Cercetătorii spun, însă, că tindem să avem mult prea multă încredere în partenerul de cuplu când vine vorba de infidelitate, iar scenariul în care acesta calcă strâmb este rareori luat în calcul.
Potrivit studiilor, femeile au tendinţa să creadă că partenerii nu sunt capabili sau dispuşi să înşele, gândire care nu se regăseşte, însă, şi în rândul reprezentanţilor sexului opus.
Psihologii de la University of Calgary şi McMaster Children's Hospital au încercat să afle ce gândesc partenerii despre frecvenţa aventurilor extraconjugale, atât în cadrul propriei relaţii, cât şi în cazul altor cupluri.
La studiu au participat 200 de subiecţi, cu vârste între 17 şi 32 de ani, care îşi cunoşteau partenerul, în medie, de 2 ani.
Subiecţii au răspuns la o serie de întrebări legate de încredere, angajamente şi infidelitate - un termen care nu a fost definit, interpretarea fiind lăsată la latitudinea participanţilor.
Psihologii au folosit apoi răspunsurile pentru a estima aşteptările acestora cu privire la şansele ca partenerul să înşele pe viitor sau dacă au făcut-o deja.
Participanţii au estimat că un individ are, în medie, şanse de 40% de a înşela, iar 9% dintre ei au recunoscut că au înşelat în trecut.
Cu toate acestea, numai 5% dintre participanţi au crezut că propriul partener i-a înşelat sau i-ar înşela vreodată.
Cu alte cuvinte, procentul celor care au înşelat este dublu comparativ cu procentul celor care cred că partenerul ar fi dispus să facă acest lucru.