Educatorii stiu ca un set de tehnici pozitive este mult mai eficient in relatia cu un copil, fiindca acestea sustin dezvoltarea armonioasa si sporirea increderii in sine si il ajuta pe copil in interactiunea cu ceilalti.
Practic, se face diferenta dintre disciplinare si ghidare. Disciplinarea este definita ca un soi de antrenament care implica de regula concepte precum autoritate si supunere. Ghidarea, in schimb, este definita ca o modalitate de a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte propriul mecanism intern de control, o gandire pozitiva, care il ajuta sa isi indrepte singur greselile si erorile de comportament. Daca vorbim de disciplina, controlul este in mana adultului, iar cand acesta dispare din peisaj, copilul poate reveni la vechile obiceiuri sau, mai rau, sa se comporte precum un animal scapat din lesa. Ghidarea, insa, il ajuta sa se descurce si pe cont propriu, asimiland un set de reguli care devin in timp o a doua natura.
Iata cateva trucuri pe care sa le ai in vedere atunci cand incerci sa iti educi copilul:
1. Trateaza copilul cu respect
Este simplu, daca esti respectat, sansele ca tu sa ii respecti pe altii cresc considerabil.
2. Limiteaza numarul regulilor
Ai grija ca regulamentul sa fie unul al familiei si nu unul special pentru copilul tau, astfel incat sa nu se simta persecutat si fa in asa fel incat sa fie putine, cuprinzatoare si pozitive!
3. Ofera alternative
Cand exista posibilitatea, ofera-i doua variante dintre care sa aleaga, astfel incat sa nu aiba senzatia ca este obligat in totalitate sa faca ceva ce nu vrea.
4. Explica-i
Nu astepta sa iti ceara el explicatii, ci ofera-i cateva in momentul in care stabilesti o regula. Astfel ii arati ca nu ti s-a nazarit dintr-o data sa il pedepsesti si ca tii la el suficient incat sa il faci sa inteleaga ce gandesti si ce simti.
5. Redirectioneaza-l
Daca insista sa faca un lucru pe care i l-ai interzis, in loc sa-l pedepsesti sau sa-l trimiti in camera lui, mai bine roaga-l sa faca altceva, explicandu-i in acelasi timp de ce faceti asta si nu ceea ce vrea el.
6. Atentioneaza-l
Anunta-l din timp in legatura cu o schimbare, astfel incat sa fie pregatit si sa se poata pregati cum se cuvine, fie strangandu-si jucariile sau inchizand calculatorul.
7. Stabileste limite si respecta-le
Daca nu vrea sub nicio forma sa respecte indicatiile tale, ai grija ca schimbarea sa aiba loc, totusi, chiar daca la inceput cu ajutorul tau. Daca incepe sa planga, spune-i ca il intelegi si ca il asculti, dar ca dupa ce se linisteste veti incheia activitatea si veti respecta regulile.
8. Asculta-l
Poate ca nu te-ai gandit foarte bine la cum va arata o anumita regula in mintea lui, asa ca ai face bine sa-l asculti atunci cand iti spune ca nu e corect. Poate ca are chiar o idee buna pentru imbunatatirea regulii astfel incat sa fiti amandoi multumiti. In plus, daca il lasi sa aiba un cuvant de spus din cand in cand si faci ca ei uneori, vei avea un as in maneca atunci cand sunt neascultatori. Le poti aminti ca tu ai fost intelegatoare si ca ai nevoie ca ei sa iti intoarca favoarea.
Si tine minte: Un copil va coopera daca este tratat cu respect, daca ii sunt ascultate temerile si ideile, daca stie ce se asteapta de la el in mod clar. Fii constienta ca un copil are propriul mod de gandire si ca nu rezolvi nimic daca incerci sa ii anulezi punctul de vedere. Apeland la disciplina nu vei face decat sa il indepartezi, pe cand ghidandu-l il vei incuraja sa vina la tine ori de cate ori are o problema.
Citeste si:
Invata-ti copilul sa ierte - 5 tactici eficiente
Nu poti minti un copil - Figura te da de gol
Cum convingi copilul sa coopereze, fara pedepse dure si inutile