Sa ramanem pe tema articolului ”Dragostea pentru un barbat casatorit” si va propun sa comentam impreuna situatia. Daca observam intreaga situatie remarcam ca este vorba despre trei persoane. Intre aceste trei persoane exista multiple relatii pe care comentariile le evidentiaza. In acest context multiplu apar diverse conflicte pe care fiecare incearca sa le evite, amplifice, diminueze, rezolve si verbele pot continua. Dar aspectul care este uitat mereu este ca in aceasta situatie este vorba despre trei persoane intre care legaturile sunt variate, sunt legaturi de prietenie si inamicitie, de iubire si ura, de respingere si apropriere.
De asemenea, exista o incurcatura generala in care toti trei sunt blocati in modul de actiune. Exista in schimb exprimari corporale si de relatii intense (certuri, despartiri, plecari, intoarceri etc) care capata un caracter dramatic. Dar, desi de regula se petrec intre doua din persoanele implicate, raman intr-un decor care ii vizeaza pe toti. Acest lucru este posibil pentru ca, inciuda absentei fizice a celei de-a treia persoana, ea este prezenta in discursul celor doi implicati. Aceasta asigura permanent o revigorare a reprezentarii situatiei in fiecare.
Fantasmatic, mai ales in momentele de tensiune, aceasta existenta a tensiunii persista. Cea de-a treia persoana (considerand oricare doua dintre ele) devine un obiect al relatiei. Problema care atrage atentia cel mai mult este ca fiecare activeaza afecte puternice si ambivalente mereu. Urmand o logica simpla, putem spune cu usurinta ca cele trei au ceva in comun in afara acestei experiente. Faptul ca ei reusesc sa aiba o relatie la care celalalt reactioneaza presupune un ceva comun. Mai simplu, daca doi barbati sunt intr-o relatie cu aceiasi femeie, putem presupune, cu usurinta, ca au ceva in comun in modul lor de organizare psihologica prin care rezoneaza la acelasi continut. Daca luam situatia complementara – doua femei, un barbat, datele nu se modifica.
Daca plecam de la acest numitor comun, atunci putem intelege mai multe lucruri. Aceasta este insa dificil pentru ca fiecare va cauta sa devalorizeze "contracandidatul". Scrisoarea de la care a plecat acest articol si care a aparut pe site, in urma cu doua saptamani, pune in evidenta acest ceva "asemanator". Intre cele doua, sotia si autoarea, exista o asemanare data de capacitatea de a intelege reciproc situatia si mai ales relatia cu el.
In comentarii se sublinia necesitatea de a gasi o alta relatie, adica introducerea in situatie a unei a patra persoane. Acest lucru pare sa fie o propunere in conformitate cu o latura logica. Dar daca acest lucru ar fi fost posibil, atunci ar mai fi aparut aceasta scrisoare? Ratiunea poate spune asa: relatia nu merge, prin urmare va cauta alta. Dar este posibil lucrul acesta? Ceva se poate opune din start acestei variante. Pacientii care trec prin experiente similare constata ca exista o istorie, o compulsie, prin care actioneaza asa. Exista un motiv inconstient, care nu este unic, dar care se regaseste in modul in care vad casnicia, relatia cu sexul opus, relatiile in general si care ii conduce spre optiuni complicate.
O alta observatie care merita atentia este data de consumul emotional foarte intens pe care il declanseaza in participanti aceasta situatie. De ce este necesar acest consum? El este permanent si aduce o stare de tensiune maxima. Fiecare pune o cantitate mare de energie. Aceasta ne poate face sa presupunem ca este vorba de multa investire, de ceva foarte important pe care fiecare il (re)gaseste in aceasta situatie.
Voi cum vedeti relatia dintre un barbat, sotia si amanta sa?
Psihoterapeut Claudiu Ganciu
[email protected]
www.centrupsihologie.ro
0722 453 906