Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»

Doza ta zilnica de soc urban!

De în Monden 3 iun 2009
Vedem la fiecare pas cum Bucurestiul inglobeaza imagini futuriste suprapuse inestetic peste cele clasice, ruine si constructii de lux, spatii industriale dezafectate si temple ale erei consumeriste mall-uri si hipermarketuri imprastiate fara nicio logica. Vrem sa ne aliniem marilor capitale europene insa nu stim sa reciclam diferentiat, cosurile de gunoi destinate pentru acest lucru fiind mai mult obiecte de design urban lipsite de utilitate. Parcam pe trecerea de pietoni, facem lifturi pentru persoanele cu handicap la metrou, pentru a merge de la Gara de Nord la Gara de Nord. Feminis.ro a surprins cateva dintre anomaliile si contradictiile urbane ale Bucurestiului.

Rampele pentru persoanele cu handicap
 
Rampele pentru scaunele cu rotile sunt facute mai mult de ochii lumii decat pentru a raspunde cerintelor celor carora le sunt destinate. Atat in sectorul public, cat si in cel privat au aparut improvizatii inestetice si uneori imposibil de utilizat, poate doar de pasionatii de sporturi extreme.
 
Lifturile de la Metrou
 
Persoanele cu dizabilitati locomotorii vor avea la dispozitie lifturi si alte dispozitive care le vor ajuta sa aiba acces in statiile de metrou, ne ameninta din 1989 autoritatile. Pana acum singurele statii cu lifturi sunt 1 Mai, Gara de Nord si Piata Unirii, mult prea putin, daca este sa tinem cont de pretentiile de capitala europeana pe care le are Bucurestiul.
 
Galben, verde si albastru - containerele diferentiate

La ghena blocului nu se arunca decat gunoiul menajer, iar ambalajele reciclabile trebuie duse separat in containere amplasate in locuri speciale. Firmele producatoare de ambalaje sunt obligate sa recicleze PET-urile, sticla, hartie, iar containerele diferentiate, frumos colorate in galben, verde si albastru sunt in tot Bucurestiul.

Pana aici totul suna foarte bine, numai ca la o privire mai atenta aceste containere fie sunt goale fie au orice altceva in ele decat ceea ce ar trebui.
 
Pe de o parte sunt amplasate in locuri in care nimeni nu se aventureaza sa mearga sa arunce, pe de alta parte inca suferim la capitolul "responsabilitate sociala". Nu suntem  asa de eco pe cat ne credem!
 
Teresele supendate ale Centrului Vechi
 
Cuprins intre Piata Unirii, Calea Victoriei si Piata Universitatii centrul Istoric al Bucurestiului e o ruina, iar ultimele monumente interbelice isi dau sfarsitul sub ochii nostri. Totusi, in mijlocul acestei nepasari comerciantii din zona isi cotinua negotul. Magazine cu staif stau usa-n usa cu maghernite parasite, pline de gunoaie si tot felul de deseuri.
 
Lucrarile de reabilitare pentru care a fost inchisa circulatia in zona intarzie sa se vada. Teresele pub-urilor, cafenelelor si restaurantelor din zona lovita de "boala reabilitarii", pentru care doctorul Oprescu nu are inca o reteta (contractul cu firma care se ocupa a fost reziliat, n.r) sunt acum supendate peste tevile de canalizare.
 
Tu(r)nurile Capitalei

 
Spatiile verzi publice sunt distruse pentru a construi mall-uri, restaurante, locuinte de lux. In mijlocul unor zone urbane deja aglomerate apar grandioase proiecte imobiliare. Traficul si arhitecturia din multe zone ale Bucurestiului sunt sugrumate de constructii care nu au nici in clin nici in maneca, nu doar cu arhitectura din zona ci nici cu infrastructura subrezita de trecerea timpului.

Identitatea culturala a Bucurestiului este distrusa de nepasarea si indiferenta autoritatilor si de interesele meschine ale dezvoltatorilor industriali cu mai multa eficienta decat a incercat sa o faca buldozerele din regimul comunist. Turnul Bancorex, din Centrul Istoric, cel de langa Biserica Armeneasca, turnul de la Piata Charles de Gaulle, turnul de pe Bulevardul Ion Mihalache sunt doar cateva dintre tu(r)nurile prin care Bucurestiul viseaza la grandoarea New-York-ului.
 
Sarac lipit-dar locuiesc in centru!

 
In spatele blocurilor cu chirii ametitoare din zona Piata Unirii, Piata Universitate sau Piata Romana si chiar in Centrul Vechi al Bucurestiului se afla o alta realitate - zeci de familii locuiesc in case lipsite de utilitati precum apa sau canalizare. In Bucurestiul anului 2009, acestia aduc apa in bidoane, se inghesuie in camere mizere ale caror ferestre au in loc de geam cate o folie de plastic si care risca sa se prabuseasca peste ei in orice moment.
 
Zonele "centru vechi", cum se numesc aceste suprafete de concentrarea teritoriala a saraciei sunt arii centrale de case, care au fost nationalizate in perioada socialista si care sunt intr-o stare avansata de degradare, multe fiind in prezent locuinte sociale sau cu chirie repartizate de catre autoritatile locale familiilor sarace.
 
Bucurestiul postindustrial

"Dupa ce, incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea, industria a devenit o prezenta economica si culturala importanta in peisajul orasului, in ultimii 10-15 ani ea a inceput sa se contracte. Pe langa procese urbane, cum ar fi suburbanizarea, gentrificarea si aparitia ghetourilor, dezindustrializarea Bucurestiului reprezinta una din tendintele majore ale istoriei recente a orasului", spune antropologul Liviu Chelcea.

Dezindustrializarea este o transformare economica, dar si una culturala. Nu doar icoanele sau castelele au intelesuri, ci si tehnologia si fabrica "semnifica" ceva, si intreg peisajul urban generat de dezindustrializare, situat intre fetisurile "maidanului industrial" si cele ale "complexului rezidential".

Asistam la o reconversie functionala a importante cladiri din patrimoniu industrial. Utilizarile actuale ale spatiilor industriale schimba noul peisaj al orasului. Mall-urile din Bucuresti, simbolurile erei consumeriste sunt construite  pe scheletul "circurilor foamei", constructii mostenite de la "vechiul regim", care trebuia sa devina complexe agroalimentare in anii comunismului.
 
Fabrici, uzine, depozite, mai noi sau mai vechi, in picioare sau in ruine, refolosite sau darapanate, toate se inghesuie in Capitala tarii. Unele isi mai pastreaza povestile, altele au fost uitate, dar toate sunt in mijlocul nostru, la fiecare pas.
 
Sociologul Constantin Schifirnet explica dinamica modernizarii societatii romanesti prin teoria formelor fara fond, dezvoltarea fiind una inversa de la afirmarea spiritului national si de la constructia politica spre dezvoltarea economica-  o modernitate mozaicata, nestructurata, lipsita de orice fel de logica. Toate anomaliile, contradictiile, discrepantele aparute in procesul de modernizare sunt, de fapt, fenomene caracteristice noului trend de dezvoltare capitalista realizata se pare dupa ureche in "micul Paris".

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 apr