Dragostea poate fi citită în ochii partenerului, la fel ca şi atracţia, în funcţie de un tipar foarte clar după care funcţionează privirea acestuia.
Cercetările arată că tiparul privirii concentrat asupra figurii interlocutorului trădează că este văzut ca fiind un potenţial partener de cuplu. În schimb, tiparul centrat pe corpul interlocutorului trădează dorinţa şi atracţia sexuală. Acest proces automat se desfăşoară pe parcursul a jumătate de secundă de la intersectarea celor doi indivizi, ducând la apariţia celor două tipare diferite de privire.
Interesant este că ambele tipuri de sentimente, atât dragostea, cât şi atracţia sexuală, au fost înregistrate în acelaşi segment de timp. La nivel impulsiv, dorinţa nu este nici mai rapidă, nici mai lentă decât dragostea. Se confirmă, astfel, că există şi dragoste la prima vedere.
Cu toate acestea, dacă simţi nevoia constantă de a-i ridica privirea din decolteul tău, iar el nu pare să ştie unde îţi sunt ochii, sunt şanse mari ca individul să nu îşi dorească mai mult de o relaţie intensă, între aşternuturi.