Vorbim despre acele seri si nopti pe care le-ai impartasit cu cei mai buni prieteni sau cu familia sau cu acei prieteni care au devenit practic familia ta de peste hotare.
Acele zile lungi care s-au transformat in nopti in care te-ai plimbat prin parcuri, prin orase si te-ai simtit incredibil de fericita ca esti in viata. Ai o multime de amintiri, poti vizualiza momentele intermitente si trecatoare si chipurile oamenilor pe care i-ai iubit candva, ii iubesti acum sau pe care ii vei mai iubesti.
Nu exista fotografii, nici filmulete si nici versiuni digitale din acea noapte. Nu poti sa te intorci la ea printr-o simpla privire a unei fotografii sau cu ajutorul unui link de pe Facebook care duce catre un video in care te rogi la Dumnezeu sa nu apari. Acestea sunt amintirile care nu au fost publicate, postate si pe care nu poti da click.
In ele existi doar tu si o amintira vaga a unei perioade minunate. Este doar ceva ce tu si prietenii tai puteti incerca sa va amintiti doar atunci cand sunteti impreuna, aducand la suprafata acele momente si acele sentimente din nou si din nou.
Nu poti vedea locul sau timpul, dar poti sa iti amintesti rasul si cat de mult te-ai distrat. Poti sa iti amintesti dragostea pe care o aveati unul pentru celalalt. Asta este ceea ce face ca momentele de genul acesta sa fie atat de speciale, deoarece momentele nu au fost transformate in ceva digital si nu au fost pierdute din cauza unor gadgeturi si sunt momente rare.
Cifrele arata ca suntem dependenti de social media
Potrivit unui raport anual despre tendintele de pe internet distribuit de Kleiner Perkins Caufield & Byers, oamenii sunt pe telefoanele lor mobile de 150 de ori pe parcursul unei zile, in medie. Asta inseamna ca de 150 de ori incetam sa ne mai uitam in jurul nostru si pur si simplu ne uitam in jos. De 150 de ori refuzam sa facem parte din acel moment si ne indepartam, ne izolam pentru a-l digitaliza. De 150 de ori - dintr-un interval scurt de 24 de ore - am ratat o clipa, un moment. Si in fiecare zi facem acest lucru.
Potrivit specialistilor, cele mai frumoase amintiri pe care le detinem, cele care raman cu noi pentru tot restul vietii si ne calmeaza in cele mai intunecate momente nu sunt cele pe care ni le putem aminti prin intermediul unei fotografii sau pe care le putem retrai printr-un filmulet.
Ele sunt acele amintiri pe care nu ni le putem aminti, nu le putem salva in iCloud si nu le putem trimite prietenilor pe email. Sunt amintirile pe care le-am trait, le-am experimentat si am refuzat sa ne indepartam de ele o secunda pentru a incerca sa le stocam pentru mai tarziu.
Iata cateva argumente care sustin aceasta idee, potrivit careia cele mai bune amintiri sunt cele pe care nu ti le poti aminti:
1. Esti implicata in acel moment, nu esti blocata in spatele unui ecran.
In loc sa iti petreci timpul verificandu-ti dispozitivul (tableta sau smartphone) de noua ori intr-o ora - care este media, potrivit Daily Mail, mai bine traiesti cu adevarat aceste momente, deoarece asa arati cat sunt de pretioase si de valoroase. Sunt momentele in care nu te-ai oprit sa iti scoti telefonul din buzunar. Este acel timp in care ai dansat pe muzica in loc sa stai acolo si sa filmezi. Sunt momentele in care nu te-ai oprit sa faci o fotografie, nu ti-ai pus prietenii sa se intoarca la poza. Da, poate acum nu iti poti aminti clar, dar inca mai poti sa simti ce ai simtit atunci.
2. Iti pasa mai degraba de ceea ce faci acum si nu te gandesti cum vei arata mai tarziu.
Toata lumea duce o viata dubla: cea pe care o poti vedea si cea pe care o poti urmari. Ai o latura sociala a ta, si o latura ce tine de social media. Ai fata pe care o ai zi de zi, si fata pe care o prezinti pe Facebook.
Drept dovada a vietii duble pe care o duci, exista o categorie de oameni care pot fi vazuti in prezenta ta, salbatici, murdari, dezordonati, uneori persoane urate, in preajma carora esti pur si simplu tu insati. Apoi exista versiunea ta online, in spatiul virtual. Mereu cool, mereu sexy, mereu zambitoare, intr-o tinuta fabuloasa, la brat cu cineva fabulos. Ati facut atat de multe lucruri impreuna. Si da, ai si poze care o dovedesc.
Insa viata ta falsa nu se compara cu viata ta reala, cu acea viata pe care oamenii niciodata nu o vor cunoaste, nu vor sti detalii despre ea, nu vor putea sa ii dea un "like". Nu vei avea imortalizat momentul in care pe strada dai peste un actor si ii strangi mana. Nu, doar tu si el aveti amintirea acestui moment, nu exista o dovada. Prin urmare, sunt importante doar acele momente in care ai uitat sa faci o fotografie sau te-ai bucurat pur si simplu de acel moment asa cum era si normal sa te bucuri: fara sa te concentrezi pe alte lucruri.
3. Te concentrezi mai mult pe cum te face sa te simti decat pe modul in care arata.
Iti amintesti de sentimentele pe care le-ai avut la un concert, nu de cat de aproape erai de scena. Iti amintesti ritmul muzicii, nu calitatea sunetului pe care ai reusit sa il obtii pe telefonul tau. Iti amintesti energia, pulsul electrizant din jurul tau, nu iti amintesti selfie-ul perfect pe care poti sa il faci cu scena in spatele tau.
De fiecare data cand faci asta, de fiecare data cand iti acorzi timp pentru a "fura" secunde sau minute pentru a crea renasterea perfecta a experientei tale, de fapt, fara sa iti dai seama, te indepartezi de acea experienta, ii rapesti esenta. Pierzi din vedere imaginea de ansamblu, acel moment pur, crud, si incerci sa faci altceva din el. Sursa.
Citeste si: Amintirile stramosilor, cauza fobiilor tale - Iata cum este posibil