Dar am prietene, vecine, matusi si alte femei in jurul meu care exploreaza domeniul dietelor de la A la Z. Cunosc atat diete "babesti", auzite de pe la strabunice, dar si din cele moderne bazate pe calorii, carbohidrati si alte "inovatii" contemporane menite sa sculpteze silueta.
Si iata ce grozavii mi-a fost dat sa aud de-a lungul timpului: de la a bea cat mai multa zeama de varza, limonada sau ceaiuri, pana la a manca continuu numai grapefruit sau oua si pana la a consuma laxative dupa fiecare masa. Se pare ca unele dintre noi sunt dispuse sa puna in practica tot ce se aude prin targ, daca zvonurile promoveaza promisiunea de a slabi cat mai multe kilograme in cat mai scurt timp. Astfel de diete sunt un soi de magnet pentru femeile preocupate de silueta, care se gandesc parca numai la rezultatele de peste x zile cand vor avea cu y kg mai putin, iar rochia de acum z ani va veni ca turnata pe ele.
Astfel de femei adopta rapid si pe riscul lor principiul "scopul scuza mijloacele". Nu isi dau seama ca astfel de "mijloace" ar putea reorienta scopul lor optimist, si anume de slabi, spre unul nedorit si inevitabil: deteriorarea sanatatii. Cele mai multe metode utilizate de femei pentru a slabi au ca rezultat afectiuni digestive, ale colonului, stomacului, dar si ale ficatului si… cateva kilograme eliminate. Dar cu ce pret? Merita oare sa fii slaba si nesanatoasa? Nu cred. Iata cateva dintre "dietele" care ruineaza sanatatea, din cauza efectelor pe care le au asupra organismului. Am vorbit cu Lygia Alexandrescu, nutritionist la Natural Silhouette, despre efectele pe care le au acestea asupra organismului:
Zeama de varza
"Traditionala" dieta cu zeama de varza este una care circula de la o ureche la alta, fara a fi verificata de nici un nutritionist, ci doar de femeile dornice de a slabi "rapid si eficient". Cum? "Legenda" spune ca poti slabi chiar si 5 kilograme intr-o saptamana daca nu consumi altceva decat banala zeama de varza. Toate bune si frumoase, dar stai sa ne gandim putin: numai zeama de varza o saptamana intreaga? Dimineata, pranz si cina, timp de 7 zile numai zeama de varza? De fapt, zeama de varza nici macar nu ataca surplusul de grasime, iar odata cu revenirea la alimentatie normala, kilogramele reapar "ca prin minune"!
Ce se intampla de fapt? Dieta cu zeama de varza a fost declarata una extrem de periculoasa din cauza continutului nutritional extrem de scazut. O persoana are nevoie zilnic de proteine, grasimi, dar si de carbohidrati, in cantitati diferite pentru fiecare individ in parte, ceea ce zeama de varza nu reuseste sa adune singura laolalta.
Toata lumea stie ce gust are zeama de varza: este acrisoara si in general, foarte sarata, ceea ce iar devine o problema, mai ales pentru cei care au afectiuni ale inimii. Un continut de sare ridicat nu poate conduce decat la retentie de apa in corp, una dintre problemele supraponderarilor. Dar, avand si efect diuretic, aceasta ajuta corpul sa elimine acest exces de apa si sare.Consumul zilnic de zeama de varza nu inseamna altceva decat privarea organismului de proteine si grasimi, atat de necesare functionarii corespunzatoare a acestuia, deci nasterea unor afectiuni ale diferitelor organe si creierului, dar si a unei stari de moleseala, oboseala, de lipsa de energie, corpul neavand "combustibilul" necesar declansarii resurselor de energie.
Ceea ce rezulta din aceasta dieta sunt doar lipsa provizorie a kilogramelor, afectiuni ale diferitelor organe, o stare de oboseala permanenta si un deficit nutritional imens. Nimic bun nici pentru silueta si nici pentru sanatate!
Dieta cu oua
De aceasta dieta chiar nu auzisem nimic, pana sa incep sa ma documentez despre ea. Este vorba de o dieta care include consumul excesiv de oua in alimentatie. Nu este vorba de un consum exclusiv de oua, ca in cazul dietei cu zeama de varza, dar nici prea "bogat" in alte alimente.
O astfel de dieta a fost declarata ca fiind una extrem de severa si restrictiva, persoanele care se hotarasc sa o urmeze fiind nevoite sa se lipseasca de alimente cum ar fi: dulciurile, legumele si lactatele , grasimi si carbohidrati deopotriva. In schimb, se poate consuma o cantitate infima de fructe si nu mai putin de 6 oua pe zi timp de 13 zile. Nici nu vreau sa ma gandesc la cat de suprasolicitat este ficatul in aceasta dieta!
De ce nu este sanatoasa? Pentru ca este o dieta saraca in vitamine, proteine, calciu si potasiu si se bazeaza pe un numar extrem de scazut de calorii zilnice, aproximativ 1000, ceea ce creeaza o senzatie de infometare inevitabila. Starea de extenuare si oboseala sunt efecte de neocolit din cauza carentei elementelor enumerate mai sus.
De asemenea, la fel ca si in cazul dietei prezentate anterior, kilogramele date jos pe timpul dietei pot fi puse treptat la loc odata cu revenirea la obiceiurile alimentare de dinainte de dieta.
Lichide si… numai lichide
Dupa cum spune si numele acestei metode, asa-zis "utile" de a slabi, dieta se bazeaza pe consumul exclusiv de lichide pe o anumita perioada de timp. Suna "apetisant", nu? In aceasta dieta se exclude complet nevoia fiziologica a omului de a se hrani, fara de care nu se poate supravietui. A, pai stai asa! Aceasta dieta exclude mancarea, atat de necesara bunei functionari a organismului, doar pentru o perioada scurta de circa… 5 zile. Dupa care se trece la introducerea in dieta a alimentatiei solide, dar in cantitati reduse si sarace in calorii, grasimi si carbohidrati.
Sa ne gandim logic: beau 5 zile numai apa plata si un amestec de apa fiarta cu multe lamai, propriu-zis mor de foame, iar dupa aceste 5 zile, dieta atentioneaza ca nu trebuie sa dam iama in frigider, ci trebuie sa adaugam treptat preparate solide in alimentatia noastra.
Personal, mi se pare usor nerealist si "dezechilibrat" demersul acestei diete. Am inteles de-a lungul timpului cat de importante sunt lichidele intr-o dieta, consumul acestora fiind de benefic sanatatii si siluetei noastre, dar nu inteleg aici consumul lor ca suport nutritional pe o perioada de timp. Mi se pare usor "inuman". Cred ca promotorii acestei diete au imbratisat cu entuziasm ideea ca fara apa nu poti supravietui decat aproximativ 3 zile, dar fara hrana poti ajunge pana la 3 saptamani. S-au asigurat ca nu se moare dintr-atat si au trecut la treaba! Altfel nu pot sa imi imaginez ce a stat la baza acestei diete.
O astfel de dieta nu ofera nutrientii necesari bunei functionari a organismului, privand corpul chiar si pentru 5 zile de proteine, grasimi, fibre si alte componente necesare pentru sanatate, ceea ce duce la scaderea imunitatii organismului, afectiuni ale aparatului digestiv odata cu reintroducerea alimentatiei solide, carente de vitamine, stari de oboseala, etc.
Dieta cu laxative
Nu exista o dieta propriu-zisa care sa se numeasca astfel, dar exista femei care apeleaza la o astfel de metoda pe post de "dieta".
O buna prietena a mea a apelat la un astfel de "truc" pentru controlul greutatii sale. Nu era si nu este o persoana supraponderala, dar ca orice femeie, mai avea nevoie de retusuri pe ici, pe colo. Nu demult a venit la mine si mi-a zis ca a gasit o metoda extrem de eficienta prin care sa slabeasca "un pic": laxativele. Initial a inceput cu ceaiuri cu efect laxativ, cel mai cunoscut fiind cel verde, anti-adipos. Astfel, ca dupa fiecare masa, ea bea cate o cana de ceai laxativ. Ulterior a inceput sa utilizeze ceaiul ca pe o bautura obisnuita, incepand putin cate putin sa inlocuiasca apa cu ceaiul respectiv.
La un moment dat, a participat la o petrecere unde consumase ceva preparate delicioase si dulciuri apetisante si i s-a parut ca este usor "supraincarcata". In momentul acela, a hotarat ca este timpul sa treaca de la simplul ceai laxativ la pastilele care au acest efect. Si incet, dar sigur, devenise chiar "dependenta" de el. Le considera "arma" ei impotriva kilogramelor in plus. Dupa putin timp, problemele digestive au inceput sa isi faca aparitia, dandu-i peste cap tot organismul: dureri de stomac, iritatii ale colonului, diaree, deshidratare si chiar senzatie de greata. Acesta este un exemplu de asa nu!
Nu folosi laxativele ca pe o metoda de slabire sau in exces, deoarece apar efecte dezastruoase asupra propriului tau corp!
Dieta cu grapefruit
Dieta cu grapefruit este asemanatoare celei cu oua. Se bazeaza tot pe un consum minim de calorii zilnic si includerea grapefruit-ului inainte cu 30 de minute de fiecare masa. Se bazeaza pe ideea ca acest fruct are calitatea de a arde grasimile intr-un mod mai alert decat altele si elimina rapid kilogramele in plus.
Povestea este asemanatoare dietei cu oua, si acest tip de dieta fiind unul destul de deficitar din punct de vedere nutritiv si avand acelasi efect atunci cand nu mai este urmata: de readaugare treptata a kilogramelor date jos pe timpul dietei, odata cu revenirea la obiceiurile alimentare de odinioara.
Poti slabi si altfel!
Ceea ce vrem sa evidentiem prin prezentarea acestor tipuri de diete este faptul ca nu putem slabi sanatos decat printr-o dieta echilibrata, care imbina intr-un mod util si benefic toate elementele necesare functionarii corespunzatoare a organismului: de la proteine, grasimi, carbohidrati la vitamine si minerale.
Nu putem slabi sanatos consumand un singur tip de aliment pentru o perioada indelungata: zeama de varza, grapefruit, oua etc., deoarece acestea nu contin ele singure toate elementele nutritive zilnice necesare.
Prin utilizarea acestor metode nu facem altceva decat sa ne dam peste cap intregul metabolism si sa declaram razboi impotriva propriului organism, care va ajunge obosit, lipsit de vlaga, cu o imunitate scazuta si cu afectiuni ale diverselor organe.
Nutritionistul sustine ca odata cu urmarea unor astfel de diete apar dezechilibrele in organism: se produce demineralizarea, deshidratarea, modificari hormonale (amenoree, dismenoree), pierderea de apa din organism.
In general, dietele care promit "marea cu sarea" (10 kg in 5 zile, 3 kg/zi, etc) nu sunt benefice organismului si dau nastere la celebrul de acum "efect yo-yo", aducand dupa sine atat repercusiuni grave asupra organismului din punct de vedere al sanatatii, precum si reintoarcerea kilogramelor "de cosmar" inapoi pe "silueta" ta.
Lygia recomanda consumarea a 5 mese pe zi, dintre care 2 de fructe si 3 principale (peste, legume) si consum cat mai mare de apa, deci o alimentatie echilibrata care sa ofere organismului aportul nutritiv necesare si un tonus proaspat. Ea recomanda, pe langa alimentatia echilibrata, somn suficient si multa miscare.
Tu ce metode folosesti pentru a slabi? Spune-ne mai multe pe forum.