“Acum mai bine de un an am observat ca brusc imi scade apetitul sexual. M-am gandit ca e ceva temporar si nu m-am prezentat la medic, mai ales ca imi era jena sa vorbesc despre asa ceva . Din pacate situatia e din ce in ce mai grava si cu cat trece mai mult timp, cu atat e mai rau . In momentul de fata sunt efectiv exact ca inainte de pubertate. Nu ma intereseaza si nu ma tenteaza mai nimic, nu prea pot sa ma gandesc la ceva legat de sex si daca totusi reusesc, imi e aproape imposibil sa am orgasm”. Asa ar putea suna declaratia unui barbat ce sufera de o disfunctie erectila. Oa alta varianta mai poate fi si urmatoarea: “nu reusesc sa am o erectie completa, satisfacatoare pentru a intretine un contact sexual sau chiar daca obtin o erectie satisfacatoare, intervine ejacularea prematura.” . Partenerul tau se confrunta cu o problema asemanatoare? Ei bine, impreuna cu psihosexologul Jeni Chiriac de la Clinica TerapiaM, ne-am propus sa va sarim in ajutor.
Ce inseamna disfunctia erectila?
“Ceea ce noi popular asociem impotentei este disfunctia erectila, caracterizata prin imposibilitatea permanenta a barbatului de a obtine si mentine erectia penisului suficient de rigida, in scopul initierii si finalizarii unui raport sexual normal. Impotenta erectila poate fi electiva (fata de o anumita partenera) sau totala. Sa sesizam diferentierea dintre lipsa totala a erectiei (anaerectie) si erectia slaba sau de scurta durata, rara, dificila sau abandonata (diserectie)! Ca si fenomenologie, impotenta poate fi una primara, de exemplu in cazul celor care nu au avut niciodata un raport sexual vaginal (copulare) si una secundara care este valabila in cazul barbatilor care anterior au avut o activitate sexuala normala. In unele cazuri, impotenta erectila se asociaza cu scaderea sau lipsa (totala sau selectiva) libidoului. Ce anume ar fi indicat sa stiti inainte de a da un diagnostic? Ar trebui ca el sa isi aminteasca ordinea de lucru a propriei lui minti: pana sa recunoasca fata de ceilalti ca el are o problema (primul pas si cel mai important este sa o recunoasca fata de el insusi). Fiecare barbat s-a confruntat cel putin o data in viata lui cu intrebarea, temerea: ‘Sunt sau nu sunt impotent? Pot ajunge impotent?’ Ce factori, ce aspecte ar trebui sa fie avute in vedere? Este util sa stim exact care sunt factorii de risc legati de mediul extern (de ex: profesia, locul de munca); sa luam in calcul medicatia pe care o urmeaza sau pe care a urmat-o si care sunt posibilele lor efecte secundare; implicatiile diferitelor afectiuni urologice, neurologice sau psihiatrice, si nu in ultimul rand abuzul de alcool, tutun sau cafea. Cum te ajuta sa stii aceste lucruri despre el? Simplu! Cunoscandu-i excesele si factorii de mediu cu risc, il poti ajuta sa-si schimbe atitudinea fata de el si performantele lui sexuale, sa devena mai tolerant cu el. Ajuta-l sa inteleaga ca este important sa ceara sfatul si ajutorul specialistilor, atunci cand simte nevoia.”, explica Jeni Chiriac.
Cum o depistati?
Sexologul spune ca “tot ceea ce stie este ca il deranjeaza, ca ii este dificil sa accepte faptul ca asta i se poate intampla chiar lui. In suflet i se nasc sentimente contradictorii care cresc sentimentul de confuzie. Atentie! A se diferentia tulburarile de erectie de cele de ejaculare, orgasm sau libidou. Ce este necesar pentru realizarea unei erectii normale? Un bun echilibru psihic. Integritatea centrilor nervosi si a cailor nervoase cu rol in erectie. Continenta nervoasa normala. Pornind de la acest periplu putem afirma ca, de cele mai multe ori, impotenta poate avea mai multe cauze: particularitatile psihologice ale barbatului, climatul conjugal, etc.”
Ar trebui ca un barbat sa discute problema cu partenera sa?
“Da. Exista vechea zicala ca o problema impartasita este pe jumatate rezolvata’ si acesta este exact cazul disfunctiei erectile. Uneori partenerele, neintentionat, pun prea mare accent pe performanta barbatului. Daca barbatul are dificultati cu erectia, aceasta presiune poate cauza o disfunctie erectila. Discutarea problemei cu tine ii poate usura aceasta presiune si poate restabili normalitatea functiilor erectile. Este adesea folositor ca tu sa iti insotesti partenerul la medicul generalist si la specialist.” Acesta este sfatul Sexologului Jeni Chiriac!
Tratamente posibile
Tot alaturi de specialistul nostru am identificat cele mai importante tratamente existente pentru discunctiile erectile.
Terapie sexuala si/sau de cuplu
Cand factorii psihologici sau dificultatile din relatia barbatului cu partenera sa sunt considerate o cauza importanta pentru disfunctia erectila, poate fi recomandat un curs de terapie sexuala sau de cuplu. Acesta este foarte util in a ajuta cuplurile sa restabileasca o relatie cu implicatii sexuale atunci cand a trecut o perioada lunga fara contact sexual datorita disfunctiei erectile. Terapia sexuala este uneori sustinuta in combinatie cu alte forme de tratament.
Tratamente medicamentoase orale
Exista in mod curent patru medicamente administrabile oral autorizate pentru tratamentul disfunctiei erectile. Trei dintre aceste tablete sunt luate cu 30 minute pana la o ora inainte de activitatea sexuala si au o eficienta diferita ca timp. Celalalt este administrat sub limba cu 20 minute inainte de activitatea sexuala. Toate cele patru medicamente sunt eficiente si nu cauzeaza o erectie decat daca barbatul este stimulat sexual.
Terapia intrauretrala
Aceasta este o forma eficienta de tratament fara ace. O granula mica de medicament este introdusa in uretra, utilizand un aplicator disponibil special. Medicamentul este apoi absorbit prin peretele uretrei si trece in tesutul erectile, provocand o erectie in 5 sau 10 minute.
Terapie de injectare intracavernoasa
Aceasta este o forma de tratament foarte eficienta. Pacientul (sau partenera) este invatat sa injecteze medicamentul direct in corpul cavernos al penisului, atunci cand doreste o erectie. Erectia survine adesea in urmatoarele 15 minute dupa injectie. Procedura este usor de invatat. Sunt disponibile cateva produse diferite.
Dispozitive cu vacuum
Sunt disponibile cateva modele diferite de dispozitive de constrictie. In esenta, dispozitivul consta intr-un cilindru de plastic conectat la o pompa, care poate fi actionata manual sau cu baterii si unul sau mai multe inele de tensiune. Penisul este introdus in cilindru si activarea pompei reduce aerul din interiorul cilindrului, creand vacuumul. Aceasta procedura are ca rezultat atragerea sangelui inspre penis, care se mareste imediat intr-un mod similar unei erectii naturale. Odata ce s-a produs o erectie adecvata, o banda de tensiune este plasata la baza penisului pentru a mentine erectia. Vacuumul din cilindru este apoi eliberat si cilindrul este indepartat de pe penis. Este important ca inelul de tensionare sa fie de asemeni indepartat dupa 30 minute.
Tratament hormonal
Numai un numar mic de cazuri de disfunctie erectila este cauzat de anormalitati hormonale. Cea mai frecventa dereglare hormonala este un nivel redus de testosteron, care poate fi restabilit printr-o inlocuire adecvata. Nu este recomandat ca el sa ia preparate cu testosteron decat daca investigatiile de laborator confirma deficienta.
Proteze de penis
In mod esential, acestea sunt proteze introduse chirurgical in penis. Exista doua tipuri principale: tije semi-rigide care mentin penisul intr-o stare de rigiditate tot timpul, dar care ii permit sa se curbeze atunci cand nu mai este nevoie de o erectie. Cel de-al doilea tip este mai sofisticat si implica inserarea unui dispozitiv hidraulic care cauzeaza rigidizarea penisului la activarea unei pompe (implantata in scrot). Deoarece implantarea protezei peniene cauzeaza distrugerea ireversibila a tesutului erectil, aceasta nu ar trebui luata in considerare decat daca s-au epuizat celelalte forme de tratament.
Tratamente chirurgicale
Putinele cazuri de disfunctie erectila care sunt cauzate de anormalitati in fluxul sangvin inspre si dinspre penis pot fi tratate chirurgical.
Articol realizat cu sprijinul psihosexologului Jeni Chiriac de la Clinica TerapiaM.