Imbatranirea (“aging”) este un proces fiziologic inevitabil, care se petrece la nivelul intregului organism, dar schimbarile cele mai evidente se petrec la nivelul celui mai intins si vizibil organ - pielea. Aceasta este supusa factorilor determinanti ai imbatranirii ce actioneaza atat din interior, cat mai ales din exterior.
Procesul de degradare, cu varsta, a pielii se traduce prin incetinirea proceselor metabolice celulare, diminuarea schimburilor intercelulare, atrofia cu pierderea elasticitatii tesutului si scaderea capacitatii de retinere a apei. Suprapunerea factorilor extrinseci (stress, oboseala cronica, fumat, poluare si in mod principal expunerea cronica la soare) duce la un raspuns compensator din partea epidermului, ce consta in ingrosare, cresterea melanogenezei, aparitia elastozei masive, degenerarea colagenului si afectarea microcirculatiei.
Aceste mecanisme, atat de frumos spuse stiintific, explica de ce dupa 35 de ani pielea incepe sa devina uscata, lipsita de tonus, ridata, cu linii de expresie, cu pete maronii, cu vase dilatate, vizibile la nivelul pometilor si nasului. Cand ne uitam in oglinda, parca pometii nu mai sunt atat de proeminenti cum ii stiam, colturile gurii sunt cazute, pleoapele nu mai sunt asa suple, trasaturile sunt mai aspre, volumele faciale s-au schimbat!
Putem face ceva? Bineinteles ca da. Totul depinde de noi, de modul in care alegem sa traim, de felul in care ne "administram" timpul. Timpul? Da – timpul. Cat de mult timp aloci intr-o zi obisnuita ingrijirii tale? Statisticile spun ca avem nevoie de minim o ora.
De fapt ce ne dorim?
Ne dorim sa fim frumoase, sa aratam bine in orice moment al zilei, atat dimineata cand ne trezim, cat si seara cand ajungem acasa, obosite, sa nu apelam la cantitati impresionante de farduri pentru a ascunde semnele varstei, sa ne purtam anii cu verticalitate si mandrie! De aici s-a nascut conceptul de anti-ging.
Din timpuri imemoriale, oamenii au cautat elixirul tineretii vesnice. Este cunoscut lucrul ca insasi Cleopatra facea baie in lapte cu miere pentru a-si pastra tineretea si frumusetea pielii. Femeile din India si Egiptul antic foloseau diferiti pigmenti din plante pentru a-si colora buzele si pleoapele in acelasi mod in care sunt folosite rujul si fardurile astazi.
De-a lungul timpului s-au descoperit o multime de remedii si proceduri care promit "tinerete fara batranete". Tot felul de pilule, licori, diete, programe de fitness, hormoni, creme, extracte, terapii invazive sau mai putin invazive sunt listate pe internet, unele mai eficiente, altele mai putin.
Dar pe care le alegem? Care sunt indicate pentru noi? Ce e mai bun? Au efecte secundare? Care? Cat costa? Sunt intrebari pe care fiecare dintre noi le avem in minte cand citim sau auzim de la prieteni despre o noua tehnica de intinerire. La toate aceste intrebari iti poate raspunde doar medicul dermatolog sau chirurg, care dupa o prealabila consultatie, va stabili tipul tenului tau, gradul de imbatranire cronologica si de fotoimbatranire, afectarea volumetriei faciale. Apoi, in functie de asteptarile tale si de starea generala de sanatate, iti poate spune care metode poti aplica si in ce ordine.
Acesta "ordine" este esentiala, pentru ca degeaba vom face un "facelift" chirurgical pe un ten patat de soare. Rezultatul va fi un dezastru. Modificarile pigmentare vor fi si mai evidente decat inainte pe o piele intinsa. Sau ce rezultat crezi ca va avea injectarea de Botox in jumatatea superioara a fetei, la o femeie trecuta de 50 ani, fara a umbla la jumatatea inferioara? In nici in caz unul bun. Varsta va fi tradata de ridurile din jurul gurii si de santurile nazolabiale adanci. In aceste cazuri sfatul estetic din partea unui specialist se doveste a fi esential.
Trebuie sa invatam cum sa ne ingrijim, sa adoptam un mod de viata sanatos, sa abordam viata cu stil, pentru ca frumusetea vine din interior. Daca ne vom simti tinere atunci vom arata tinere! De aceea ne-am gandit ca pe parcursul acestei rubrici sa vorbim despre tehnicile de intinerire, despre indicatiile lor, de la creme si plante pana la injectii, lasere si chirurgie, despre tenul cu probleme si ingrijirile speciale, despre frumusete si femeia moderna, de cariera, despre atitudine.
Dr. Dana Popoiu
Medic specialist dermatolog
Clinica Dermestetica