George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»
mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»
alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»

15 motive testate pentru care sportul merita un loc in viata ta

De în Sport 6 apr 2009
Sportul este un "accesoriu" bun de luat cu noi peste tot si foarte usor de "purtat"! Oriunde mergi poti face sport si poate fi "asortat" la orice! Nu trebuie sa mergi neaparat la sala si sa porti trening: fie ca pur si simplu te plimbi, fie ca mergi cu bicicleta, dansezi sau faci curatenie, el face parte din viata ta! Poate ca e cazul sa ii acorzi putin mai multa atentie! Ai 15 motive pentru asta...
Constient sau nu, practicam sport in fiecare zi, cantitatea si calitatea lui lasand de multe ori de dorit! Prin fiecare miscare pe care o facem muschii corpului nostru intra in actiune si incep sa lucreze: de tine depinde daca la cote maxime sau nu: aici este marea problema! Facand sport nu numai ca previi diverse afectiuni, dar le si tratezi. Are si acest efect vindecator. Atunci cand spui ca sportul este "izvor de sanatate" suna atat de tare a cliseu, insa o descriere mai buna nici ca nu se gasea; desi suna banal, este extrem de real..

Am spus si cu alte ocazii ca nu sunt o pasionata a sportului, dar incep sa imi dau seama ca de fapt ceea ce ma "oripileaza" de fapt este ideea de sala de antrenament, pentru ca nu elimin tot sportul din viata mea. Acum ca ma gandesc mai bine, ador sa merg cu rolele sau cu bicicleta si o fac de cate ori am ocazia; imi place foarte tare sa ma plimb, iar mersul pe jos este unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le-am dobandit. Mai nou, am descoperit o metoda de a face sport, chiar intens as spune, care lucreaza absolut toate grupele de muschi: calatoriile! Atunci cand calatoresti in locuri necunoscute, tendinta este sa "descosi" cat poti de mult din respectiva locatie, iar atunci cand timpul te preseaza, vrei sa faci acest lucru intr-un timp limitat.

M-am tot gandit cum sa te conving pe tine, cea care nu practici sport deloc, activitatea fizica nefiind punctul tau forte, sa alegi o metoda de miscare. Poate ca daca sportul nu este printre preferintele tale, atunci poate ca este ...sanatatea! Evident, spui nu? Dari daca intre sport si sanatate exista semnul egal, ce faci? Te-am indus deja in eroare? Iata 15 motive dovedite stiintific pentru care nu numai ca merita, dar este un "must" sa faci sport...poate asa reflectezi mai bine!

1. Pentru o inima "nemuritoare"

Dr. William Kraus, profesor la Centrul Medical Universitar Duke a sustinut intr-un articol din Jurnalul Englez de Medicina ca "si o cantitate moderata de miscare ajuta inima; chiar si cateva exercitii fizice sunt mai bune decat deloc"

Astfel, in acest sens s-a dovedit ca sportul reduce colesterolul negativ din organism (care blocheaza arterele), reduce tensiuinea arteriala, ajuta la functionarea optima a tuturor muschilor inimii (evitand infarctul, atacul de cord) si diminueaza sansele de a forma cheaguri de sange (tromboza).

2. Scaderea in greutate - un efect sigur

Cercetari multiple au aratat ca pentru a-ti manageria cel mai bine greutatea, ar trebui sa faci cel putin 30 de minute de exercitiu fizic intens in fiecare zi. Daca reusesti sa incadrezi in programul tau zilnic cate o ora de antrenament, atunci nu mai ai de ce sa iti faci griji pentru silueta ta - ti-ai asigurat-o! Secretul este sa te tii de treaba si sa fii constanta in practicarea lor. Dr. Ingrid van Heerden, dietetician, sustine ca este suficient sa faci o ora de sport de trei, patru ori pe saptamana pentru a ajunge la greutatea dorita, fara a mai reveni vreodata la kilogramele in plus.3. Osteoporoza - o boala invinsa de sport

Daca aplici reteta succesului in prevenirea osteoporozei, te poti declara o persoana care odata cu menopauza, vei simti ca incepi o noua viata, la fel de buna ca si pana atunci si ca pericolul aparitiei osteoporozei este inexistent. Reteta succesului consta in exercitii fizice cuplate cu o doza zilnica recomandata de calciu. Acestea contribuie la intarirea oaselor, iar printre cele mai indicate activitati sunt: plimbarile lungi, alergarile si exercitiile cu greutati.

4. Tensiunea arteriala - "la pamant"!


Va reaminteam si intr-un articol anterior ca hipo/hipertensiunea arteriala sunt boli extrem de grave si foarte putin luate in seama. Fie ca esti la o extremitate sau la alta dintre ele, nu conteaza, pentru ca sportul are rolul de a echilibra. Nu conteaza ce fel de sport practici, el are acelasi efect, chiar si o plimbare, un mers mai rapid sau o tura de piscina aducand tensiunea pe un fagas normal.

Studiile care au fost facute in acest scop au fost realizate pe exercitii de aerobic: activitate care imbunatateste toate functiile inimii si abilitatea corpului de a folosi oxigenul.

5. Dusmanul cel mai de temut al stresului

Simti ca explodezi de nervi sau ca ti s-au intamplat mult prea multe pentru a le putea face fata? Nimic mai simplu: descarca-te pe cateva greutati sau pe aparatele de fitness pe care le ai la-ndemana! Nu le ai pe-aproape? Ok, atunci iesi in cel mai apropiat parc sau chiar inconjurul blocului si alearga pana te calmezi!

Atunci cand faci sport, apar schimbari psihologice importante, datorate si schimbarilor hormonale care au loc in timpul practicarii sportului: serotonina, dopamina si endorfina fiind eliminate de creier in corp, starea de bine si calm se instalandu-se cu rapiditate.

6. Un sistem imunitar de neinvins


S-a demonstrat stiintific ca sportul intareste sistemul imunitar, multe studii realizate la Universitatea din Carolina relevand faptul ca cei care practica regulat sport, nu se mai imbonavesc atat de repede de raceli, gripe, iar virusii nu se mai instaleaza cu repeziciune in corp. Si chiar daca exista exceptii, iar raceala apare, simptomele sunt extrem de diminuate si dispar mai repede, corpul luptand cu succes impotriva bolii. Doar 30 de minute de mers rapid pe zi pot face minuni in corpul tau!

7. Astm mai usor de suportat

Daca ai ghinionul ca astmul sa faca parte din viata ta, poti sa treci mai usor peste simptomele lui practicand sport. Multa llume care sufera de aceasta afectiune are tendinta de evita sportul! Insa specialisti in medicina sportiva au descoperit faptul ca miscarea alaturata unui tratament medicamentos corespunzator pentru aceasta boala poate fi de ajutor pentru cei care sufera de astm si poate diminua simptomele severe ale acestei boli. Expertii recomanda ca cel mai bun sport pentru astmatici, inotul!

8. Sportul tine sub control diabetul

Stilul de viata poate avea un impact major asupra unor boli, iar diebatul este o afectiune care incadreaza in acest spectru. Cei care sufera de diabet nu tin un regim strict de viata risca o multime de complicatii, in special de boli cardiovasculare grave. Astfel, pentru a preveni complicatiile care ar putea aparea in urma acestei boli, specialistii recomanda miscarea pentru reglarea nivelului de insulina, scaderea colesterolului negativ si reglarea tensiunii arteriale, care ar putea conduce la boli fatale de inima. Avand ca efect o greutate echilibrata, o ciruclatie a sangelui optima, dar si reducerea nivelului de stres, sportul ajuta la imbunatatirera calitatii vietii unui diabetic.

9. O sarcina mai usoara

Exista sporturi care se pot realiza pe toata durata sarciniim dar si unele special recomandate pentru fiecare trimestru de sarcina. Cu exceptia cazurilor in care sarcina prezinta riscuri extrem de mari, orice femeie poate face miscare. Fie ca vorbim de exercitii mai "light", mai mult de relaxare, fie ca vorbim de aerobic, fitness, inot si alte astfel de exercitii, telul este unul singur: o sarcina mai usoara si o silueta impecabila chiar si dupa nastere.

10. Sportul - un rol important in prevenirea cancerului


S-a demonstrat faptul ca peste 35% din decesele cauzate de cancer sunt direct relationate de obezitate si sedentarism, conform centrului de cercetare al cancerului din Seattle. Antrenamentul fizic s-a dovedit a mari viteza trecerii alimentelor prin colon, deci de a reduce timpul in care toxinele raman in organism. Supraponderalii au tendinta de a avea nivelul de insulina crescut, ceea ce inseamna un risc mai mare de dezvoltare a tumorilor. Sportul pentru femei este ca o "oaza de sanatate", mai ales ca s-a demonstrat ca reduce nivelul de estrogen din corp, un hormon care da nastere cancerului de san, una dintre primele cauze ale deceselor in randul femeilor.

11. Tinerete fara batranete?!

S-a dovedit stiintific ca sportul are un puternic efect anti-aging. Sportul actioneaza asupra sistemului nervos ca un regenator si are efect preventiv, reducand riscul deteriorarii sistemului nervos, imbunatatind memoria si gandirea si functiile plamanilor. Nu mai punem la socoteala ca reduce grasimea corporala si imbunatateste vizibil calitatea pielii.  Cele mai recente descoperiri au aratat ca cel mai mare dusman al sanatatii nu este imbatranirea, ci
sedentarismul.

12. "Mens sana en corpore sano"

Daca aveai impresia ca pentru a-ti mentine creierul "in forma" iti trebuie doar jocuri de creatie si strategice, gen dezlegarea de integrame, sudoku, te inseli amarnic. Sportul, antrenamentul fizic este cel mai bun aliat al sanatatii mentale. Un studiu al Universitatii din Illinois au demonstrat ca functiile mentale ale unor persoane varsnice, dar active din punct de vedere fizic sunt comparabile cu cele ale tinerilor adulti. Sportul are foarte multe efecte asupra creierului; el reuseste sa creasca fluxul de sange catre creier, dar si inmultirea celulelor nervoase in partea creierului care implica memoria.

13. Sportul - sex la superlativ


Toate cercetarile medicale au evidentiat acelasi lucru: cu cat esti mai in forma, cu atat viata ta sexuala este mai palpitanta si mai intensa. Din punct de vedere psihologic efectul este senzational: creste stima de sine si reuseste sa imbunatateasca libido-ul, iar din punct de vedere fizic amelioreaza circulatia sangelui si functiile sexuale.

Potrivit "American Council of Exercise" , femeilor care se antreneaza regulat le creste nivelul de dorinta sexuala, reusesc sa atinga mai repede orgasmul si au satisfactii sexuale majore, pentru ca s-a dovedit ca cel mai important "organ" sexual este chiar creierul.

14. Un somn mai bun

Exercitiile fizice, in special cele de relaxare, te ajuta sa elimini tensiunile din corp, sa inlaturi migrenele si insomnia. Sportul elibereaza calmante proprii organismului, enforfine, in corp si ajuta la indepartarea discomfortului din organism.Antrenamentul pe timp de zi mbunatateste calitatea somnului. Dar trebuie sa stii cand anume sa te entrenezi pentru a beneficia de aceasta calitate: miscarea nu trebuie facuta seara pentru a dormi bine (pentru ca miscarea fizica iti ofera mai multa energie), ci dimineata este cea mai potrivita perioada pentru a te ajuta in acest sens, .

15. Sportul - "pansament" pentru artrita reumatoida

Exercitul regulat si intens (aerobic si exercitiul cu greutati) realizat de pacienti suferind de artrita reumatoida ii ajuta pe acestia sa depaseasca cu bine toate task-urile zilnice si le asigura o stare de bine. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la universitatea Dutch este ca cei care au fost supusii antrenamentelor intense au avut parte de consecinte pozitive asupra bolii, fata de cei care au fost supusi terapiei prescrise de specialisti. Este adevarat ca sportul nu trateaza  boala, dar imbunatateste calitatea vietii persoanelor supuse acestei suferinte.

Te-au convins sa faci sport? Constientizezi ca sportul merita un loc in viata ta? Spune-mi mai multe pe forum.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 apr