Sa vedem insa dorintele cuplului. Dorintele care individualizeaza cuplul sunt de natura sexuala. In acest cadru al sexualitatii se tese intimitatea celor doi si se manifesta intimitatea. Cu toate acestea vom constata ca in aceasta intimitate exista numeroase rezerve, probleme, limite. Si atunci ne putem pune problema ce se intampla de fapt.
Sa spicuim la intamplare – ”el isi doreste sa faca dragoste, ea nu vrea”. Ce se intampla aici? El are o dorinta care nu este impartasita de ea. Vi se pare o explicatie multumitoare? Mie mi se pare ca aici se pune o problema a cuplului care ia forma acestui simptom – conflictul pe tema sexualitatii. Daca se intampla uneori atunci este de asteptat ca situatia sa nu fie una conflictuala ci conjuncturala. Dar daca situatia se generalizeaza si devine un mod de a fi?
Atunci criza cuplului ar fi evidenta. Dorinta este comuna? Ne putem intreba simplu ce simt unul pentru celalalt. Am constata cu usurinta ca situatia nu se modifica – ei simt ca pot sa fie impreuna si mai ales ca nu pot unul fara celalalt. Mai mult de atat. Am vedea ca in timpul terapiei lor ajung la un moment dat intr-o situatie care poate o sa vi se para bizara. Cand ea isi modifica punctul de vedere si opteaza pentru o relatie sexuala comuna, schimbarea apare si la el – nu mai simte o atractie pentru ea.
Acest lucru ne poate face sa gandim ca problema este in alta parte si mai ales ca este una a legaturii lor si nu a unuia sau altuia dintre ei. In absenta acestei observatii am putea sa constatam cu usurinta si pe buna dreptate o stare depresiva a ei in care absenta dorintei sa fie evidenta. Si am putea gandi ca daca ea ar depasi depresia atunci situatia s-ar modifica in mod direct. Dar lucrurile nu stau numai asa. Si atunci putem sa vorbim despre o problema a legaturii.
Aceasta situatie este raspandita si ne conduce la ideea unei legaturi bazate pe razbunare. Dar intr-un alt plan ne putem intreba cum circula fantasma in acest cuplu. Si care este ea. Este o fantasma a razbunarii sau una a interdictiei? Este una in care sexul este interzis, ilicit sau este una in care fiecare incearca sa puna in scena o fantasma a frustrarii celuilalt. Ajungem cu usurinta in planul sadismului si masochismului. Dar acest lucru nu ne duce prea departe. Totusi ce poate sa fie semnificativ plecand de la aceasta situatie este urmatorul lucru:
Dorinta intr-un cuplu se manifesta si ca fantasma. Cuplul are o fantasma comuna la care adera si in virtutea careia s-a constituit. Modul in care circula fantasma intre cei doi este cea care permite starea de bine sau de rau pe care cuplul o parcurge. Cand cei doi nu reusesc sa rezoneze inconstient la fantasma celuilalt se produce o ruptura. Scopul terapiei de cuplu este de a reface capacitatea de rezonanta si circulatia fantasmatica. In absenta acestui obiectiv am vorbi despre o ameliorare a starii de cuplu. Acest lucru imi este confirmat de faptul ca am intalnit mai multe cupluri care dupa o terapie care a functionat au ajuns sa aiba destul de multe dificultati care au recidivat. De ce?
Pentru ca a invata pe cineva sa faca ceva e usor, a o face in mod natural este dificil. Iar terapia analitica de cuplu isi propune sa lase legatura de cuplu si de familie sa se manifeste natural. Iar acest lucru este posibil daca plecam de la dorinta. Totusi dorinta nu este accesibila usor. Faptul ca cineva spune ca isi doreste ceva este doar o parte din scenariu. Restul este inconstient si posibil de atins prin asociatie libera grupala sau individuala.
Claudiu Ganciu
Psihoterapeut de orientare analitica
Cabinetul de Psihoterapie Analitica de Cuplu
Tel: 0722 453 906
Mail: [email protected]