Dortmund a inceput sa-si scrie istoria inca din anul 880, sub un alt nume ce-i drept, Throtmanni, dupa 1320 aparand in scrierile vremurilor drept “Dorpmund”. In anii 2000 devin unul dintre cele mai “verzi” orase europene, cu 280 de kilometri patrati de parcuri si gradini.
Cel mai extins parc, Westfallenpark isi imbie vizitatorii fie la plimbari linistite pe aleii, fie la miscare in aer liber sau chiar la evenimente culturale. Integrat in Westfallenpark se afla si Rosariumul, al treilea ca marime din lume, ce adaposteste peste 3.000 de specii si varietati de trandafiri.
Si pentru ca se apropie luna soldurilor, Dormund este renumit si ca centru al cumparaturilor, primind vizitatori din toate colturilor Europei. De la sfarsitul lunii ianuarie pana la jumatatea lunii februarie reducerile in magazine pot ajunge chiar si la 80 – 90%. Cele mai renumite strazi de shopping sunt Westenhellweg, Ostenhellweg si Hansastrasse. Iar Bruckstrasse si Leppingstrasse devin din ce mai populare printre localnici si turisti.
Dintr-un sejur in Dortmund nu trebuie ratata nici Gradina zoologica ce se intinde pe o suprafata de 28 de hectare si adaposteste peste 2.500 de animale din toate zonele lumii, dar nici parcurile Romberg sau Fredenbaum.
Cuprins in regiunea Ruhr, cea mai mare zona cultural-artistica europeana, Dortmund face cinste culturii germane, atat de apreciate la nivel mondial.
Muzeul am Ostwall surprinde secolul XX prin colectia de tablouri, sculpturi, obiecte de arta si fotografii datand din Evul Mediu Clasic pana in zilele noastre. Specifice intregii zone industriale Westfphalia sunt Muzeele Industrial amenajat in fosta mina de carbune Zollen si Hoesch-Museum amenajat din fondurile lucratorilor in otelarii, iar Muzeul Portuar informeaza vizitatorii despre trecutul naval al orasului. Alte muzee ce merita vizitate sunt cel de Istorie Naturala, al Automobilelor sau Memorial Steinwache, o fosta casa memoriala din timpul Gestapo-ului.
Istoria de peste 1300 de ani a Dortmundului este transpusa in lumea moderna atat prin bisericile medievale cat si prin castelele din imprejurimi ce s-au pastrat intacte in fata timpurilor schimbatoare. Cele mai cunoscute sunt: Haus Bodelschwingh (cel mai mare castel din Dortmund), Haus Dellwig (asupra caruia si-au pus amprenta doua stiluri, baroc si renascentist), Haus Rodenberg (construit in secolul al XIII – lea), Haus Wenge (mosie aristocrata, construita intr-un stil gotic), Haus Westhusen (folosit astazi ca pensiune de odihna) si The Romberg Park Gatehouse (construit in secolul al XVII – lea, astazi adaposteste o galerie de arta).
Dortmund se remarca si ca un oras sportiv, peste 140.000 de locuitori fiind inscrisi intr-unul din cele 600 de cluburi sportive. Nu mira pe nimeni daca peste 38.000 din ei sunt inscrisi la un club de fotbal. In plus, Borussia Dotmund, echipa emblema a orasului este primul club german care a castigat un trofeu european
La o distanta de numai 2 ore de Bucuresti putem servi mancare specific nemteasca la unul dintre restaurantele din Dortmund. Un fel porneste in medie de la 10 euro. Neaparat trebuie incercate si feluritele tipuri de bere. O noapte de cazare in Dortmund porneste de la 40 de euro.