Infertilitatea - o consecinta?
Tii o dieta de ceva timp, dar in acelasi timp ti-ai planificat si sa ramai insarcinata si sa dai nastere unui copil. Nu te-ai gandit ca dieta ti-ar putea periclita procesul de procreere, fiind ultimul gand care ti-ar trece prin minte si ultima conexiune care ti-ar da de banut.
Ei bine, multe studii au demonstrat faptul ca uneori dieta este este cea care ingreuneaza procesul de procreere, uneori conducand pana la infertilitate. Un exemplu clar este descoperirea unor cercetatori americani, care sustin ca o dieta bogata in proteine ar putea ingreuna procesul de fertilizare al femeii. Astfel, cercetari ale unor oameni de stiinta americani prezentate la Berlin au aratat ca dietele bazate pe proteine in procent de 25%, dau nastere la un alt procent de "procreere" de numai 26%, comparat cu 70% sanse, provenite de la o dieta care se baza pe numai 14% proteine.
Asadar, arunca o privire pe cantitatea de proteine ingerate, daca ai astfel de probleme si ia masuri! Nu lasa dieta sa devina o piedica spre implinire, spre dorinta de a avea un copil!
Anorexie – o capcana
Sentimentul de "grasa si urata, dizgratioasa" poate capata forme si reactii periculoase din partea femeilor care se simt astfel. Atentie mare, caci capcanele obsesiei de diete sunt la tot pasul si nu iti trebuie prea mult sa cazi in ele. Nu face o obsesie din a slabi si nu incerca toate metodele posibile. Atentie la semnele care pot trada una dintre cele mai cumplite tulburari alimentare, care pot conduce chiar la deces.
Citeste "Anorexia: cand corpul te avertizeaza ca esti in pericol!" si trage semnalul de alarna daca te regasesti in astfel de semnale, pe care psihologul Cristina Calarasanu ni le-a explicat intr-un articol in care iti arata cum corpul in sine iti vorbeste despre anorexie.
Bulimia – un efect
Ca si anorexia, bulimia se face vinovata de a-si face aparitia in urma unei obsesii legata de felul cum arati, care de cele mai multe ori ascunde alte probleme emotionale nesolutionate. Dar, ca si in cazul anorexiei, este bine sa cunosti limite si sa nu exagerezi cand nu este cazul. Nu esti tu cea mai grasa, urata si incapabila de slabi persoana si nici masurile pentru a slabi nu trebuie sa fie "cele mai". Iata cum Anna a trecut printr-o astfel de experienta la o varsta extrem de frageda si cum a afectat-o:
Anna: " eu am cazut in patima bulimiei la varsta de 14 ani, cand ma vedeam cea mai urata persoana din lume, senzatie si imagine amplificata de reactiile extrem de rautacioase ale celor din jur: la 14 ani avea in jur de 68 de kilograme, eram pot spune chiar obeza. Incepusem un regim recomandat de tot felul de specialisti, dar rezultatele erau mult prea mici pe termen scurt, ba chiar aproape ca nu se simteau, iar opresiunea celor din jur ma ataca pur si simplu psihic. Prima oara am vomitat in momentul in care, pe fondul supararii ca un baiat de 16 ani m-a facut 'batoza', 'urata' si a creat in jurul meu apelative care iti provocau greata. Am mancat atunci pana mi s-a facut rau si am vomitat; intr-un moment de slabiciune, mi s-a parut ca aceasta varianta ar fi extremd e usoara si utila: mananc cat vreau, vomit si apoi e ca si cand nu am mancat nimic; nu mi s-a parut nimic rau in asta, poate doar in momentul in care nu mai concepeam sa inghit nimic fara a-l da afara; slabisem ingrozitor, mult prea rapid si periculos; dusa de mana la medic de catre parintii mei, am fost diagnosticata cu bulimie si am tras din greu de pe urma ei, cu greu revenindu-mi cat de cat; acum am 21 de ani si inca mai am reminiscente si mare grija de ceea ce mananc si inca mai fac terapie, care-mi prinde foarte bine si care ma tine in frau. orice kilogram in plus de acum ar putea deveni declansarea unei noi "reprize" de cosmar. eram pur si simplu o stafie care nu mai vedea in ea decat o grasa si o urata si evident, singura vinovata pentru tot ce mi se intampla".
Depresia – o „constanta”
Cel mai des efect al dietei este depresia, pentru ca pornim de la ideea ca avem restrictii, ca nu mai putem manca ciocolatica in fiecare zi, pizza la orice ora - provocand astfel o senzatie usoara de tristete, accentuata pe parcursul regimului. Cand aceasta stare de tristete se accentueaza, da nastere depresiei, care iti poate amagi intreaga viata. Lipsa de chef, apatie, izolare sunt consecinte care te pot impiedica sa fii fericita. De obicei, aceasta reactie s-a pus pe seama unor "lipsuri" culinare care eliminau in corp hormonul fericirii, endorfina si care odata cu dieta dispare, pentru ca acesta se gasea mai ales in produsele de ciocolata.
Pentru a evita depresia, trebuie gasita o dieta care sa nu-ti restrictioneze, cel putin nu din prima, toate placerile culinare anterioare, pentru ca altfel nu vei avea de castigat decat o stare emotionala precara. De aceea se recomanda dietele personalizate la medicul nutritionist, pentru ca se realizeaza un program culinar in functie de preferintele fiecareia
Atacuri de panica - neobisnuit
Nu credeam ca o dieta poate da nastere atacurilor de panica si anxietatii! Este pentru prima oara cand intalnesc un asemenea "diagnostic" si o asemenea corelatie intre dieta si atacuri de panica. Cautand intens tot felul de reactii dintre cele mai interesante si totodata utile, pentru a stii cu ce avem de-a face atunci cand adoptam dietele in viata noastra, am dat peste un astfel de testimonial pe un foum romanesc:
"Buna, ma numesc Rebecca am 26 de ani si nu ma impac deloc cu dietele oricat as incerca, sau ele nu se impaca cu mintea ta mai degraba. Am vreo 7-8 kilograme in plus fata de greutatea pe care doctorul mi-a spus ca ar trebui sa o am, si evident ca am incercat sa iau masuri in aceasta privinta; si inca unele chiar sanatoase, pentru ca erau la recomandarea medicului. Mi s-a prescris asadar un regim alimentar clar (nu extrem de complicat, dar cu ceva interdictii) si am purces la drum. Din pacate, dupa cateva zile in care mintea mea nu auzea si nu vedea decat aia nu ai voie, aia nu ai voie, vei da gres, nu vei reusi, am clacat in sensul in care incepusem sa ma sufoc numai la gandul respectarii regimului sa am dificultati in a respira si palpitatii. Am crezut initial ca schimbarea regimului alimentar a cauzat aceste reactii, dar se pare ca nu aceasta era problema. Medicul mi-a spus ca simptomele se aseamana cu atacurile de panica si anxietatea si ca ar trebui sa consult un specialist. Este ca si cand as avea "alergie" la dieta! Da, nu pot tine dieta, pentru ca imi creeaza astfel de reactii. Eram tare ciudata in acea perioada, nu ma intelegeam cu nimeni, nici chiar cu sotul meu; am crezut ca o sa clachez si ca imi va distruge viata faptul ca nu stiam ce se intampla cu mine"
Daca ideea respectarii unui regim iti creeaza o oarecare "fobie", desi nu uita ca aceste atacuri se trateaza, atunci poti alege cealalta varianta de a slabi: sportul! Multa miscare si o alimentatie pe placul tau (ar fi bine sa fie alegeri cat de cat slab calorice si sanatoase), fara un program strict ar putea constitui solutia pentru kilogramele in plus.
Nu rata articolul saptamanii!
Un ghid complet, util de tae-bo, nu face altceva decat sa faciliteze considerabil procesul de slabire. Cand toate iti sunt la indemana poti slabi rapid, eficient si mai ales usor. Asadar, descopera ghidul Tae Bo pentru o silueta perfecta!