Cercetătorii care analizează durerea ca fenomen spun că nu numai că femeile suferă din cauza unor afecţiuni mai dureroase, dar şi percep durerea mai intens decât reprezentanţii sexului masculin.
"Povara durerii este substanţial mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi", spune psihologul Roger Fillingim, "iar asta i-a determinat pe cercetătorii ca mine să se întrebe dacă nu cumva sistemul de percepţie a durerii este diferit la femei, comparativ cu bărbaţii."
Pentru mai bine de două decenii, Fillingim a studiat diferenţele de gen la capitolul durere. El recrutează voluntari sănătoşi, de sex feminin şi masculin, pentru a lua parte la sesiuni experimentale de inducere a durerii, folosind diverşi stimuli, printre care şi presiune, cald şi rece sau stimulare electrica. Stimulii sunt, de regulă, aplicaţi pe mână sau braţ, iar pe măsură ce intensitatea stimulului creşte, voluntarul este rugat să noteze durerea cu o notă de la zero la 10, unde zero inseamnă nedureros, iar 10 este cea mai puternică durere pe care o poti suporta. Dacă se ajunge la nivelul 10, Fillingim opreşte imediat experimentul.
"De regulă, femeile raportează aceiaşi stimuli ca fiind mai dureroşi decât îi evaluează bărbaţii", arată Fillingim, subliniind că acelaşi stimul este aplicat tuturor, aşa că orice diferenţă în privinţa percepţiei durerii nu poate fi cauzată de stimulul folosit, întrucât este calibrat pentru a fi la fel la toată lumea.
Cercetătorii suspectează, însă, că bărbaţii pot fi mai puţin dispuşi să recunoască faţă de ceilalţi că simt durerea. Ba mai mult, poate că femeile au învăţat să trăiască cu durerea şi sunt mai obişnuite să vorbească despre asta.
Există speculaţii în ceea ce priveşte cauza diferenţei de percepţie, iar uma dintre ele se leagă de nivelul sporit de estrogenu progesteron şi de fluctuaţiile acestuia în organismul unei femei, care contribuie la accentuarea senzaţiei de durere. Bărbaţii au un nivel sporit de testosteron şi există studii care arată că acest hormon acţionează ca protector împotriva durerii şi este asociat cu o sensibilitate scăzută la durere.
Ce este cu adevărat interesant în ceea ce priveşte rezultatele studiilor pe această temă este faptul că indivizii care fac tranziţia de la bărbat la femeie raportează mai multă durere după schimbarea de sex, în timp ce indivizii care trec de la femeie la bărbat, nu raportează prea multe diferenţe în ceea ce priveşte durerea după tranziţie.