Dr Oana Clatici este medic specialist dermatovenerologie, Sectia Dermatologie-Ambulatoriu, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
„Trebuie sa stiti ca expunerea la ultraviolete reprezinta o ”insulta” care face pielea sa reactioneze. Se produce mai multa melanina si de aceea pielea devine mai inchisa la culoare determinand ceea ce unii numesc „ aspectul sanatos ”.In realitate este de fapt semnul unei agresiuni. In timp se va produce imbatranirea prematura a pielii si in unele cazuri, cancer de piele !”.
1. Cat de riscanta este expunerea la lampile cu ultraviolete (solar)?Exista o legatura intre cancerul de piele si frecventarea saloanelor de bronzat?
Solarul imita soarele, emitand doar Ultraviolete A si B, folosind o cantitate mai mica de Ultraviolete B fata de lumina naturala. Despre riscurile expunerii prelungite la soare se vorbeste de mult timp. Sunt cunoscute orele la care trebuie evitata expunerea la soare cat si rolul benefic al folosirii cremelor de fotoprotectie.
Mult timp, Ultravioletele A au fost considerate ”cele bune ” deoarece nu sunt implicate in producerea arsurilor, ci determina bronzul. Astfel a aparut moda expunerii la solar.
Studiile actuale demonstreaza cresterea riscului de dezvoltare a melanomului la persoanele care merg la solar (acest risc a ajuns la 75 % pentru persoanele care au inceput utilizarea aparatelor pentru bronzare artificiala inaintea varstei de 30 ani ).
Sursele artificiale de bronzat emit radiatii ultraviolete in raport UV-A 95% / UV-B 5 %. Adeptii bronzului artificial spun ca astfel se evita riscul arsurilor, deoarece UV-B sunt in cantitate mai mica. Este adevarat ca UV-B penetreaz? mai putin adanc in piele si de aceea apare inrosirea ei, arsurile. Dar cele mai periculoase sunt tocmai UV-A, care patrund adanc in epiderm si modifica chiar ADN-ul celular, transmitand un mesaj gresit celulelor cutanate.
2. Care sunt riscurile expunerii la solar pe termen scurt si lung?
- imbatranirea prematura a pielii : piele uscata, riduri, scaderea elasticitatii
- aparitia cancerului cutanat/ melanom malign
- afectare oculara ( cataracta, melanom ocular )
- scaderea imunitatii ( aparitia herpesului )
- aparitia pitiriazis versicolor
Exista si beneficii ale utilizarii surselor artificiale de ultraviolete in dermatologie :
- psoriazis, eczema, vitiligo ( expunerea la ultraviolete in aceste cazuri se efectueaza la o anumita lungime de unda si o anumita doza, realizandu-se in unitati medicale si avand efect terapeutic)
3. Sunt persoane care ar trebui sa nu se expuna la solar ? Ce ar trebui sa stim ?
Nu se vor expune persoanele:
- cu piele deschisa la culoare, par blond, ochi albastri sau verzi
- care au alergie la soare sau care urmeaza un tratament cu medicamente (tetraciclina, etc ) sau creme cu potential de fotosensibilizare ( pe baza de Retin A etc)
- care au alunite, care au istoric personal sau in familie de cancer de piele sau melanom
- care au anumite afectiuni cu fotosensibilizare (ex: lupus eritematos)
Expunerea se face in functie de tipul de piele si se realizeaza treptat (se incepe cu 2-3 minute si se creste progresiv )
Intotdeauna se vor purta ochelari de protectie (altfel ochii sunt afectati)
Reexpunerea la soare sau o nou sedinta de solar se face dupa minim 48 ore
Recomandarile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) in 2003 pentru utilizarea solarului includ :
- interzicerea accesului minorilor in saloanele de bronzat
- obligativitatea purtarii ochelarilor de protectie
- accesul limitat pentru persoanele cu mai multe alunite – semnare de formulare de consimtamant
4. Care sunt efectele expunerii la solar de la o varsta frageda?
FDA ( Food and Drug Administration din Statele Unite ) a prezentat cazul unei tinere din Chesapeake Beach - Maryland care a inceput expunerea la solar la varsta de 17 ani. S- a oprit cand a fost diagnosticata cu melanom la varsta de 20 de ani ! Tanara a declarat ca mergea la solar de cel putin 4 ori pe saptamana si uneori zilnic
5. Este adevarat ce se spune, ca solarul da dependenta?
Ca si fumatul, mersul la solar creeaza dependenta, pentru ca in timpul expunerii la radiatii UV organismul elibereaza endorfine, substante responsabile pentru realizarea starii de buna dispozitie.
In primul rand, bronzarea artificiala se realizeaza in saloane de cosmetica, nefiind supuse controlului Ministerului Sanatatii. Aparatura cel mai adesea este veche si nu se cunoaste cu adevarat care este emisia de radiatii UV-A si UV-B, putand exista o deteriorare a emisiei, a filtrelor. Personalul nu are studii medicale. Bineinteles ca veti fi asigurati ca nu va expuneti nici unui risc.
E adevarat ca efectele negative se instaleaza in timp, iar la 20 ani iti vine greu sa iti imaginezi ca vei avea pielea ridata, uscata, ca te expui riscului de aparitie a cancerului.
De exemplu, in SUA, din 2007, exista obligativitatea prin lege de afisare a riscului expunerii la lumina artificiala la intrarea in saloane ( asemanator avertismentului de pe pachetele de tigari).
6.Exista mai multe metode de bronzare artificiala pe piata. Pe care o recomandati?
Medicii dermatologi nu recomanda deloc expunerea la solar! Stim totusi ca sfatul nostru nu va fi urmat. De aceea dorim ca utilizatorii sa fie expusi unui risc cat mai scazut.
Nu veti intalni un medic dermatolog care sa va recomande sa mergeti la solar din ratiuni de ordin estetic. De ce ? Desigur nu este o conspiratie a medicilor impotriva saloanelor de bronzat sau impotriva celor care le frecventeaza.
Este decizia fiecaruia daca doreste sau nu sa se expuna la solar. Important este sa fie bine informat.
Pentru cei care sunt adepti ai pielii aramii, exista o metode de bronzare recomandata de medicii dermatologi : produsele autobronzante. Cele mai eficiente produse sunless sunt considerate cele care au in compozitie DHA ( dihidroxiacetona).