alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»

15 motive sa mananci ciocolata in fiecare zi si cum sa o faci corect

De în Sport 8 iun 2010
Zi de zi, ora de ora as manca ciocolata...si tare mare e frustrarea cand trebuie sa ma limitez la o singura bomboana, cand gandurile mele forteaza vointa la maxim si ar dori sa se infiga in toata cutia. Noroc cu ratiunea, ca altfel... De aceea, o idee de genul "15 motive sa mananc ciocolata zilnic" este o adevarata adiere de bucurie revarsata asupra meniului meu si asa destul de auster. Si promit ca imbin rasfatul cu ratiunea si o sa ma limitez la cantitatea zilnica recomandata astfel incat nici sa nu dau in diabet si nici sa nu ajung sa imi schimb costumul de baie, nu pentru ca am slabit, ci pentru ca trebuie sa imi iau cu cateva numere mai mari. No way! Mananc, dar cu masura, promit...dar si cu rost!

Stau si ma intreb: oare cei care mananca ciocolata din "nevoia de ceva dulce" oare stiu la cate beneficii se supun din punct de vedere medical si psihologic? Le constientizeaza? Sau cei care mananca o intreaga ciocolata odata, inteleg ca daca ar consuma cate un pic in fiecare zi si nu totul deodata, ar avea parte de mici rasfaturi zilnice cu un plus de beneficii? Sincer, cred ca atunci cand cineva vede in fata o ciocolata, nu mai se gandeste la nimic decat la ceea ce vede : un val al ignorantei tuturor beneficiilor, restrictiilor, cantitatilor se asterne asupra mintii si instinctul animalic ii determina sa se infiga in ea. Dar stop! Trebuie sa fim rationali si sa invatam sa mancam ciocolata. Da, ca niste copilasi mici care inca nu au invatat sa manance corect!

1. Ciocolata neagra protejeaza creierul dupa atacul cerebral
- Cercetatorii americani au descoperit ca un compus din ciocolata neagra are un efect protector asupra creierului dupa un atac cerebral.

2. Reduce riscul producerii unui atac cerebral!
- pentru ca tot veni vorba de atacul cerebral, parca ciocolata ne sopteste "de ce sa tratez, cand pot sa previn!" si ne indeamna la consumul ei in vederea reducerii riscului provocarii unui astfel de atac. Cercetatori canadieni de la Universitatea din Toronto au aratat ca cei care consuma regulat ciocolata, prezinta un risc mai mic cu 22% de a suferi un atac cerebral, datorita flavonoidelor.

La 90 de minute dupa ce au administrat cobailor o cantitate modesta de epicatehina, un compus care se gaseste in ciocolata neagra, oamenii de stiinta de la Universitatea John Hopkins au indus soarecilor un accident vascular cerebral ischemic, intrerupand fluxul de sange catre creierul acestora.

Cercetatorii au observat ca rozatoarele carora li se administrase epicatehina au suferit mai putine leziuni la nivelul creierului spre deosebire de celelalte, relateaza physorg.com, citat de ziare.com. Cercetarile ulterioare au aratat ca si administrata dupa atac, intr-o fereastra care dureaza 3-5 ore, epicatehina este eficienta.

3. Ciocolata si apa au rol de calmante naturale
- Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu ca placerea de a manca ciocolata, precum si bautul apei pot actiona pe post de calmante naturale, avand "puterea" de a indeparta durerea.

Studiul, realizat la Universitatea din Chicago, a demonstrat faptul ca aceste doua activitati pot avea rolul de calmante naturale. Si nu este deloc vorba despre senzatia de foame sau sete, ci numai ideea de a manca ceva care iti face placere actioneaza ca un “pansament” pentru dureri, facandu-te sa iti iei gandul de la aceste dureri, relateaza Telegraph.

Se pare ca pe langa aceasta placere, uneori vinovata de a manca ciocolata, efectul de calmant ar fi garantat si de bautul apei. Este primul studiu de acest gen, care arata ca exista o legatura intre alimente si calmarea durerilor din corp.

4. 50 de grame de ciocolata pe zi te feresc cu 39% mai mult de bolile cardiace
- Tot cea neagra este la inaltime din punct de vedere medical, spun specialistii, deoarece aceasta contine mai putin zahar si mai multa cacao si numerosi antioxidanti. Cercetatorul Brian Bujisse, care a studiat aproape 30.000 de nemti in decursul a 8 ani, a descoperit ca este suficient chiar si un patratel de ciocolata pentru a fi eficient, dar cu cat cantitatea creste, dar fara a depasi cele 50 de grame, si riscurile producerii acelor boli sunt mai mici, relateaza The Sun.

5. Protejeaza pielea de UV
- Meritul antioxidantilor din ciocolata este incontestabil si se reflecta intr-o multime de beneficii, una dintre ele fiind de protectie a pielii impotriva nocivelor raze ultraviolete.

6. Slabeste cu ciocolata! - Moderatia este mama tuturor efectelor benefice pe care le pot avea alimentele asupra siluetei tale. Daca pana acum nici nu se putea rosti cuvantul ciocolata intr-o dieta, afla ca astazi se poate slabi cu acest aliment, atata timp cat este integrat intr-o dieta echilibrata si bine structurata. Totusi, sustinem si noi in continuare efortul britanicilor de scoate pepiata "ciocolata care te slabeste", un soi de ciocolata care inglobeaza in compozitie algele, care au puterea de a impiedica absorbtia de grasimi in organism cu pana la 75%.

7. Aliatul sexului - se cunoaste deja rolul afrodisiac al acestui aliment, dar cum de este el astfel? Deoarece contine cafeina (stimulent), teobromina (stimulator al muschilor inimii si sistemului nervos), feniletilamina (efect anti-depresiv), iar acestea 3 la un loc contribuie al stimularea apetitului si a performantelor sexuale.

8. Pentru o stare de bine - ca tot vorbeam mai sus despre faptul ca feniletilamina are un puternic efect antidepresiv, este cazul sa memoram si acest motiv pentru ca ciocolata ar trebui sa faca parte din viata noastra.

 

 

9. Lupta impotriva colesterolului rau - datorita flavonoidelor, dar si vitaminei B continute, ciocolata are un puternic impact in combaterea colesterolului nociv (prin deblocarea arterelor "strangulate" de colesterolul nociv).

10. Efect anti-aging
- doar pentru ca este plina-ochi de antioxidanti, care impiedica imbatranirea celulelor si care neutralizeaza toti radicalii liberi care oxideaza.

11. Scade tensiunea arteriala - daca esti moderata in consumul acestui produs vei beneficia de efecte pozitive in ceea ce priveste tensiunea ta arteriala, asta numai daca o ai foarte crescuta. Acest efect se datoreaza polifenolilor...tot antioxidanti!

12. Efect anti-diabet! - ce spui tu, straine? ar putea surveni aceasta replica taioasa in acest caz, mai ales ca dulciurile sunt in general interzise in diabet sau mai exact tot ce contine zahar. Insa, ciocolata neagra care contine 70% cacao sau chiar peste acest procent este o mana cereasca pentru suferinzii acestei boli, spun cercetatorii din Ghana, care folosesc in tratarea diabetului o ,etoda terapeutica bazata pe cacao.

13. Tratament pentru ciroza
- se pare ca cercetatorii spanioli au reusit sa evidentieze efectele terapeutice ale ciocolatei in cazul cirozei, datorate antioxidantilor din boabele de cacao. Testele realizate pe oameni au fost satisfacatoare.

14. Inlatura stresul si energizeaza! - lipsa de magneziu din organism conduce la un moral extrem de scazut si la anxietate.  Ciocolata este un aliment care contine resurse importante din acest mineral.

15. Reduce cu 69% riscul de preeclampsie la gravide! - pe fondul unei tensiuni arteriale dereglate, preeclampsia la viitoarele mamici este un risc major care se intrevede, iar cum ciocolata este cea care echilibreaza aceasta tensiune, atunci spunem "liber la ciocolata" femeilor insarcinate! Totusi, cu masura!

Cum o consumam corect?

Pentru unele dintre afectiuni am mentionat, acolo unde a fost cazul, care este cantitatea corecta in raport cu rolul benefic in discutie. In general insa, se recomanda cumpatarea in consumul acestui produs, fie el si cu un continut mare de cacao. Iata ce spune nutritionistul

Exista ciocolate negre cu 55%, 65% sau chiar 80% continut de cacao. Nutritionistul ne spune ca acest tip de ciocolata este o varianta de gustare, in primul rand pentru ca este mai sanatoasa, dar ca diferenta calorica nu este foarte mare intre ea si ciocolata normala. Totusi, diferenta exista, deoarece cu cat continutul de cacao e mai mare, cu atat zaharul este mai putin, si deci caloriile scad.

Totusi, nutritionistul recomanda prudenta, si nu abundenta! Nu trebuie sa mananci o ciocolata intreaga doar pentru ca are mai multa cacao. Diferenta pe care o apreciaza Serban Damian cand vine vorba de consum este de 4 bucatele odata in loc de 3.

 

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 apr