indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»

O zi de dieta... in Mexic!

De în Sport 28 oct 2008
Dulciuri, mancare, fructe si alte preparate...de data aceasta mexicane! Astazi facem o calatorie imaginara prin Mexic si "degustam" delicioasele preparate traditionale ale mexicanilor care pe de-o parte ne rasfata papilele gustative, iar pe de alta ne mentin in forma si nu ne "ataca" silueta. Vera Daghie, nutritionist care detine cabinetul "Vera Med Club Family", ne-a ajutat in acest demers si iata ce descoperiri am facut.

Salsa, merengue, cha-cha sau mariachi? Dansuri latino, cantece latino, traditii mexicane si alte lucruri de genul acesta imi trec prin minte si ma fac sa ma "plimb" chiar si cu gandul pe strazile Mexicului atunci cand vorbim despre specificurile lui. Am invitat-o si pe Vera, nutritionistul de la "Vera Med Club Family", in acest traseu imaginar pentru a "comenta" caloriile din farfuria mexicanilor si am ales cateva preparate specifice care sa nu atenteze la silueta noastra. In acest context, mancarea este un aspect imperios necesar in orice calatorie, astfel ca nu poate lipsi nici din excursia noastra, ba chiar "indrazneste" sa ne iasa in cale inca de la primii nostri pasi pe meleagurile Mexicului. Mirosuri imbietoare, arome "contagioase" se interpun in calea noastra si nu ne lasa sa avansam spre alte locatii ale acestei tari.

Se aud cu ecou puternic voci care striga neincetat ceva despre tortillas, tacos, guacamole, enchilada sau burritos. Nu putem sa trecem cu vederea aceste "strigate" si mergem sa descoperim ce sunt ele, cu ce se mananca si mai ales prin ce parti ale corpului se depun.

Am aflat de la cateva "persoane" aflate in preajma respectivei locatii ce inseamna cu adevarat mancarea mexicana. Am avut o oarecare retinere sa gustam bucatele pe care le promovau de zor,  in ideea ca preparatele lor sunt atat de picante, incat am lua foc la propriu. Ne dau de inteles insa ca este o prejudecata prost inteleseasa in lume ideea conform careia toata mancarea mexicana este extrem de picanta. Nu este deloc adevarat, ne spun. Faptul ca ardeiul chili este originar de pe mealagurile lor nu inseamna ca este utilizat in orice tip de preparat. Este adevarat ca fara acesti ardei iuti extrem de picanti, mancarea mexicana si-ar pierde din "personalitatea" care a consacrat-o in celelalte colturi ale lumii, dar acestia nu sunt esentiali. Exista preparate specifice "nepiperate", extrem de gustoase, simplu de facut si tot cu specific mexican.

De-a lungul timpului, bucataria mexicana s-a diversificat si a adoptat si ea la randul ei diverse specialitati internationale sau condimente de pe alte mealeaguri. Dar chiar si diversificata, nu i se poate nega dreptul de a-si  revendica fructe si legume originare cum ar fi porumbul (cel mai utilizat), fructul de avocado, fasolea sau amintitul chili. Cu "ajutorul" acestor alimente, mexicanii au dat nastere unor tipuri de preparate inovatoare si cu gust original si variat, nemaintalnit in alte bucatarii ale lumii.

Ne-am incapatanat sa aflam mai multe si am intrat in vorba cu un amabil "bucatar", care tocmai aseza frumos pe farfurie cateva tortillas si cateva tacos si prepara un sos delicios care aflam ca se numeste salsa, asezonand intr-un mod ingenios preparatele cu acest dressing.

 

Mexicul in bucataria ta

Tortilla


Este o paine specific mexicana din faina de porumb (ingredient de baza care a cucerit intreaga lume), care se serveste la orice masa a lor. Este preparata cu multa iscusinta si, in mod paradoxal, cu o usurinta debordanta. Astfel, boabele de porumb pregatite pentru a deveni tortillas se fierb in apa cu calc, pana cand coaja tare se crapa. Apoi acestea se macina, transformandu-se intr-o faina numita "masa harina" din care se prepara painea care are forma de lipie. Tortillas se mananca separat, dar este folosita si in prepararea altor tipuri de mancare.

Salsa

Da, este si un dans latino foarte frumos, dar in domeniul culinar este un sos extrem de vestit in Mexic, insotind aproape orice tip de mancare.

Este extrem de simplu de facut, poti sa prepari salsa chiar in bucataria ta din cateva rosii, ceapa, coriandru si evident, chili. Este destul de picant, dar si revigorant, adaugand fiecarui tip de preparat pe care-l insoteste, un strop de savoare si personalitate.

Taco

Personal, imi place sa folosesc sosul de salsa alaturi de faimoasele tacos. Taco este o mancare traditionala mexicana care se prepara din tortilla de porumb, de care am vorbit anterior, inauntrul careia se adauga sosul de salsa, carne tocata si guacamole (avocado maruntit) si il rulam ca pe o shaorma. De obicei acestea sunt servite prajite.

Bun, am aflat despre aceste preparate cu specific, am si degustat cateva, dar nu foarte multe deoarece aveam langa mine nutritionistul care ma atentiona la fiecare "degustare". Am plecat din acel univers culinar "contagios", ne-am plimbat pe bulevardele Mexicului, admirand minunatiile culturale si istorice, am ascultat si mariachi la o ciocolata calda pe timp de seara, si apoi ne-am retras la odihna, avand promisiunea Verei ca a doua zi vom "cotrobai" prin restaurantele mexicane dupa cateva alimente sarace in calorii si extrem de sanatoase.

In urmatoarea zi a calatoriei mele imaginare, am luat-o pe Vera de brat si am iesit sa savuram cafeaua si evident micul dejun, tare curioasa fiind care sunt recomandarile ei. Pe drum, mi-a marturisit caeva lucruri generale despre ceea ce inseamna sa mananci in stil mexican. Din punct de vedere nutritional, spune ea, sau daca tinem vreo dieta, mancarea mexicana nu s-ar afla in top ca alegere, tocmai din simplul fapt ca este foarte buna (si tot ce e foarte gustos e si bogat caloric), iar combinatiile care-i dau savoare nu sunt dintre cele mai fericite in acest caz.

Imi istoriseste pe un ton cald ca este foarte adevarat ca "mexican" nu este echivalentul "picantului" si ca, la ei acasa, esti intrebat intr-un mod politicos daca doresti ca felul servit sa fie picant sau nu. Ca si la noi in tara, fiecare regiune a Mexicului are preparatele sale specifice, dar un numitor comun l-ar reprezenta multitudinea de condimente folosite ( printre care ceapa, usturoi, oregano, coriandru, chimion, scortisoara, cuisoare si zeama de lamaie), precum si aroma bucatariei mexicane, pe care nutritionistul nostru o considera unica.

Totusi, afirma ea, daca suntem la dieta si ajungem in Mexic si vrem sa savuram cate ceva de prin specialitatile lor, ne putem bucura de ele, daca stim sa facem asocieri sanatoase si sa jonglam cu toate bunatatile.

Vorba, vorba, dar hai sa punem si in practica si sa vedem cum arata un meniu pentru o zi in Mexic cand suntem la dieta, ce alegeri sanatoase si sarace in calorii putem alege din bucataria lor

Mic-dejun:

Ne-am oprit la o terasa, unde soarele isi revarsa prietenos razele peste noi si  am servit micul dejun. Inainte de masa si chiar si de cafea cu circa 20-30 min, Vera mi-a recomandat cateva fructe: nuca de cocos, ananas, papaya, mango, banane, la alegere; apoi am servit o delicioasa si inmiresmata "cafe de olla", cafea neagra cu scortisoara sau cu o lingurita de zahar brut. Micul dejun propriu-zis, sustine nutritionistul, ar putea consta chiar intr-un astfel de fruct sau un iaurt slab, degresat, o inghetata de fructe de maxim 100 gr, sau un jeleu cu fructe.

Pranz:

Ne-am mai plimbat, am mai vizitat cateva obiective turistice, dupa care, ni s-a facut iar foame. Si astfel, a venit vremea dejunului si marea provocare a "dietei". Ce sa alegi dintre toate bunataturile acelea, care mai  aveau si un gust senzational, dar care din pacate erau pline de calorii? Pana la urma am analizat atent situatia, si am reusit impreuna cu Vera sa gasim cateva variante in concordanta cu dieta noastra si neatacand numarul de kilograme deja existent.

Desi parea o lupta pierduta in fata aromelor cu "bombe calorice" am reusit sa gasim ceva gustos si sanatos totodata. De exemplu, am putut sa ne delectam cu:

- tortilla cu guacamole sau cu salsa;
- "huevos a la mexicana" (omleta cu sos de rosii facuta la plita sau la teflon fara ulei);
- pozole (supa de pui cu diverse sosuri sau iaurt);
- orez brun cu sos de rosii sau cu legume.

 Am mancat pe saturate si le-am savurat pe deplin, dupa care ne-am continuat calatoria. In cazul in care cineva mai doreste poate sa consume si o gustare de dupa-amiaza, care sa semene cu aceea de la micul dejun. Noi am sarit peste aceasta gustare, captate fiind de frumusetile Mexicului si ne-am oprit direct la cina.

Cina:

Daca am crezut ca pranzul este o provocare fara rezolvare, atunci ne-am inselat. Cina trebuie sa fie una "lejera" cu mancare usoara, ceea ce in Mexic este din pacate, aproape imposibil, sustine Vera. Ea recomanda nu neaparat preparate consacrate, ci mai degraba adaptate, precum salate, fructe sau carne de vita cu legume coapte ori pe gratar.

Tequila – regina meselor mexicane


Tequila este specialiatea fiecarui restaurant mexican, ce ofera si amprenta locatiei. Poate fi considerata un soi  "ambasadoare" a Mexicului in lume. Pentru ei, nici o masa nu este savurata pe deplin fara faimoasele paharele de tequila, care pot fi consumate cu lime sau cu scortisoara.

Tot pe meleaguri latino-americane putem consuma, ocazional ce-i drept, spune Vera, o bere Salitos sau un pahar de Marguerita.

Am revenit cu picioarele pe pamant si am trecut la activitatile noastre zilnice. Calatoria a fost placuta si "gustoasa", dar savoarea o voi exeprimenta cu prima ocazie cand voi ajunge cu adevarat in Mexic, sau cel putin intr-un restaurant cu specific de pe la noi. Tu ce ai savurat din specialitatile mexicanilor? Spune-ne mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 apr