Datorita crizei din spitale in ceea ce priveste cantitatea de sange, prea putini oameni primesc sangele de care au nevoie. 1 din 3 oameni nu beneficiaza de transfuzii atunci cand au nevoie. Deseori cei care doneaza sange sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sange.
Transfuzia de sange se realizeaza in cazul pierderii unei cantitati mari de sange. Pierderea de sange poate avea loc in cazul unor accidente, fie rutiere, fie casnice. O alta posibilitate este o interventie chirurgicala majora, precum indepartarea unor tumori. Bolile sunt al doilea mare motiv pentru care este nevoie de transfuzii de sange. Anemia hemolitica sau trombocitopenia sunt doar unele dintre acestea. In cazul In care suferiti de ulcer gastric activ, atunci stiti cat de importanta este transfuzia pentru viata voastra.
Avantajele donarii sangelui
Donatorii de sange ce doneaza periodic au dreptul sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, in fiecare an. In unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afectiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donari de sange.
Donatorii au dreptul sa primeasca rezultatele testelor inscrise in buletinul de analiza a sangelui.
Donatorii de sange ce doneaza periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, daca se depisteaza un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru este recomandat de catre medicul de colectare.
In ceea ce priveste sanatatea celui care doneaza. sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? In urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste, astfel ca, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui. Pe langa toate acestea, donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare si alte beneficii, precum:
- 7 tichete de masa
- zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii
- Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange
- Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.
Cum poti sa donezi?
Pentru a putea deveni donator de sange, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
- varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
- greutate 58-100kg femeile si 60-110kg barbatii
- tensiune arteriala sistolica intre 11 si 18mmH
- sa nu fi suferit in ultimele luni interventii chirurgicale
- femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
- sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 24 de ore inaintea donarii
- sa nu ai/sa nu fi avut urmatoarele boli:
- hepatita (de orice tip)
- TBC
- sifilis
- malarie
- epilepsie
- bruceloza
- ulcer
- diabet zaharat
- boli de inima
- boli de piele
- miopie peste (-) 6 dioptrii
Unde poti dona?
Centrele universitare
Centrele de transfuzie – lista centrelor in care se poate dona sange http://www.pentruviata.com/unde.html
Pentru mai multe detalii despre donarea sangelui : http://www.pentruviata.com/index.html
- Asociatia REACT
Anca Stefan
Presedinte executiv
telefon: 0727 732 360
e-mail: [email protected]
- U.N.S.R.
Gabriel Petrea
Presedinte UNSR
telefon: 0723 164 187
e-mail: [email protected]