1. Care sunt principalele cauze de mortalitate a bebelusilor in Romania?
In 2007 s-a inregistrat un numar de 2574 de decese in randul nou nascutilor. Este vorba despre 1476 baieti si 1098 fete. Aceste decese, inregistrate in primul an de viata, au avut multiple cauze printre care cele mai frecvente au fost: afectiunile cu origine in perioada perinatala, afectiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliile congenitale, hypoxia si asfixierea la nastere si anomaliile congenitale ale inimii si sistemului circulator.
2. Dar cele materne? Care este situatia actuala a Romaniei in ceea ce priveste mortalitatea materna?
In ceea ce priveste mortalitatea materna, Romania sta mult mai bine in clasamentul european, aproximativ la jumatatea acestuia, precizand ca in cursul anului trecut au murit în timpul nasterii si in perioada de lauzie 31 de femei. Cele mai multe dintre acestea (15) au decedat din cauza emboliilor pulmonare si a emboliilor la creier.
3. Se stie faptul ca tarile din lumea a treia sunt cele mai afectate de mortalitatea materna si infantile, cum arata statistic Romania la acest capitol?
In tara noastra, la 100.000 de nou nascuti, 14 femei mor la nastere. De asemenea, in 2009 au murit 2.250 de copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 1 an. Este vorba despre o rata de 10,1‰, adica la 1000 nou nascuti exista un numar de 10 decese la nastere.
4. Veti semna in cadul Congresului Mondial de Sanatate Materna si Infantila (22-26 septembrie, Barcelona), in numele Romaniei un document manifest numit “Apelul catre Cetateni”. Despre ce este vorba?
Acest manifest atrage atentia asupra stadiului curent al sanatatii materne si infantile. Acesta denunta starea prezenta a sanatatii materne si infantile in tarile in curs de dezvoltare, ca fiind intolerabila. Din acest punct de vedere, facem un apel catre toti cetatenii, din tarile dezvolate cu rugamintea de a sprijini, atat pe cale individuala, cat si prin intermediul organizatiilor stiintifice si democratice, o miscare colectiva, prin care sa se solicite guvernelor si organizatiilor suprastatale sa actioneze imediat pentru oprirea acestei nedreptati.
5. Ce masuri concrete se pot lua ca sistemul sanitar din Romania sa se imbunatateasca?
Sa se aloce fonduri in concordanta cu nivelul mediu de investitii din statele EU pentru: realizarea unei infrastructuri adecvate, pregatirea si salarizarea adecvata a personalului medical.