Studiul condus de Peter Murphy si colegii de la Leiden University, publicat in jurnalul PLOS Computational Biology, arata ca fluctuatiile spontane ale dimensiunii pupilei prezic succesul luarii unor decizii.
O pupila mai mare indica, potrivit cercetatorilor, o performanta scazuta, din cauza variatiilor in ceea ce priveste deciziile luate de indata ce subiectilor le-au fost prezentate informatii relevante. Autorii studiului au constatat ca indivizii cu cele mai mari pupile tindeau sa nu fie constanti in luarea deciziilor.
Rezultatele au fost obtinute masurand dimensiunea pupilei inainte de fiecare segment al sarcinii pe care o aveau de indeplinit si monitorizand performanta in urma deciziilor luate. Rezultatele au fost apoi combinate cu un simplu model matematic care descria cum erau luate deciziile.
Aceste rezultate arata ca receptivitatea individului, masurata prin monitorizarea dimensiunii pupilei, este un factor determinant in ceea ce priveste variatiile deciziilor luate in raport cu mediul inconjurator. Cand indivizii sunt exagerat de receptivi, procesul de luare a deciziilor nu prezinta incredere si poate duce la urmari nedorite.
Rezultatele au fost obtinute masurand pupila a 26 de voluntari, int imp ce acestia efectuau un test bazat pe decizii influentate de imagini, inspirat din situatii de viata. Astfel, cu cat pupila este mai mica, receptivitatea scade, ceea ce inseamna ca individul este mai putin influentat de factori externi si poate lua decizii mult mai bune.
Murphy comenteaza: „Suntem nevoiti in mod constant sa luam decizii in legatura cu lumea in care traim. Cercetatorii stiu de multa vreme ca acuratetea acestor decizii difera de la om la om, in functie de momentul evaluarii, dar stim foarte putine despre aceste variatii si sursa lor. In acest studiu, aratam cat de precisa si de incredere este o persoana atunci cand ia anumite decizii prin simpla masurare a dimensiunii pupilei. Aceasta cercetare sugereaza ca luarea deciziilor este intr-o oarcare masura determinata de nivelul de vigilenta sau „excitare”, care poate fi descifrat analizand pupila. Aceste informatii noi ar putea fi valoroase pentru viitoare cercetari pe tema imbunatatirii capacitatii de a lua decizii mai bune in timp real.”
Citeste si:
5 trasaturi psihologice care iti gauresc bugetul
Becurile iti afecteaza deciziile - Ce sa faci pentru a evita gafele