Loredana Ionascu, psiholog la Clinica Terapia M ne explica ce se ascunde in spatele acestor gesturi si care este explicatia pentru care recurgem la ele. "Ticurile nu apar la maturitate…nu ne trezim cu ele peste noapte. Ele apar in copilarie si parintii incearca sa ne convinga -prin coercitie sau nu- sa renuntam la ele. Aceste ticuri pot evolua sau pot fi inlocuite cu altele -daca parintii au avut succes-." Aceste gesturi pe care nu le controlam constient si pe care nici nu le constientizam pana cand cineva nu ne atrage atentia apar, spune psihologul, in momentele de stres sau de anxietate.
Ne exprimam emotiile si sentimentele involuntar cateodata. Rosim atunci cand simtim privirea cuiva asupra noastra, ne jucam cu parul atunci cand ne-ar placea sa flirtam si un zambet ne invadeaza figura atunci cand intalnim o persoana care ne place. Sigur, arta disimularii e descoperita de unele persoane destul de devreme, in timp ce altele inca nu stiu ca fiecare gest pe care il fac spune ceva despre ei.
Emotia din spatele gestului
Sunt numeroase felurile in care ne manifestam atunci cand suntem nervosi: ne jucam cu mainile, incepem sa bataim din picior, ne jucam cu un obiect mititel (fie un pix, fie o bucatica de hartie), ne rupem pielitele sau, mai grav, ne roadem unghiile.
Loredana Ionascu: "Atunci cand ne trecem mana prin par, aranjandu-l sau doar mangaindu-l inseamna ca ne simtim pregatite sau dornice sa flirtam cu cineva, indiferent daca in jurul nostru se afla sau nu barbati disponibili. E cu totul alta situatia atunci cand esti stresata, atunci cand ai o prezentare sau un raport de terminat si iti treci mereu mana prin par pentru ca te enerveaza si nu stii cum sa il mai asezi ca sa nu iti stea in cale."
Una din cunostintele mele are o alta "meteahna", o serie de mici gesturi pe care le face atunci cand este nervoasa: incepe sa isi aranjeze fiecare cuta a imbracamintii, bluza e aranjata in detaliu, botinele sau pantofii sunt verificati sa nu aiba niciun fir de praf si pantalonii sau fusta verificati de cute. Psihologul spune ca persoanele care isi aranjeaza hainele atunci cand sunt stresate sunt acele persoane perfectioniste, care nu suporta ca aspectul lor sa aiba vreun "defect".
Raspunsul pe care ni-l da psihologul la aceasta intrebare este unul categoric: "In acest fel -indiferent care este gestul pe care il facem- noi ne exteriorizam nelinistea. In acelasi timp, acestea sunt gesturi de autolinistire si pe care le facem pentru a ne detensiona."
Loredana ne expune concluziile cele mai interesante ale unor studii care s-au facut in acest domeniu. Se pare ca persoanele au anumite reactii standard in momentele de anxietate maxima. Cel mai des aceste persoane isi ating o parte a corpului pe care, atunci cand erau sugari sau bebelusi, o atingea si mama lor, atunci cand incerca sa ii linisteasca. In acest fel, mangaindu-ne obrazul sau tinandu-ne cu mana de cap incercam sa readucem acea senzatie de ocrotire si de siguranta. Psihologul ne da si un alt exemplu, atunci cand ne spune ca de obicei in spitale si in salile de asteptare oamenii stau, de cele mai multe ori, cu capul in maini sau cu obrajii sprijiniti in palme.
Cum scap de un tic?
Te deranjeaza sa iti framanti mereu mainile sau sa te joci mereu cu mana in par atunci cand esti agitata? Afla cum ai putea scapa de aceste ticuri de la psihologul Loredana Ionascu: "In principiu, un om poate scapa de un tic sau de un gest pe care il repeta frecvent atunci cand este stresat atunci cand il constientizeaza. Fiecare dintre noi are un gest care ii este caracteristic, gest pe care il facem sau il repetam mai ales atunci cand suntem nervosi."
Atunci cand simti ca esti nervos si nu vrei nici sa iti rozi unghiile, nici sa apelezi la un alt tic, ai putea apela la aceste variante, sugerate de psiholog:
- mergi in baie si tine-ti mainile cateva secunde sub un jet de apa rece
- mototoleste o bucatica de hartie sau rupe-o in bucatele mici
- ai putea incerca sa arunci ceva pe jos (dar ai grija sa nu fie nici ceva de valoare care s-ar putea sparge, dar nici ceva care sa faca mizerie)
"Adevarul este ca, cu cat iti propui mai mult sa renunti la un tic, cu atat vei deveni mai nervos si nu te vei putea controla. La ticuri nu se renunta foarte usor…iar daca reusim sa ne oprim si sa nu mai avem un anumit tic, sunt sanse foarte mari ca noi sa il fi inlocuit cu altul."- spune psihologul de la Clinica Terapia M.
V-am spus care sun ticurile mele atunci cand sunt nervoasa sau pur si simplu emotionata. Acum e randul vostru. Care sunt gesturile pe care le faceti atunci cand sunteti agitate?