Cercetatorii de la University of New South Wales au scos la iveala cum poate un fost partener sa influenteze urmasii unui alt barbat.
Stiinta aduce o explicatie plauzibila pentru acest fenomen inedit, iar infidelitatea nu intra in ecuatie.
Poate parea cusut cu ata alba, insa cercetatorii au descoperi o noua forma de mostenire non-genetica, in urma careia apar modificari in cazul urmasilor.
Se aplica, insa, momentan, doar in cazul mustelor.
Folosind ideea discreditata a telegoniei, care dateaza din vremea Greciei Antice, cercetatorii Angela Crean, Russell Bonduriansky si Anna Kopps, de la UNSW Australia, au facut teste in cadrul carora au manipulat dimensiunea masculilor si au studiat trasaturile urmasilor.
In mod surprinzator, au constatat ca dimensiunea urmasilor era determinata de trasaturile primului mascul care se imperechease cu femela, mai degraba decat de cel de-al doilea, care a contribuit la conceperea lor.
„Descoperirea noastra complica toata perspectiva asupra modului in care diversitatea este transmisa din generatie in generatie, dar deschide noi posibilitati si aventuri in ceea ce priveste cercetarea”, a subliniat autorul studiului, Angela Crean.
Asadar, daca se intampla ca unul dintre urmasi sa semene cu un fost partener, exista o alta explicatie in afara de infidelitate.
„Atunci cand credem ca am lamurit lucrurile, natura ne da peste cap si ne arata cat de mult mai avem de invatat.”
Potrivit cercetatorilor, o teorie plauzibila ar fi aceea ca moleculele din lichidul seminal ale primului partener sexual pot fi absorbite de ovulele nefecundate, ajungand sa influenteze cresterea urmasilor unui viitor partener.
Pentru a testa teoria, echipa a hranit diferit inca din stadiul de larva masculi si femele, dupa care au imperecheat femelele hranite cu o dieta slab calorica, pe rand, cu masculi din ambele categorii.
Pe masura ce femelele s-au dezvoltat, au fost imperecheate din nou si apoi au fost studiati urmasii.
„Am constatat ca desi al doilea partener era cel care a ajutat la conceperea urmasilor, dimensiunile acestora era determinata de ce mancase fostul partener in stadiul de larva”, a explicat Angela Crean.
Studiul a fost publicat in jurnalul Ecology Letters.
Citeste si:
Cum sa-ti determini copilul sa manance tot din farfurie
Copiii spun lucruri trasnite: 5 adevaruri despre relatii si casnicie
Faceti asta impreuna si vei avea copii premianti!
Sursa: news.com.au