faze. Ca multe alte diete, prima faza este cea mai restrictiva.
Etapa 1 - aceasta faza dureaza 2 saptamani
Alimentele pe care le poti manca in etapa 1 a dietei Omni:
* 70% dintre caloriile tale trebuie sa provina din alimentele vegetale, iar 30% din calorii sa provina din alimente bogate in proteine.
* limiteaza-te la nu mai mult de jumatate de cana (aproximativ o portie) de fructe pe zi - si ramai la fructele de padure; evita alcoolul.
* deserturile sa fie la minimum; daca vrei ceva cu adevarat dulce, ia o bucatica de ciocolata neagra, prepara un smoothie sau mananca jumatate de mar cu unt de migdale.
Etapa 2 - aceasta faza dureaza 2 saptamani si in acest interval cresti activitatea fizica, faci mai multe exercitii.
Alimentele pe care le poti manca in etapa a 2-a a dietei Omni:
* 70% dintre caloriile tale trebuie sa provina din alimentele vegetale, iar 30% din calorii sa provina din alimente bogate in proteine.
* poti face deserturi care nu includ unt, zahar, faina alba si un proces de prelucrare. Daca alegi sa iei un desert, acesta este considerat o masa principala sau o gustare - si este recomandat sa il mananci in cantitati mici.
* limiteaza-te la nu mai mult de jumatate de cana (aproximativ o portie) de fructe pe zi - si ramai la fructele de padure; evita alcoolul.
Etapa 3 - aceasta faza dureaza 2 saptamani si in acest interval cresti intensitatea excercitiilor si iti adaptezi somnul; de asemenea, obtii o flexibilitate mai mare cu dieta.
* 70% dintre caloriile tale trebuie sa provina din alimentele vegetale, iar 30% din calorii sa provina din alimente bogate in proteine.
* daca urmezi dieta Omni in 90% din timp, poti fi un pic mai relaxata cu alegerile tale alimentare in 10% din timp.
* poti reintroduce mici cantitati de cereale si legume - dar foloseste-le in cantitati mici, ca pe niste condimente.
Ce poti si ce nu poti sa mananci in dieta Omni
Poti manca fara nicio grija: legume proaspete (cu exceptia cartofilor albi si a altor legume care iti pot cauza probleme la nivelul intestinului); cantitati moderate de fructe, in special fructe de padure;
- carne slaba si carne de pasare (crescute in mod natural), fructe de mare capturate; oua; nuci si seminte crude; nuca de cocos, migdale, nuci de Macadamia, seminte de struguri si uleiuri de masline; fasole uscata si linte in cantitati limitate; ierburi aromate si condimente proaspete si uscate; super-alimente cum sunt radacina de maca, pudra goji si rodie.
Ce nu ai voie sa mananci: produse lactate; cereale (cu exceptia: quinoa, hrisca si amaranth in cantitati mici) si gluten; zahar si carbohidrati simpli; soia; porumb; indulcitori artificiali.
Autoarea cartii recomanda administrarea de suplimente, inclusiv multivitaminele de zi cu zi, ulei de peste, vitamina D, magneziu si probiotice.
Alcoolul nu este permis in etapa 1 si - preferabil - nici in etapa 2 a dietei Omni. Daca vrei sa bei in faza a doua si dincolo de ea, autoarea recomanda sa iti impui o limita de doua pahare de vin sau cocktail-uri pe saptamana. Nu poti sa bei bere sau alte bauturi alcoolice care contin gluten.
Recomandari alimentare pentru dieta Omni: Incearca acest regim alimentar timp de doua saptamani si continua daca te face sa te simti mai bine. Autoarea a constatat ca majoritatea oamenilor care tin dieta Omni isi pierd dorinta de a manca zahar si carbohidrati in termen de 1-3 zile; pentru dependentii "inraiti" de zahar poate dura o saptamana.
Alimente pe care le poti consuma in toate etapele dietei Omni
(a) Mesele
Micul dejun - sa mananci in interval de o ora dupa ce te-ai trezit; poti incerca anumiti carbohidrati complecsi: 2 cani de legume verzi (fara amidon) sau ½ cana de fructe de padure sau un fruct.
Gustari - sa mananci de 2-3 ori pe zi; fiecare gustare ar trebui sa includa proteine (echivalentul a 2 linguri de hummus, o felie de carne de curcan, 2 linguri de fructe cu coaja lemnoasa crude; tot ca gustari poti incerca 2-3 cani de legume usor gatite la abur.
Pranz - ca grasimi sanatoase: 1 lingura de ulei de masline, 1 lingura de nuci, 60 grame de avocado; carbohidrati complecsi: 1 cana de salata verde amestecata cu 1 cana de legume mixte.
Cina - sunt permise grasimi sanatoase (1 lingura de ulei de masline, seminte, avocado pe salata, plus o cantitate minima de ulei pentru gatit); carbohidrati complecsi: 2 cani de legume verzi amestecate cu legume tocate pentru salata, plus un preparat aditional pe baza de legume.
(b) Proteinele
- 30% din aportul caloric zilnic ar trebui sa provina din alimente bogate in proteine.
- Asigura-te ca mananci o portie de proteine de cel putin 4 ori pe zi, la fiecare 3-4 ore - sa nu lasi sa treaca mai mult de 4 ore fara sa ai o portie de proteine (doar daca dormi).
- alege carnuri si pasari de curte care sunt organice, hranite cu iarba, in aer liber, fara hormoni si fara antibiotice; carnea ar trebui sa fie slaba.
* carne: sunt recomandate carnea de vita si de porc.
* pasari de curte: carne de pui fara piele, carne de curcan fara piele.
* oua de la pasari crescute libere, oua ecologice;
* pestele si fructele de mare ar trebui sa fie salbatice, fara hormoni, fara antibiotice.
* peste recomandat: cod, halibut, hering, macrou, biban de mare, pastrav, ton, somon salbatic.
* crustacee: scoici, midii, creveti.
(c) Legumele
70% din caloriile tale zilnice trebuie sa provina din carbohidrati complecsi. Scopul este sa ajungi la a manca 9 cani de legume in fiecare zi. Pare mult, dar daca ai include unele dintre aceste legume la fiecare masa si gustare, iti vei atinge obiectivul.
* alege legume proaspete, legume bio - toate tipurile sunt recomandate, cu exceptia cartofilor albi.
* legume fara amidon: rucola, anghinare, sparanghel, avocado, sfecla, ardei gras, broccoli, varza de Bruxelles, varza, varza rosie, conopida, telina, sfecla mangold, cicoare, castraveti, vinete, fenicul, usturoi, fasole verde, ceapa verde, inimi de palmier, praz, salata verde, kale, ciuperci, mustar, ceapa, mazare, ardei, ridichi, spanac, rosii etc. Surse: 1, 2, 3.
Citeste si: 4 greseli pe care le faci cand gatesti si iti afecteaza greutatea
3 mituri despre diete care te fac sa acumulezi kilograme