Cercetatorii sustin ca a avea un prieten, o ruda sau un coleg de serviciu care divorteaza creste in mod substantial probabilitatea ca un cuplu sa se desparta, scrie La Repubblica.
Mai exact, studiul a scos la iveala ca divortul unui prieten sau al unei rude apropiate ii creste unei persoane cu 75% "sansele" de a face acelasi lucru; asta in timp ce divortul unui "prieten al unui prieten", unui coleg de birou sau simplu cunoscut, nu creste aceasta probabilitate "decat" cu 33%.
Prezenta copiilor are un efect reglator asupra acestei forme de "contaminare sociala", cum o numesc specialistii americani. Influenta unui divort intr-un cerc restrans de prieteni se reduce proportional cu numarul de copii pe care cuplu ii are. Astfel, cu cat cuplul are mai multi copii cu atat efectul contagios al unei despratiri poate afecta un cuplu.
Divortul nu trebuie sa se produca neaparat in proximitatea unui cuplu pentru ca acesta sa riste sa se "contamineze". Se poate lua si de la distante mari, arata sudiile americanilor.
Cercetatorii isi bazeaza observatiile pe statisticile furnizate de un grup amplu de persoane, studiat pe parcursul a 32 de ani. "Divortul ar trebui studiat si inteles ca un fenomen colectiv, ale carui efecte trec mult dincolo de cei direct implicati", este concluzia studiului condus de Rose McDermott, James Fowler si Nicholas Christakis, profesori de sociologie si psihologie.