Ca orice femeie, la un moment dat vrei sa iti lasi parul sa creasca mai lung. Chiar daca acesta este mai degraba un joc ce tine de rabdare si asteptare, exista un numar de lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca podoaba ta capilara creste la viteza cea mai mare. Dar pe langa faptul ca poti sa incerci sa limitezi obiceiurile care ii dauneaza parului tau, uneori chiar si alimentatia sanatoasa iti poate ajuta parul.
Daca lungimea pe care ti-o doresti pare un obiectiv greu de atins, indreapta-ti atentia catre aportul tau zilnic de vitamine si minerale. Mentinerea unei diete relativ sanatoase este un factor important in ceea ce priveste cresterea unui par sanatos, mai ales ca acei nutrienti sunt la fel de benefici pentru parul tau pe cat sunt de benefici si pentru restul corpului tau.
Vitamina A - este necesara pentru cresterea celulelor. De asemenea, vitamina A ajuta la productia unui nivel sanatos de sebum la nivelul scalpului, care impiedica uscarea firului si radacinii parului. Aceasta vitmaina se poate gasi in fructe si legume cum ar fi pepenele galben, piersicile, spanacul si morcovii.
Biotina - aceasta vitamina nu doar ca iti creste densitatea parului, dar in acelasi timp ajuta organismul sa produca mai mult par. Biotina sau vitamina H se poate gasi in alimente precum orezul brun, mazare, linte si ovaz.
Vitamina C - este responsabila de productia de colagen, care este important pentru intarirea parului si imbunatirea cresterii firului de par. Vitamina C poate fi gasita in fructe precum afine, coacaze, capsuni, kiwi si portocale.
Vitamina D - accelereaza cresterea foliculara intr-un ritm sanatos, reducand caderea parului. Aceasta se poate gasi in special in produse lactate precum laptele, iaurtul si branza. Daca nu primesti suficienta vitamina D din dieta ta, asigura-te ca petreci in jur de 10-15 minute afara in fiecare zi, deoarece corpul tau poate obtine vitamina D de la soare.
Vitamina E - poate preveni caderea parului, ajutandu-te in acelasi timp sa iti mentii un scalp sanatos. Vitamina E se poate gasi in alimente precum fasole, soia, verdeturi sau legume cu frunze verzi si nuci.
Fier - ajuta celulele care produc firul de par sa functioneze la cei mai buni parametri, prin facilitarea transferului de oxigen catre celule. Fierul se gaseste in alimente precum carnea rosie, carnea de pasare de curte, oua.
Magneziu - contribuie la mentinerea unui scalp sanatos, pentru a avea un par puternic si sanatos. Magneziul se gaseste in alimente precum semintele, nucile, somonul si orezul salbatic.
Niacina - hraneste pielea capului prin stimularea circulatiei, ceea ce duce la cresterea sanatoasa a parului. Niacina se gaseste in alimente precum pestele, puiul, carnea de porc si arahidele.
Zincul - repara celulele deteriorate ale parului, iar in acelasi timp mentine in forma maxima glandele sebacee care inconjoara foliculii de par. Zincul se gaseste in alimente precum stridiile, carnea rosie si cerealele. Sursa.
Citeste si: Telefonul mobil, metoda contraceptiva cu 99% eficienta
3 remedii homemade pentru unghia incarnata
Sangele iti dicteaza dieta: Ce sa mananci in functie de grupa sanguina