Carnea bine fripta pe gratar, micii, cartofii copti sunt in centrul atentiei in zilele ce urmeaza, spune Dr. Menci. Iar daca nu stim cum sa pregatim corect carnea la gratar, ne punem sanatatea in pericol.
Cum pregatesti corect carnea la gratar - sfaturi de la Dr. Mencinicopschi:
1. Carnea nu trebuie sa fie prea bine facuta: crusta putin innegrita este de fapt o crusta carbonizata, ceea ce se traduce prin risc major de sanatate, spune specialistul. Prin urmare, ar fi bine sa o prepari potrivit: nici incomplet gatita, dar nici prea arsa.
2. Foloseste carne macra, cu cat mai putina grasime, si elimina pielea de pe pulpele si de pe pieptul de pui. In general, pestele contine mai putina grasime decat alte tipuri de carne, ceea ce il face o varianta mai sanatoasa; in plus, pestele se gateste repede.
3. Carnea care se prepara greu poate fi pregatita de acasa (de exemplu, la cuptor) inainte de a fi pusa pe gratar. Cu cat temperatura la care se pregateste carnea pe gratar este mai mare si cu cat timpul de preparare este mai lung, cu atat riscurile sunt mai mari.
4. Inainte de a folosi gratarul, ai grija sa fie curatat foarte bine, sa nu aiba urme de arsuri. Gratarul nu trebuie uns cu slanina. Cel mai indicat este sa ungi gratarul cu ulei rezistent la temperaturi inalte de frigere.
5. Pentru un gust deosebit si pentru a reduce riscul producerii substantelor cancerigene, condimenteaza carnea cu rozmarin, ghimbir, busuioc, menta, usturoi, sofran, piper, cimbru, marar, patrunjel. Carnea nu se asociaza cu paine, ci cu legume gatite corect la gratar si/sau cu salate bogate. Sursa: doctormenci.ro.
Citeste si: Reteta zilei de la doctor Menci: fasole verde cu usturoi
Doctor Menci iti spune cum sa combini corect alimentele
Doctor Menci explica de ce nu suntem egali in fata alimentelor