Drepturile sexuale si ale reproducerii cuprind dreptul la un avort legal si sigur, dreptul la informare cu privire la contraceptie si sanatatea reproducerii, educatia sexuala a tinerilor, confidentialitatea serviciilor medicale din domeniu, drepturile femeilor insarcinate, etc.
Noi, femeile, suntem cel mai grav afectate de nerespectarea acestor drepturi - sanatatea, libertatea, uneori chiar vietile noastre sunt in pericol. Ultima strategie a Romaniei in domeniul sanatatii sexuale si a reproducerii a expirat la finele anului 2006, iar de atunci nu s-au mai luat demersuri pentru adoptatea unui nou plan. In prezent, societatea civila reprezentata de o retea de ONG-uri incearca sa mobilizeze eforturi pentru a redacta o noua strategie.
Autoritatile trebuie sa inteleaga ca sexualitatea si reproducerea fac parte din existenta noastra ca oameni si nu pot fi privite separat. O asemenea viziune trunchiata a avut efecte devastatoare in trecut si, in anumite situatii, are si astazi. Insa indiferent de rezultatele discutiilor purtate la nivel statal, femeile din Romania trebuie sa fie informate si sa cunoasca faptul ca au responsabilitatea si puterea necesara pentru a-si proteja drepturile.
Asadar, va invit sa facem impreuna o calatorie pentru a afla ce inseamna a fi femeie in contextul actual, sa vedem feminitatea dintr-un punct de vedere integrator, atat cu lucrurile frumoase care merita promovate, cat si cu aspectele neplacute pe care le putem rezolva impreuna!