Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»

Talia ta si rafinamentul bucatariei frantuzesti

De în Sport 14 oct 2008
Azi vom vorbi despre o bucatarie aparte, care, desi este versatila, are un caracter particular, unic, nu numai prin rafinamentul preparatelor ei, ci si prin intreg ceremonialul de servire si prezentare. Este vorba despre bucataria frantuzeasca, o adevarata arta culinara si un "chip" al esteticii. Daca vrei sa ai parte de rafinament, stil si bun-gust paseste intr-un restaurant cu specific frantuzesc sau incearca sa iei o masa la...Paris. Sunt gustoase, delicioase, elegante si fine...dar sunt sanatoase si benefice siluetei noastre?
Inainte de a face o documentare despre specificul preparatelor frantuzesti, m-am gandit sa vorbesc despre acest tip de bucatarie cu o persoana care a trait direct astfel de experiente culinare. Cele mai corecte informatii sunt cele care transpar din trairi! Astfel, am ajuns sa comentez impreuna cu sora mea, la o cina pur romaneasca, despre obiceiurile culinare francofone. Ea a experimentat ce inseamna viata de francez chiar in inima Parisului.

Am fost uimita sa aflu despre tabieturile francezilor in ceea ce priveste aspectul unei mese, continutul ei, cat si comportamentul si modul in care inteleg ei "a servi masa". Pentru ei mic-dejunul, pranzul sau cina au fiecare cate un ritual specific bine determinat si respectat de toti participantii. A servi o masa frantuzeasca reprezinta un adevarat "banchet culinar".

In primul rand trebuie sa stii ca la ei mesele se servesc numai in sufragerie, alaturi de cele mai bune tacamuri pe care le au in dotare, estetica fiind ingredientul principal. Sampania, licoare nascuta pe meleaguri frantuzesti, se serveste de obicei inainte de masa, in living. La aperitiv, cel mai cunoscut si specific preparat este "melon au jambon", dar se servesc si tot soiul de tarte, in special cu legume. Supele sunt omniprezente in meniurile frantuzesti, iar specificul in acest caz il dau supele crema, in special supa de dovleac, linte sau broccolli, invaluite in savuroase condimente. La felul principal combinatiile exotice primeaza: carne de pasare asezonata cu fructe, peste foarte mult, alaturi de legume saute, fructe de mare din belsug (scoici, escargots). La final desertul este de nelipsit din bucataria francezilor si este intotdeauna acompaniat de vestitele platouri cu multiple sortimente de branza. Acestia sunt experti in preparate care au la baza ciocolata sau in prea-cunoscuta "creme brulee", definitorie pentru deserturile frantuzesti.

Pe tot parcursul "ospatului" se serveste consacratul vin frantuzesc, o lectie de savoare si gust pentru producatorii de vinuri din intreaga lume. Vinul este un bun insotitor al branzeturilor servite la sfarsitul unei mese; iar sortimentele sunt variate: Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat.

Dar unde incap toate aceste preparate la o singura masa? Ei bine, sunt multe feluri de mancare pe care ei le servesc la o singura masa, dar proportiile farfuriilor sunt extrem de reduse. Nu o sa ai parte niciodata, in Franta, de o farfurie imensa, plina ochi cu bucate aglomerate care mai au putin si dau pe dinafara din farfurie. Portiile frantuzesti sunt reduse, preparatele bine proportionate, astfel incat sa reusesti sa savurezi toate felurile servite si nu sa te saturi dintr-un singur fel.

Stiind ca pentru francezi branza este un aliment de baza nelipsit de la nici o masa, iar tipurile de branza sunt extrem de variate si interesante, mai putin cunoscute si consumate pe la noi, am hotarat sa iti prezint cateva feluri vestite in regiunile franceze si sa intreb si nutritionistul despre calitatile nutritive ale acestor tipuri de specialitati.

Camembert

Este branza traditionala a Frantei, dar este extrem de contestata de specialisti, deoarece alimentul de baza din care este alcatuita este laptele crud de vaca, un adevarat pericol la adresa sanatatii noastre, spun expertii. Specialistii sustin ca laptele crud, nepasteurizat, contine o varietate de bacterii daunatoare pentru organismul uman: salmonella, listeria, brucella sau camylobacter care se manifesta in forme diverse: dureri abdominale, febra, diaree, voma.

Este un tip de branza cremos, care este expus in mucegai penicillium candida si penicillium camemberti timp de 3 saptamani. Are o culoare de fildes, o textura flexibila si grasa, avand o crusta alba cu picatele roz.

Roquefort

Se mai numeste si "branza albastra", este compusa din lapte de oaie, expusa unui mucegai numit penicillium roqueforti (minim 3 luni). Coaja sa este alba, iar interiorul este alb cu vene albastre. Are o textura cremoasa si consistenta, si un gust iute, oarecum sarat. Cat timp este afanata intr-o pivnita ventilata cu 80% umiditate, branza se acopera cu un strat de mucegai albastru.

Valencay

Acest tip de branza este denumit dupa un oras din centrul Frantei si are o poveste extrem de interesanta in ceea ce priveste forma ei de piramida cu varful retezat. Forma originala era de piramida perfecta, insa, odata cu intoarcerea lui Napoleaon dintr-o expeditie esuata in Egipt, oprindu-se in Valencay si vazand acest tip de branza, a retezat varful ei cu sabia, furios fiind. De atunci asa i-a ramas si forma.

Acest tip de branza este realizat din lapte de capra si este facuta dupa o metoda traditionala. Dupa ce branza este destul de consistenta, se acopera cu un soi de "cenusa" sarata, fapt care ii permite sa isi pastreze savoarea mai mult timp.

Brie

Branza Brie a primit denumirea de la provincia franceza Brie, situata in regiunea Ile de France, unde a fost preparata prima oara. Are o forma cilindrica si este un tip de branza moale acoperita cu mucegai alb. In laptele de vaca se adauga un cheag natural si se incalzeste la o temperatura maxima de 37 de grade Celsius. Apoi este asezata in forme de marmura, iar dupa 18 ore, branza este scoasa din forme, sarata si tratata cu penicillium candidum, mucegaiul care ii confera aspectul alb si pufos. Afanarea dureaza intre o luna si doua luni.

Antonio Taune, nutritionist la "Palm Saloon & Spa", sustine ca "in general preparatele facute din lapte de oaie sunt grase si nu sunt recomandate in dieta". El recomanda "produsele pe baza de lapte de capra, care este mult mai redus in grasimi si astfel mult mai potrivit in diete".

Patiseriile frantuzesti

Sa intri intr-o patiserie frantuzeasca este o adevarata placere, dar si un "chin" culinar, pentru noi, femeile, care dorim sa ne pastram o silueta perfecta. Intalnim in patiseriile lor preparate delicioase, dupa retete originale si extrem de inventive care au un  aspect senzational.

De la bine-cunoscutele croissante si minicroissante, la apetisantele briose, fursecuri si foietaje, traversam o adevarata aventura. Sa nu mai spunem de varietatea de tipuri de paine care ne incanta simturile la fiecare degustare. Insa si continutul de calorii al acestor produse este "impresionant" si ne determina sa ne tinem departe de aceste produse.

Condimentele frantuzesti

Francezii sunt innebuniti dupa condimente, acestea fiind puse in vanzare in magazine speciale numite "piceries". Cele mai utilizate si preferate condimente de francezi in preparatele lor sunt: lavanda, busuioc, frunze de laur, tarhon, seminte de fenicul, oregano, salvie, seminte de fenicul, arpagic. Si nu numai, dar acestea sunt cele mai folosite si apreciate de comunitatea francofona. De obicei, mirodeniile sunt adoptate de mai toate bucatariile in proportii mai mari sau mai mici! Dar fiecare bucatarie isi selecteaza o serie de condimente care au un grad de popularitate printre bucatele sale traditionale  si pe care pe utilizeaza in proportii mai mari sau mai mici.

"Le menu, si'l vous plait"!


1. French Bakery Restaurant

Contact: Bd. Titulescu, nr. 4-8
Telefon: 021.220.53.21

              021.220.53.60

2. Restaurant Heritage

Contact: Str Polona, nr. 19
Telefon: 021.210.88.50

3. Bistro L'Institut Francaise

Contact: Bd. Dacia, nr.77
Telefon: 021.212.08.53

4. Cafe Royal Brasserie

Contact: Str. Episcopiei, 1-3
Telefon: 021.303.37.77

5. Monaco Lounge Cafe

Contact: Str. Covaci, nr. 16

Telefon: 021.314.00.79

Spune-ne pe forum parerea ta despre bucataria frantuzeasca si despre alte preparate cu specific de la ei!

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 mar